Jedovatá rebarbora je královnou sladkých dezertů. Jak na ni

Další fotky

Rebarbora je v České republice značně oblíbená. Představte si, že na jednom místě vydrží růst klidně i dvacet let. Konzumujeme však jen čepele listů, samotné listy ani květy nikoli. Konzumace má navíc svá jasně daná pravidla. Tahle potvůrka je totiž sice výborná, ale mírně jedovatá. Čím ji sklízíme později, tím více škodlivých látek obsahuje.

Stonky se sbírají nejdříve až v druhém roce pěstování, a to od poloviny dubna do poloviny června. Po tomto datu už sběr není vhodný. Řapíky totiž poté obsahují větší množství kyseliny šťavelové. Ta může významně dráždit žaludeční sliznici.

Výhony odlamujeme, neměly by se řezat, v případě, že řapíky uřízneme, může rostlina ronit příliš mnoho šťávy a zahnívat. Sklizeň je pak nejlepší provádět brzo po ránu. V lednici nám potom vydrží přibližně dva týdny. Z jedné rostliny můžeme mít až sedmikilový výnos.

artyčok

Bodláky na talíři. Artyčoky pečte, smažte nebo z nich připravte koláč. Navíc detoxikují

Okopáváme a pravidelně zaléváme

Rebarboru neboli reveň vysazujeme v březnu nebo v dubnu. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být asi 1,2 metru. Není příliš náročná, potřebuje jen okopávat a pravidelně zalévat. Netrpí na škůdce.

Myslete také na to, že sice potřebuje sluneční paprsky, neměla by však být po celý den vystavena přímému slunečnímu záření. Z odrůd je potom nejčastější pěstění následujících: Jara, Viktoria, Holštýnská krev, The Sutton, Dawes challenge, Moskovskij 42, Ogrskij a Tukumskij.

Co když vám při pečení vyzbudou vaječné bílky? Víme, co s nimi

Koláč s rebarborou

1 droždí
300 gramů polohrubé mouky
pět lžic vlažného mléka
půl hrnku cukru
1 jogurt
4 výhony rebarbory
2 lžíce másla

Drobenka
2 lžíce másla, půl hrnku cukru a půl hrnku mouky

Z droždí, mléka, lžičky mouky a lžičky cukru si připravíme kvásek. Do něho přidáme mouku, cukr, máslo, a jogurt vše důkladně prohněteme a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Poté těsto vložíme na vymazaný plech, posypeme nakrájenou rebarborou a žmolenkou. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme cca 20 minut.

FOTO: Rebarbora – reveň

Rebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - RebarboraRebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora reven
Další fotky
Rebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora reven
Dnes, 14:34
Novému století byly teprve tři týdny, když se 22. 1. 1901 uzavřel dlouhý a naplněný...
Dnes, 14:04
Zavedení povinného nošení respirátorů třídy FFP2 v hromadné dopravě a obchodech by při jejich současných...
Dnes, 12:20
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Dnes, 12:20
Na seznam kulturních památek přibyla část objektu bývalé Městské elektrárny v Přerově. Podle památkářů jde...
Dnes, 11:15
Nejšťastnějším obdobím v životě kaktusáře je chvíle, kdy jeho exotická kráska vykvete. Čekání na květ...
Dnes, 10:57
Půl roku před zahájením olympijských her v Tokiu má česká výprava zajištěných 42 účastnických míst....
Dnes, 09:24
Vláda spolu s nouzovým stavem prodloužila i platnost opatření proti šíření epidemie covidu-19. S výjimkami...
Heidi Janků
Dnes, 06:00
Přestože se zpěvačka Heidi Janků odmala musela s lecčíms poprat, což svěřila kupříkladu televizní Třinácté...
Dnes, 06:00
Píše se 11. listopad 1838 a z Rajhradu nedaleko Brna vyjíždí na koleje první parní...
Dnes, 06:00
Už teď je velmi pravděpodobné, že bude vláda muset kvůli koronavirové pandemii o prodloužení nouzového...
Včera, 15:35
Před dvěma roky projednalo Zastupitelstvo Městské části Praha 8 návrh studie změny k územnímu plánu...
Reklama