mapa regionů
zavřít mapu

Zákusky všeho druhu Češi milují. Řada z nich se pouští i do jejich přípravy. Na neděli to přeci jenom chce nějakou tu sladkou dobrotu. A dneska si povíme něco o veleoblíbených kremrolích, které stoprocentně zvládne každý.
Kremrole je trubička z listového těsta, kterou plníme buď šlehačkou, anebo, a tak by to mělo být správně, šlehanými bílky. Těsto krájíme na dvoucentimetrové plátky a namotáváme je na kuželovité trubičky, na kterých se také pečou. Lze je namotat na jakýkoli předmět ve tvaru trubičky, který se nám v troubě nerozteče.
Ač kremrole milujeme, tak s jistotou můžeme říci, že vůbec nepochází z Česka. Její pravý původ bychom hledali ve Francii. Jedná se pravděpodobně o příbuzné cornets, což jsou kornouty, které se plní šlehačkou.
Něco jako kremrole ale převzala také rakouská kuchyně, která má podobnou laskominu, jíž se říká Kremschnitte. To jsou trubičky s rovnými hranami z listového nebo odpalovaného těsta.
Těsto
250 g hladké mouky (00)
250 g studeného másla + na potření
2 žloutky
6 – 7 lžic kefíru bez příchuti
moučkový cukr na posypání
Náplň
4 bílky
280 g krupicového cukru
šťáva z 1/2 citronu
Těsto můžeme buď koupit – klasicky listové anebo si vyrobit speciální smícháním výše uvedených ingrediencí. To poté vyválíme asi na půl centimetru, vyřežeme dvoucentimetrové pásky a namotáváme je na trubičky. Kremrole by měla mít tři až čtyři závity. Pečeme na 150 stupňů Celsia cca 10 minut.
Do náplně ušleháme bílky s cukrem a citronovou šťávou. Hmotu potom pomocí cukrářského pytlíku naplníme do upečených trubiček.