• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Sushi zvládnete i doma. Ušetříte a opravdu si pochutnáte

    25.9.2020

    Sushi je velká dobrota, kterou si Češi v poslední době opravdu velmi oblíbili. Jenže je potřeba také podotknout, že je sushi trošku drahá záležitost. Spousta lidí má však určitou obavu udělat si japonskou pochoutku doma.

    Důvodem je často už jen to, že je k jeho přípravě zapotřebí celá řada věcí, které doma prostě běžně nemáme. A ano, prvotní investice je vyšší, na každý pád se však vyplatí. Bambusová podložka a některé pochutiny vám totiž zůstanou a třeba dražší sushi rýži také nevyužijete pouze jednou. Každá porce se vám pak výrazně zlevnění.

    Sushi je nejen výborné, ale také velmi zdravé. My se dneska podíváme na to, jak se připravují rolky, které se balí do mořské řasy. Nebojte se, není to nic, co byste nezvládli.

    Potřebujete

    Bambusovou podložku
    Sushi rýži
    Wasabi
    Rýžový ocet
    Cukr
    Sójovou omáčku
    Plátky mořské řasy Yaki sushi nori

    Kromě vody a kyseliny octové obsahuje spoustu minerálních látek a stopových prvků. Domácí jablečný ocet

    To jsou základní potřeby k přípravě sushi. Dovnitř potom můžete dát to, co vám chutná. Nejspíše tedy losos, tuňák, avokádo, okurka, ředkev, případně kombinace těchto potravin.

    Výchozí prostředky lze koupit v sushi setu, nebo můžete koupit jednotlivě. Dnes tyto nezbytnosti mají v každém vietnamském obchůdku, ale dají se pořídit i v supermarketu v sekci se zahraničními potravinami.

    Příprava

    Rýži vložte do cedníku a proplachujte tak dlouho až z ní bude vytékat čistá voda. Poté ji vložte do hrnce a vařte, jak jste zvyklí – do měkka. Mezitím si v menším hrnci připravte rozvar z jednoho deci rýžového octa a lžíce cukru.

    Věřte nebo ne, svačina a školní prospěch spolu souvisí. Svačiny pro školáky

    Rozvar pak zamíchejte do zchladlé rýže. Rýži je ideální vložit do dřevěné nebo skleněné misky. Na bambusovou podložku položte řasu, na tu pak rozprostřete slabou vrstvu rýže. Tu nanesete navlhčenými prsty na celou plochu řasy. Doprostřed udělejte nepatrnou drážku, do níž nanesete malé množství wasabi. Do jednoho kraje pak začnete klást potraviny, které chcete mít uvnitř vašich sushi maki, tedy lososa nebo tuňáka, okurku, případně avokádo a okurku.

    Vyrobte více varianty i pro ty, kteří nemají rádi syrové ryby. Někdo do sushi dává také uzeného lososa nebo krabí tyčinky.

    Poté začneme opatrně rolovat. Celou rolku řádně utáhněte pomocí podložky a navlhčeným nožem nakrájejte. Z jedné rolky budete mít asi 10 kousků sushi. A pak podávejte, jak jste zvyklí, tedy se sójovou omáčkou, wasabi a s naloženým zázvorem.

    FOTO: Sushi

    Sushi - sushiSushi - sushi makiSushi - sushi makiSushi - sushiSushi - sushi
    Další fotky
    Sushi - sushi uramaki


    Nepřehlédněte