Jeho výroba je přitom naprosto snadná. Chcete si zajistit vitamíny na celou zimu, které si můžete dopřávat klidně po celý den? Pojďme se podívat jak na to.
Perfektní podzimní ovoce
Zvolte si ovoce podle chuti. Hitem podzimu jsou samozřejmě jablka nebo hrušky, které se dají namíchat. Když k nim přidáte bezinky, šípek a hloh, tak máte jistotu, že vytvoříte kombinaci, kterou jen tak někdo nemá.
Těchto dobrot bude zapotřebí 1 – 2 kilogramy. Záleží na tom, zda chcete udělat čaj jen pro sebe, nebo zda jej budete dávat třeba jako pěkný dárek. Nebojte se přidat také koření. Ideálně prohřívací jako hřebíček, skořice, trochu muškátového oříšku a ždibec sušeného zázvoru.
Pečte
Umyté a neloupané plody nakrájejte na menší kousky a promíchejte s kořením. Vše vložte na pekáč, malinko podlijte vodou. Pekáč pak vložte do trouby a pečte na 200 stupňů asi čtvrt hodiny, během pečení promíchávejte. Vše by se mělo rozpéci a utvořit směs.
Jakmile upečené ovoce vytáhnete z trouby, tak jej nechte lehce zchladnout a přidejte pár lžic medu. Můžete přidat asi 2dcl vody, aby se vám směs lépe propojila. Kdo má raději sladší čaje, ochutnejte a doslaďte.
Naběračkou pak směs plňte do sklenic, ty musí být čistě vymyté a nechte úplně vychladnout dnem vzhůru. Čaj pak připravíte ze 2 – 3 lžiček ovoce, které zalijete horkou vodou – klasicky.