Chodský koláč. I to je symbol Chodska

15.5.2020
Jiřina Pouzarová

Odkud tradice pečení koláčů pochází? „Recept pochází patrně z Bavorska, ale v celém příhraničním regionu se koláče pekly odpradávna,“ vysvětluje ředitel Muzea Chodska v Domažlicích Josef Nejdl. „A zatímco u nás tradice přetrvává, v Německu téměř vymizela. Zůstala jen na několika místech, v Dalkingu a Arnschwangu pekli tyto koláče ještě v šedesátých letech minulého století ve venkovních pecích. Než se z koláčů stal suvenýr o Chodských slavnostech a Vavřinecké pouti, býval to obřadní pokrm. Koláče se pekly ke slavnostním příležitostem a byly vizitkou kuchařské zručnosti hospodyněk. Není proto divu, že dodnes mezi chodskými hospodyněmi existuje řada drobných tajných úprav.“

Slavné modlitbičky od Erbenů. Chutnaly i prezidentu Masarykovi

Víte, že existují dva druhy chodských koláčů? Horské vesnice na úpatí čerchovského masivu (Klenčí, Postřekov, Chodov) byly chudší, což se projevovalo i v technologii jejich výroby. Ta spočívala v kladení pruhů tvarohu, máku a povidel vedle sebe. Pruhy pak vytvářely jednoduché geometrické tvary.

Naproti tomu dolské vsi (Újezd, Draženov, Mrákov, Pocinovice) zasahující do Všerubského průsmyku byly bohaté, ženy se odívaly do bohatě zdobených krojů a také dolské koláče jsou mnohem zdobenější. Na koláč se nanese pětimilimetrová vrstva tvarohu a do něj se vytváří, tzv. merhují květinové motivy nebo různé ornamenty. Vše se zdobí (merhuje) mákem a sype rozinkami a krájenými mandlemi (vše má přísný řád, mandle na tmavá místa, rozinky na světlá). Sledovat zručnost chodských hospodyněk je doslova úchvatné. Někdy dokážou ozdobit stovku koláčů, aniž by se opakoval jediný motiv!

Kde se vzaly známé dorty. Schwarzwaldský, Esterházy, Dobošův nebo Charlotte

Pokud jste zruční a máte výtvarný talent (a zdobení skutečně výtvarný talent vyžaduje), můžete si chodský koláč upéct i vy. Budete potřebovat 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 10 g soli, 200 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 60 g droždí, lžíci rumu, 6 žloutků a 0,4 litru vlažného mléka.

Připravte si kvásek – droždí nechte vzejít v hrnečku mléka s hrstkou mouky a kostkou cukru. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte žloutky a všechny suché přísady. Tuk rozpustěte v hrnečku, smíchejte s mlékem a společně s kváskem vlijte do mísy a zadělejte nepříliš tuhé těsto. Propracujte je velkou vařečkou, až je lesklé a na povrchu tvoří malé bublinky. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout. Staré chodské hospodyně říkají, že teplota v kuchyni by měla být 25 stupňů Celsia (kuchařka se musí potit), aby těsto dobře vykynulo a nemělo brousek.

Populární Sacherův dort aneb Jak cukrářský učeň k hotelu přišel

Zatímco těsto kyne, připravte si náplň.

Tvarohová – 1,5 g měkkého tvarohu, 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 0,4 l smetany, rum, máslo

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s tvarohem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohu. Přidejte moučkový cukr, několik lžic rumu a smetanu. Můžete přimíchat i 50 g másla. Umíchat tvarohovou náplň je docela umění, nesmí být příliš hustá, ale nesmí ani téct.

Maková – 500 g umletého máku smíchejte se 2 lžícemi cukru, spařte vroucí vodou, nechte vychladnout, přidejte 1 vejce, 50 g másla a řádně promíchejte.

Povidlová – aby byla povidla jemnější, je vhodné je předem umlít na masovém strojku. Přidejte trochu rumu, některé hospodyně je okoření špetkou skořice nebo hřebíčku.

FOTO: Chodské koláče

Chodské koláče - Chodské koláčeChodské koláče - Chodské koláčeChodské koláče - Chodské koláčeChodské koláče - Chodské koláčeChodské koláče - Chodské koláče
Další fotky
Chodské koláče - Chodské koláče

Ve finále si připravte kulaté papíry o průměru cca 25 cm a po jedné straně je pomažte rozpuštěným tukem – 1 cm k okraji a nechte ztuhnout. Na papíry si z vykynutého těsta připravte malé bochánky o váze 12 – 15 dkg a vyválejte koláče až po tukem namazanou část. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a na prostředek naneste tvarohovou směs ve vrstvě 5 mm a řádně uhlaďte. Na uhlazeném povrchu pak kreslete (merhujte) ornamenty nejdříve povidly, detaily pak mákem. Nakonec posypejte krájenými mandlemi a rozinkami, které můžete předem namočit v rumu. Koláče pečte ve vyhřáté troubě asi půl hodiny na 160 stupňů. Po vyndání z trouby je polijte hustou smetanou, kterou můžete smíchat s moučkovým nebo vanilkovým cukrem. Tím zabráníte rychlému vysychání.

Z 1 kg mouky připravíte pět koláčů, ale na chodskou svatbu se jich peče i dvě stě! Vandrovník, koláč větší a zdobenější než ostatní, se předává nevěstě k odchodu do nové domácnosti.



Nepřehlédněte