Jedovatá rebarbora je královnou sladkých dezertů. Jak na ni

Další fotky

Rebarbora je v České republice značně oblíbená. Představte si, že na jednom místě vydrží růst klidně i dvacet let. Konzumujeme však jen čepele listů, samotné listy ani květy nikoli. Konzumace má navíc svá jasně daná pravidla. Tahle potvůrka je totiž sice výborná, ale mírně jedovatá. Čím ji sklízíme později, tím více škodlivých látek obsahuje.

Stonky se sbírají nejdříve až v druhém roce pěstování, a to od poloviny dubna do poloviny června. Po tomto datu už sběr není vhodný. Řapíky totiž poté obsahují větší množství kyseliny šťavelové. Ta může významně dráždit žaludeční sliznici.

Výhony odlamujeme, neměly by se řezat, v případě, že řapíky uřízneme, může rostlina ronit příliš mnoho šťávy a zahnívat. Sklizeň je pak nejlepší provádět brzo po ránu. V lednici nám potom vydrží přibližně dva týdny. Z jedné rostliny můžeme mít až sedmikilový výnos.

artyčok

Bodláky na talíři. Artyčoky pečte, smažte nebo z nich připravte koláč. Navíc detoxikují

Okopáváme a pravidelně zaléváme

Rebarboru neboli reveň vysazujeme v březnu nebo v dubnu. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být asi 1,2 metru. Není příliš náročná, potřebuje jen okopávat a pravidelně zalévat. Netrpí na škůdce.

Myslete také na to, že sice potřebuje sluneční paprsky, neměla by však být po celý den vystavena přímému slunečnímu záření. Z odrůd je potom nejčastější pěstění následujících: Jara, Viktoria, Holštýnská krev, The Sutton, Dawes challenge, Moskovskij 42, Ogrskij a Tukumskij.

Co když vám při pečení vyzbudou vaječné bílky? Víme, co s nimi

Koláč s rebarborou

1 droždí
300 gramů polohrubé mouky
pět lžic vlažného mléka
půl hrnku cukru
1 jogurt
4 výhony rebarbory
2 lžíce másla

Drobenka
2 lžíce másla, půl hrnku cukru a půl hrnku mouky

Z droždí, mléka, lžičky mouky a lžičky cukru si připravíme kvásek. Do něho přidáme mouku, cukr, máslo, a jogurt vše důkladně prohněteme a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Poté těsto vložíme na vymazaný plech, posypeme nakrájenou rebarborou a žmolenkou. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme cca 20 minut.

FOTO: Rebarbora – reveň

Rebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - RebarboraRebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora reven
Další fotky
Rebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora reven
Dnes, 13:25
Familiárně se mu říká Ötzi, vědecky Homo tyrolensis, a jde o přirozeným způsobem vzniklou mumii...
Dnes, 11:15
Podle všeho jsou před námi ještě krásné podzimní dny. Kolem svátku svatého Václava bývá pěkné...
Dnes, 09:05
Komerční článek
Participativní rozpočet zakořenil v desítkách obcí, občané navrhují projekty, hlasují o nich, komentují je a společně...
Dnes, 09:05
Jiřiny patří mezi letní i podzimní klasiku. Dodnes uchvacují nádhernou rozmanitostí květů a na trhu...
Včera, 15:40
Náborový pesimismus firem se obrací k lepšímu, do konce roku firmy nepředpokládají velké otřesy. Vyplývá...
Včera, 13:40
Zámek Nelahozeves nalezneme na levém břehu Vltavy, necelé tři kilometry severně od Kralup nad Vltavou....
meditace
Včera, 11:40
Mnoho lidí ve svém životě přijde do bodu, kdy začnou přemýšlet nad velkou změnou, nad...
Včera, 10:20
Víno s bylinkami se pro utužení kondice používalo již ve starověku. Víte, že vinná réva...
Včera, 08:59
S odchodem režiséra Jiřího Menzla, nejmladšího z představitelů takzvané nové filmové vlny 60. let, se...
Včera, 08:40
Komerční článek
Mnohé obce a města nyní řeší, které projekty elektronizace mají pro jejich organizaci smysl, a...
Včera, 08:11
V českých mediálních luzích a hájích pravděpodobně jen těžko najdeme někoho podobného, kdo by byl...
Reklama