Sirup podle našich babiček. Smrkové výhonky vyléčí kašel i rýmu

Smrk je naším nejrozšířenějším jehličnatým stromem. Víte, že jeho výhonky mají léčivou sílu? Působí příznivě na horní cesty dýchací, pomáhají vykašlávat a rozpouštět hlen.

To nejhorší z koronavirové pandemie už máme za sebou, ale karanténní opatření nám stále neumožňují vrátit se do běžného života. V teplých jarních dnech se můžeme vydat na procházku do lesa. Spojíme příjemné s užitečným. V lese si můžeme nasbírat smrkové větvičky a připravit z nich sirup podle vyzkoušeného receptu našich babiček. Jeho příprava není vůbec složitá a nahradí drahé přípravky z lékáren. Při jeho pravidelném užívání posílíme imunitu.

Jak na to?

Na procházku do lesa se vybavme košíkem a nůžkami. Trhejme jen světlezelené výhonky, které by neměly být delší než pět centimetrů. Právě ty totiž obsahují éterické oleje a minerální soli v největší koncentraci. Sběr bychom proto měli stihnout přibližně do poloviny, maximálně do konce května.

Žlutý plevel v trávníku. Pampeliška, levný a chutný zázrak

Doma natrhané výhonky důkladně opláchneme studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušíme. Dále si připravíme zavařovací sklenici o obsahu 4 – 5 litrů, kterou dobře vymyjeme vodou. Můžeme ji vypláchnout trochou čistého alkoholu, ideální je např. vodka. Dále budeme potřebovat 2 – 3 kg krystalového nebo krupicového cukru, můžeme použít i cukr třtinový a jeden chemicky neošetřený citron.

Na dno sklenice napěchujeme výhonky, na něž nasypeme vrstvu cukru. Takto pokračujeme, přičemž poslední vrstvu tvoří cukr. Na něj položíme citron pokrájený na kolečka.

Malá lžička medu, velký zázrak pro zdraví. 6 důvodů, proč si ho dopřát

Hrdlo naplněné sklenice zakryjeme celofánem a zagumičkujeme. Zavařovačku postavíme na teplé místo (ideální je okenní parapet) a necháme dva až tři týdny louhovat, dokud se nevytvoří tmavá hustá šťáva. Doba louhování závisí na slunci a teplotě, při chladnějších podmínkách se může protáhnout.

Hotový sirup přecedíme přes pláténko a slijeme do lahví. Skladujeme v lednici nebo na jiném chladnějším místě. Sirup můžeme užívat jak preventivně, tak ve chvílích, kdy nás budou trápit nějaké neduhy. Chutná i dětem.

FOTO: Smrkové výhonky

Smrkové výhonky - smrk vetevSmrkové výhonky - smrk vetevSmrkové výhonky - smrk vetevSmrkové výhonky - smrk vetev
Včera, 17:45
Karafiáty se v západočeských Klatovech pěstují déle než dvě staletí. Božskou květinu, jak nazval karafiát...
Včera, 11:01
Dneska si vyzkoušíme opravdu náročný recept, větrník. Tento zákusek kupujeme v cukrárnách za pár korun....
Včera, 08:00
Komerční článek
Kvůli šíření nového typu koronaviru zakázal ministr zdravotnictví vývoz dezinfekčních přípravků na ruce do zahraničí...
Včera, 08:00
Československou horolezeckou expedici „Peru 1970“, jejíž členové chtěli vystoupit na vrchol hory Huandoy (6 360...
30.5.2020
Grilování je nejlepší úprava masa. Víte proč? Díky krátké přípravě je dobře stravitelné a neleží...
30.5.2020
Muž, který je dodnes neprávem opomíjen. Jeho osud se naplnil jen o necelý rok později,...
30.5.2020
Česká republika má mnoho památek, z nichž některé jsou nádherně zrekonstruované, některým se snad již...
30.5.2020
Zatímco většina jiných hradů stojí na vrcholu kopce a tvoří dominantu kraje, Kost se uhnízdila...
30.5.2020
Pohádkový příběh o přátelství, pomoci a nových výzvách Puntička vychází u příležitosti Světového dne roztroušené...
30.5.2020
Vystudoval technické učiliště, obor konstrukce mostů, byl vězněn na Sibiři, trpěl epilepsií a propadl vášnivému...
29.5.2020
Prezident České lékařské komory Milan Kubek se ostře ohradil proti nátlaku a šikaně, které vystavila...
Reklama