Praktické a rychlé jídlo z jednoho hrnce

Komu by se za horkých letních dnů chtělo vařit? Proto se v tomto období mnozí uchylují k nezaměnitelnému a nenahraditelnému vaření z jednoho hrnce, do kterého se může dát, vložit, přisypat či přidat vše, co dům dal.

Jídlo z jednoho hrnce má výhodu v tom, že při jeho přípravě nemusíme špinit mnoho nádobí. Většinou nám stačí opravdu jeden hrnec a máme uvařeno. Tento způsob vaření oceníme hlavně na dovolené nebo nemáme-li na vaření mnoho času. Můžeme použít i tlakový hrnec.

Přinášíme vám pár receptů na chutná jídla, která můžeme uvařit či upéci právě v jednom hrnci.

Hesenský kotlík

300 g hovězího zadního, 2 lžíce oleje, 150 g pórku, stroužek česneku, 300 g fazolových lusků, 250 g rajčat, 60 g těstovin, 3/8 l vody, saturejka, sůl, pepř, petrželka

Letní bramborové saláty. Jsou svěží díky čerstvé zelenině

Maso nakrájejte na plátky a na oleji osmahněte, přidejte na kolečka nakrájený pórek a utřený česnek a poduste. Zalijte vodou a duste asi 35 minut. Přidejte nakrájené fazolové lusky, saturejku a duste dalších 20 minut. Vložte oloupaná a nakrájená rajčata a dál duste ještě 5 minut. Přidejte uvařené těstoviny, zamíchejte, podle chuti dodejte pepř, sůl a ozdobte petrželkou nebo pažitkou.

Maminčino kuře

1 kuře, 800 g – 1 kg brambor (podle počtu strávníků), 100 g anglické slaniny, sůl, grilovací koření, lžíce oleje, libeček, saturejka, petrželka či pažitka, případně česnek

Pekáč vymažte olejem a vyložte plátky anglické slaniny. Kuře naporcujte a položte na slaninu. Osolte, okořeňte grilovacím nebo jiným oblíbeným kořením. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostky nebo na plátky. Obložte jimi porce kuřete, osolte, nepatrně podlijte vroucí vodou a dejte péci do trouby na 200 – 250 stupňů Celsia přibližně hodinu. Poté troubu ztlumte na 150 stupňů, odkryjte pekáč a brambory okořeňte bylinkami. Kuře podlévejte vypečenou šťávou a v závěru pečení ho můžete potřít drceným česnekem. Podávejte se zeleninovým salátem.

Není salát jako salát. Které druhy jsou u nás oblíbené

Zapékané kotlety s brambory a zeleninou

4 kotlety, sůl, 4 stroužky česneku, 4 lžíce hořčice, 1 kg brambor, 300 g rajčat, 200 g paprik, 1 cibule, sůl, máslo nebo olej na vymazání pekáče, smetana ke šlehání, 100 g tvrdého sýra

Pekáč nebo zapékací mísu vytřete máslem nebo olejem. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Polovinou brambor vyložte pekáč a osolte. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a posypte jí brambory. Kotlety naklepejte, osolte a potřete drceným česnekem smíchaným s hořčicí a položte na cibuli. Rajčata nakrájejte na plátky, papriky odjádřete a nakrájejte na proužky. Zelenina, kterou můžete mírně osolit, tvoří další vrstvu. Poslední vrstvu tvoří brambory, které též nezapomeňte osolit. Pekáč nebo zapékací mísu přiklopte a pečte zpočátku na 150 stupňů Celsia, později, až vše pustí šťávu, přidejte na teplotu 200 stupňů. Pečte přibližně 1,5 hodiny, ke konci pečení vlijte smetanu ke šlehání, vypněte troubu a nechte přibližně 5 minut dojít. Na talíři posypte strouhaným sýrem.

Pórkový kotlík

1 kg pórku, 750 g brambor, 2 mrkve, celer, cibule, 75 g slaniny, lžíce oleje, 4 klobásky, 1 l vývaru, sůl, pepř, petrželka

Ideální letní oběd. Není nad polévku

Na oleji rozpusťte slaninu, přidejte nakrájenou mrkev, celer, cibuli a brambory, orestujte, zalijte vývarem a vařte asi 10 minut. Přidejte na kolečka nakrájený pórek, podle chuti sůl, pepř a vařte asi 7 minut. Vložte klobásky a ještě chvíli ohřívejte. Hotový kotlík ozdobte petrželkou a již nevařte.

Holandský rybí hrnec

750 g ryb, 1 l vývaru, polévková zelenina, bobkový list, 3 hřebíčky, šťáva a kůra z jednoho citronu, žloutek, 4 lžíce šlehačky, pepř, sůl

Ryby očistěte, zbavte kůže a kostí, nakrájejte a pokapejte citronem. Nechejte odležet. Do vývaru přidejte nakrájenou zeleninu, rybí kůži a kosti, 3 zrnka pepře a 3 hřebíčky, citronovou kůru, sůl, bobkový list a vařte asi 45 minut. Poté přeceďte. Ryby osmahněte na oleji, dejte do kotlíku a na mírném ohni povařte asi 5 až 10 minut. Žloutek a šlehačku rozkvedlejte, přidejte a již nevařte.

Buďte řádně (na)kvašeni

Včera, 15:40
Náborový pesimismus firem se obrací k lepšímu, do konce roku firmy nepředpokládají velké otřesy. Vyplývá...
Včera, 13:40
Zámek Nelahozeves nalezneme na levém břehu Vltavy, necelé tři kilometry severně od Kralup nad Vltavou....
Včera, 11:40
Komerční článek
Participativní rozpočet zakořenil v desítkách obcí, občané navrhují projekty, hlasují o nich, komentují je a společně...
meditace
Včera, 11:40
Mnoho lidí ve svém životě přijde do bodu, kdy začnou přemýšlet nad velkou změnou, nad...
Včera, 10:20
Víno s bylinkami se pro utužení kondice používalo již ve starověku. Víte, že vinná réva...
Včera, 08:59
S odchodem režiséra Jiřího Menzla, nejmladšího z představitelů takzvané nové filmové vlny 60. let, se...
Včera, 08:40
Komerční článek
Mnohé obce a města nyní řeší, které projekty elektronizace mají pro jejich organizaci smysl, a...
Včera, 08:11
V českých mediálních luzích a hájích pravděpodobně jen těžko najdeme někoho podobného, kdo by byl...
17.9.2020
Náhrobek, popsaný hebrejskými písmeny a pokrytý kamínky, je velmi zvláštní a velmi často navštěvované místo....
17.9.2020
Důležité je zde všechno. Autentický hlas, zpěv, pohyby, mimika, gesta, hudební nástroje. Ale ze všeho...
17.9.2020
Téměř osmdesátky se dnes dožívá legendární horolezec Reinhold Messner a to, co zažil, by vydalo...
Reklama