Jedovatá rebarbora je královnou sladkých dezertů. Jak na ni

Další fotky

Rebarbora je v České republice značně oblíbená. Představte si, že na jednom místě vydrží růst klidně i dvacet let. Konzumujeme však jen čepele listů, samotné listy ani květy nikoli. Konzumace má navíc svá jasně daná pravidla. Tahle potvůrka je totiž sice výborná, ale mírně jedovatá. Čím ji sklízíme později, tím více škodlivých látek obsahuje.

Stonky se sbírají nejdříve až v druhém roce pěstování, a to od poloviny dubna do poloviny června. Po tomto datu už sběr není vhodný. Řapíky totiž poté obsahují větší množství kyseliny šťavelové. Ta může významně dráždit žaludeční sliznici.

Výhony odlamujeme, neměly by se řezat, v případě, že řapíky uřízneme, může rostlina ronit příliš mnoho šťávy a zahnívat. Sklizeň je pak nejlepší provádět brzo po ránu. V lednici nám potom vydrží přibližně dva týdny. Z jedné rostliny můžeme mít až sedmikilový výnos.

artyčok

Bodláky na talíři. Artyčoky pečte, smažte nebo z nich připravte koláč. Navíc detoxikují

Okopáváme a pravidelně zaléváme

Rebarboru neboli reveň vysazujeme v březnu nebo v dubnu. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být asi 1,2 metru. Není příliš náročná, potřebuje jen okopávat a pravidelně zalévat. Netrpí na škůdce.

Myslete také na to, že sice potřebuje sluneční paprsky, neměla by však být po celý den vystavena přímému slunečnímu záření. Z odrůd je potom nejčastější pěstění následujících: Jara, Viktoria, Holštýnská krev, The Sutton, Dawes challenge, Moskovskij 42, Ogrskij a Tukumskij.

Co když vám při pečení vyzbudou vaječné bílky? Víme, co s nimi

Koláč s rebarborou

1 droždí
300 gramů polohrubé mouky
pět lžic vlažného mléka
půl hrnku cukru
1 jogurt
4 výhony rebarbory
2 lžíce másla

Drobenka
2 lžíce másla, půl hrnku cukru a půl hrnku mouky

Z droždí, mléka, lžičky mouky a lžičky cukru si připravíme kvásek. Do něho přidáme mouku, cukr, máslo, a jogurt vše důkladně prohněteme a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Poté těsto vložíme na vymazaný plech, posypeme nakrájenou rebarborou a žmolenkou. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme cca 20 minut.

FOTO: Rebarbora – reveň

Rebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - RebarboraRebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora reven
Další fotky
Rebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora revenRebarbora – reveň - rebarbora reven
Včera, 15:25
Více než tři tisíce metrů vysoké zasněžené hřebeny jihoamerických velehor And, nejdelšího horského pásma na...
Včera, 14:00
Středověké vojenské ležení, kdesi v Uhrách. Tak, jak zcela nepochybně vypadalo, vždyť filmoví tvůrci se...
Včera, 10:20
Komerční článek
Kvůli šíření nového typu koronaviru zakázal ministr zdravotnictví vývoz dezinfekčních přípravků na ruce do zahraničí...
Včera, 10:20
Fenomén chataření a chalupaření se rozvinul v Československu za normalizace, i když trampování a pobyt...
Včera, 08:20
Do paměti televizních diváků se nesmazatelně zapsal jako knížepán z pohádky Princezna ze mlejna nebo...
2.6.2020
Duchovní život našich předků před přijetím křesťanství byl velmi pestrý. Nebyli tak negramotnými a nekulturními...
2.6.2020
Člověk si otázku „proč“ klade od úsvitu dějin. To je jistě chvályhodné, ale svět dokážou...
2.6.2020
Přijedete-li do Hořic, malebného městečka na půli cesty mezi Hradcem Králové a Jičínem, omámí vás...
2.6.2020
Pamatujete si slavnou scénu z trezorového filmu Karla Kachyni Ucho, kde svou životní roli zahrála...
2.6.2020
Dnes si asi sotva představíme, jak obtížné bylo navázat spojení s někým vzdáleným, když předtím bylo...
1.6.2020
Záhadná smrt devíti členů Djatlovovy výpravy, která měla za cíl v únoru 1959 vystoupat až...
Reklama