Drobné černé plody jsou ceněné pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin. Na chuť je však černý jeřáb celkem trpký. Syrový ho není radno pojídat.
Původně pochází ze Severní Ameriky, nejčastěji jej nacházíme ve vlhkých lesích. V Evropě se pak pěstuje od samého počátku 18. století.
Indiáni z arónie vyráběli množství nejrůznějších potravin. Z plodů lze připravit například šťávu, víno nebo nejrůznější džemy. Lze ji považovat za zdroj antioxidantů, které tělo pomohou chránit před riziky onemocnění způsobených oxidačním stresem. Údajně také zpomaluje stárnutí.
Marmeláda pro zdraví
2 l plodů černé jeřabiny
1 kg krystalového cukru
1/2 l vína (i ovocného)
1/2 lžičky skořice
5 hřebíčků (roztlučených)
sklenka rumu
větší špetka Sorbanu
Plody otrháme ze stopek, propláchneme vodou, podlijeme vínem a vaříme do změknutí, přidáme cukr, rum, koření a nakonec trochu sorbanu, abychom eliminovali riziko kažení. Plníme skleničky, víčkujeme, otáčíme dnem vzhůru, abychom vyhnali přebyteční vzduch. Po vychladnutí otáčíme zpět, skladujeme v chladu a temnu.
Sirup z aronie
3 l plodů
1 kg cukru
Kyselina citronová
Plody po omytí vložíme do hrnce, přisypeme cukr a rozvaříme. Necháme zchladnout, přepasírujeme pomocí cedníku, přisypeme kyselinu citronovou. Ještě jednou šťávu lehce prohřejeme, plníme do lahví a opět skladujeme na chladném a temném místě.
Z těchto trpkých plodů si také můžeme nechat vypálit pálenku, případně je možné ovoce upravit jako brusinky, nebo použít na nejrůznější koláče.