Vánoční pečení aneb Jak na tradiční i méně známé recepty

Další fotky

Předvánoční pečení patří k době adventu stejně jako věnec se čtyřmi svíčkami. Krásně provoní byt vanilkou, skořicí a dalším kořením a naladí nás na vánoční dobroty. Ukrátí dobu čekání na Ježíška především dětem, které moc rády vykrajují a hlavně zdobí perníčky.

Bezlepkové linecké pečivo

400 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá

210 g másla

140 g cukru moučka

1 středně velké vejce

dřeň z vanilkového lusku

rybízová marmeláda

vanilkový moučkový cukr na obalování

 

Předehřejte troubu na 210°C, pečicí plechy vyložte pečicím papírem. Mouku prosejte do mísy, přidejte máslo, cukr a vejce. Vyškrábněte dřeň z vanilkového lusku a přidejte k ingrediencím. Nožem promíchávejte nejdřív vejce s máslem, postupně přidávejte mouku a začněte zpracovávat rukama do hladkého těsta.

FOTO: Vánoční cukroví

Vánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - peceniVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoce
Další fotky
Vánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoce

Po menších částech vyválejte na 2-3 mm silný plát a vykrajujte srdíčka nebo jiné oblíbené tvary. Přeneste na plech a pečte do zlatova. Nechte vychladnout na plechu, pak slepujte marmeládou a případně ještě obalte v moučkovém cukru.

 

Opilý František

Na těsto:

220 g másla

220 g cukru

6 vaječných žloutků

60 g hrubé mouky

60 g hladké mouky

půl sáčku prášku do pečiva

jednu a půl lžíce kakaa

6 bílků na sníh

Na náplň:

rybízová nebo malinová zavařenina

220 g mletých vlašských ořechů

150 g moučkového cukru

1 dcl rumu

Na polevu:

200 g čokolády na vaření

200 g másla, nebo rostlinného tuku

 

V míse smíchejte změklé máslo, cukr a žloutky, vše vymíchejte do pěny. V druhé míse smíchejte hrubou a hladkou mouku, přidejte prášek do pečiva a kakao. Do pěny postupně přimíchejte sypkou směs, až vznikne hladké těsto. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a jemně vmíchejte do těsta. Troubu si předehřejte na teplotu 170°C, plech vyložte pečicím papírem a nalejte na něj těsto. Pečte přibližně 15 minut.

Upečené těsto nechte vychladnout a mezitím si připravte náplň. Mleté vlašské ořechy smíchejte s cukrem a rumem, podle potřeby přidejte víc rumu nebo horké vody nebo ořechů. Plát potřete zavařeninou a rovnoměrně naneste ořechovou směs. Na polevu si ve vodní lázni rozpusťte máslo nebo tuk s čokoládou a nalijte na ořechy s rumem. Řezy krájejte horkým nožem (aby se nepolámala čokoláda) na čtverečky.

Vánoce vás o kondici připravit rozhodně nemusí. Jak nepřibrat ani o svátcích

Perníčky

500 g hladké mouky

200 g cukru moučka

100 g másla

2 lžíce kakaa

5 lžic medu

1 lžička sody

¼ kypřícího prášku do perníku

perníkové koření

 

Mouku s cukrem, sodou, práškem do perníku a kakaem prosejte. Přidejte všechny ostatní ingredience a vytvořte tuhé těsto a přes noc ho nechte v lednici odpočinout. Další den těsto alespoň hodinu předtím, než začnete s pečením, z lednice vyndejte.

Připravené těsto vyválejte na 3-4 mm silný plát a vykrojte vaše oblíbené tvary, ty skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při teplotě 180 °C. Jakmile začnou perníčky po okrajích hnědnout, vyndejte je. Zdobte bílkovou nebo čokoládovou polevou a různými cukrovinkami.

RETRO: Vánoce v roce 1962 ve vzpomínkách čerstvě vdané nastávající maminky aneb stání ve frontách jako bojové umění

Vánoční štola

Vánoční štola je obdoba české vánočky. Peče se už tři týdny před Vánoci, aby se její chuť dostatečně rozvinula. Má oválný tvar, který má připomínat Ježíška zabaleného v plenkách.

1 kg polohrubé mouky

500 g másla

150 g cukru

5 lžic vlažného mléka

80 g droždí

lžička soli

120 ml rumu

600 g rozinek

100 g mandlí

70 g pomerančové kůry (nejlépe z bio pomeranče)

70 g citronové kůry (nejlépe z bio citronu)

 

Naložte rozinky, mandle a kůru z citrusů do rumu. Do mísy prosejte mouku, doprostřed udělejte důlek, do kterého nadrobte droždí, posypte trochu cukru a zalijte teplým mlékem. Nechte vzejít. Přidejte máslo, cukr a sůl a začněte zpracovávat v těsto, postupně přilévejte mléko, dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí.

Přimíchejte mandle a rozinky, těsto zakryjte a nechte 30 minut odležet. Pak těsto krátce prohněťte a buď rozdělte na několik částí (pro vytvoření několika menších štol), nebo nechte vcelku. Z těsta vyválejte silnější obdélníkový plát, potřete jej rozpuštěným máslem a podélně ho přeložte napůl, přičemž horní část by měla být o něco tenčí a neměla by po přeložení sahat až k okraji dolní části štoly.

Štolu přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a nechte na teplém místě ještě asi 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 180°C a pečte 40-50 minut dozlatova. Ihned po upečení štolu potřete rozpuštěným máslem. Nechte ji trochu vychladnout a máslo pořádně vsáknout. Postup s potřením opakujte až do spotřebování másla.

Nakonec štolu posypte vrstvou moučkového cukru smíchaného s cukrem vanilkovým, dokud se do másla nepřestane vsakovat a vytvoří na povrchu suchou vrstvu. Pak štolu nechte vychladnout úplně, pevně ji zabalte do hliníkové fólie a nechte tři týdny v chladu odležet.

Dnes, 05:52
Snad každá žena měla tu čest je někdy nosit. Řeč je o silonkách, které před...
Včera, 15:35
Nenaučil jsem se vládnout. Paradoxně jsem s touto kvalifikací vydržel na trůnu více než čtyři...
Včera, 15:19
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Včera, 15:19
Dvaadevadesátiletá Alena Rousová z Rožnova pod Radhoštěm měla být už dnes očkována proti covidu-19. Aplikace...
Včera, 13:25
Nebeská trumpeta neboli durman, botanickým jménem „Datura“, je krásná, ovšem také velmi jedovatá vytrvalá rostlina...
Včera, 11:44
Jaderná elektrárna Temelín začala dnes zdarma plošně testovat vybrané pracovníky i dodavatele na covid-19. ČEZ...
Včera, 11:28
V noci na dnešek v Beskydech teploty klesly hluboko pod bod mrazu. Na Lysé hoře...
Včera, 05:48
V noci z 28. na 29. prosince 1941 odstartoval z Anglie bombardér, na jehož palubě...
17.1.2021
Dneska přinášíme několik tipů na to, kterak výborně zabavit děti a na chvíli je odtáhnout...
17.1.2021
Hypochondrie je porucha osobnosti, která vede k neustálému přesvědčení, že je člověk nemocen. Hypochondr si...
17.1.2021
Čím jiným by měl začínat seriál o slavných mordech v hlavním městě Čech než proslulým...
Reklama