Sedmikráska nosí štěstí a je malý zázrak i v kuchyni

23.5.2020
Jiřina Pouzarová
Další fotky

Sedmikráska prý nosí štěstí a navíc léčí. Květy jsou nabité tříslovinami, minerálními látkami a obsahují vitamin C.  Osvědčily se i při zánětech ledvin a močových cest.

Sirup z květů sedmikrásek pomáhá při nachlazení a kašli. Jak ho připravíte? Nasbírat 500 kousků drobných sedmikráskových kvítků vyžaduje trochu trpělivosti. Pokud je jimi posetý celý trávník, není to zase tak těžké. Doma květy opláchněte studenou vodou, vložte do velké zavařovací sklenice a přilijte 750 ml horké vody. Chemicky neošetřený citron omyjte, nakrájejte na plátky, přidejte k sedmikráskám a nechte 24 hodin louhovat. Druhý den sceďte přes lněné plátýnko, květy i plátky citronu řádně vymačkejte. K získané tekutině přidejte kilo cukru a svařte na mírném ohni do hustoty sirupu. Nakonec přelijte do lahviček od kečupu s úzkým hrdlem. Sedmikráskový sirup můžete pít naředěný vodou, můžete jím osladit čaj nebo palačinky.

Návrat skoro zapomenuté byliny. Chřest se vrací do českých kuchyní

Šťáva z čerstvě rozmělněného listu sedmikrásky zmírní otok a svědění při bodnutí hmyzem. Trápí vás kožní záněty nebo dokonce lupénka? Zkuste sedmikráskovou koupel – chudobka pokožku doslova konejší a hýčká.

A jaké krásy umí sedmikráska v kuchyni? Čerstvé kvítky chutnají báječně v salátech, můžete jimi ozdobit dort, přidat je do polévek posypte jimi chleba s tvarohem. Můžete z nich připravit omeletu, která je originální a zdravou snídaní.

Chodský koláč. I to je symbol Chodska

Sedmikrásková omeleta

Na 2 porce potřebujete 4 vajíčka, trochu másla, 50 g dobré goudy, hrst sedmikráskových kvítků a sůl

Vajíčka rozklepněte do mísy, osolte a lehce prošlehejte vidličkou. Rozpalte pánev, rozpusťte na ní máslo a hned na ni vlijte vajíčka. Polotekutá vajíčka odhrňte vařečkou od okraje směrem ke středu. Omeleta tak bude nadýchanější. Jakmile budou vajíčka dole skoro tuhá a na povrchu skoro tekutá, přidejte nastrouhaný sýr a natrhané sedmikráskové lístky. Omeletu přeložte napůl a ihned podávejte.

Jak správně sázet ovocné stromky

Polévka z květů sedmikrásky

Ingredience: mrkev, půlka menšího celeru, kousek másla, cibule, 3 lžíce dětské krupičky, větší hrst sedmikrásek (květy i lístky), trochu drceného kmínu, zeleninový vývar (můžeme nahradit kostkou či vegetou), sůl, pažitka a pár sedmikrásek na ozdobu.

Mrkev a celer nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli a sedmikrásky nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo, osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, a až zesklovatí, přidejte dětskou krupičku. Osmažte dozlatova, přidejte nastrouhanou zeleninu, trochu osmažte a teprve nyní zalijte vývarem, míchejte a vařte. Těsně před dokončením přidejte kmín a sedmikrásky. Před podáváním ozdobte nasekanou pažitkou a několika květy sedmikrásek.

FOTO: Sedmikráska, malý zázrak

Sedmikráska, malý zázrak - sedmikraskaSedmikráska, malý zázrak - sedmikraskaSedmikráska, malý zázrak - sedmikraskaSedmikráska, malý zázrak - sedmikraska polevkaSedmikráska, malý zázrak - sedmikraska salat
Další fotky
Sedmikráska, malý zázrak - sedmikraskaSedmikráska, malý zázrak - sedmikraska


Nepřehlédněte