• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Vaření v lockdownu. Jak uspokojit věčné Já máááám hlaaad!

    15.3.2021
    Marcela Nejedlá

    Další týden lockdownu před námi a s ním i otázka: Co mám zase dneska vařit? Přinášíme druhou várku rad, jak si s tímto zapeklitým problémem poradit. 

    Zpětně už to člověk nedožene, ale kdybychom věděli/y (i nebo y podle toho, kdo u vás vaří) co nás čeká, bývalo by bylo stálo za to vést si kuchařský deník. Za pár let by z něho šla udělat soukromá rodinná kuchařka, anebo obědová statistka – kolikrát byla za více než rok života v lockdownu (ty krátké přestávky normálního života se nepočítají!) koprovka, rajská a kdy jste si doma pochutnali na těstovinách?

    Co bude k obědu? Kdy už bude jídlo? Já máááám hlaaad! Také jste na tyhle věty alergičtí? Co naplat, jíst se musí. To ale neznamená, že musíte v kuchyni vypustit duši. Vařte jídla jednoduchá, pokud možno větší porce (mrazák je jistota) a už při nákupu myslete na to, jak z hlavní ingredience vymyslet dobroty třeba alespoň na dva dny. A milé mámy a tátové – myslete na to, že výjimečná doba si žádá výjimečné činy a tak se nestyďte zbytky od oběda naservírovat i k večeři!

    Pečlivě si sepište nákupní seznam, ať vám potom nechybí nějaká důležitá ingredience. Ideální je nakoupit (nebo si nákup nechat dovézt) v neděli večer, abyste měli pak už vystaráno.  A při plánování nezapomeňte, že ty vaše hladové krky budou chtít taky snídat a svačit. 

    Pondělí

    Kuře na paprice – to je prověřená klasika, která nezabere moc času, a i když třeba slepice chutná lépe, není čas na hrdinství. Rýži hoďte do rýžovaru nebo hrnce víc, bude se vám hodit na večer. Ale co k ní? Nebudeme si lhát, české děti nejsou ze školních jídelen zvyklé na gurmánské zážitky, takže klasické české rizoto neurazí. Nezapomeňte si ale dát stranou kousek kuřete a na nákupní seznam strouhaný sýr. K svačině se hodí něco do ruky, banán, houska, hlavně nepřepálit začátek týdne nějakou domácí bábovkou! A pokud ještě zvládnete stát na nohou a nezapomněli jste kuřecích prsou koupit víc, udělejte si oběd i na druhý den, protože v úterý budou…

    Znáte pomalý hrnec? V čem je vaření v něm výjimečné?

    Úterý

    kuřecí řízky… Ty můžete usmažit už den předem, prostě je pak jen ohřejete. Jen je v lednici na noc schovejte hodně hluboko, aby na vás ráno nečekala prázdná miska a povídačky členů rodiny o nočním hladu. Příloha se bude odvíjet od toho, zda máte doma raději kaši nebo brambory. Nastrouhejte okurku a připravte rychlý salát. Dáte-li přednost kaši, připište si na velký nákupní seznam párky a ohřejte je večer se zbytky kaše (uzeniny sice nejsou zdravé, ale pro jednou…). A tentokrát jim klidně dopřejte i tu bábovku, stihnete ji díky tomu, že řízky máte od včera. Jednoduchá je tvarohová – 250 g polohrubé mouky, stejné množství (nebo méně pro hlídání linie) cukru, kostka másla nebo Hery, čtyři vejce (z bílků sníh), vanilkový cukr a prášek do pečiva a vanička tvarohu. Nejdřív ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte rozpuštěný tuk, tvaroh, mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr a nakonec sníh. Když se vám ji podaří ubránit před útokem rodiny, vydrží vláčná i dva tři dny. 

    Středa

    Kuřete bylo pro tento týden dost. A teď se dostáváme na tenký led. Buchtičky s krémem totiž rozdělují lidstvo – buď je milujete, nebo nenávidíte. Budeme tedy doufat, že vaše rodina jim fandí. Trošku vás sice zdrží příprava kynutého těsta, udělejte si ho ráno a mezitím, co odpočívá a kyne v teple, stihnete pracovat. A jasně – Magdalena Dobromila a asi ani Zdeněk Pohlreich by vás nepochválili, ale šodó na buchtičky klidně kupte. Věřte, že vám to ušetří hromadu času. A až budete házet nákup do košíku – ať už virtuálně nebo osobně v prodejně – přihoďte tam tvaroh, mák, povidla nebo cokoli máte doma rádi. Když už budete zadělávat na buchtičky s krémem, udělejte těsta víc a strčte do trouby pekáč vymazlených buchet. Budete mít pro dnešek vystaráno se svačinou. Počkat… Oni vlastně budou chtít i večeřet! Zbytky tentokrát blízké neošálíte a krupicová kaše vám po buchtičkách asi neprojde. Co ryba? Ta by přece v jídelníčku scházet neměla. Kupte svoji oblíbenou, ideálně zmraženou, přílohu zastoupí salát nebo orestovaná mražená zelenina podle chuti a můžete si odškrtnout další den.

    Čtvrtek

    Boloňská… Zní to jako věda, ale zvládnout se dá, jen to trvá. Ale zase z její přípravy plynou výhody – s množstvím nešetřete, omáčka jde v pohodě zmrazit a máte alespoň na jeden den příštího týdne vystaráno, takové italské lasagne nejsou vůbec tak složité, jak se zdají! Na seznam si tak nezapomeňte připsat dobré těstoviny a sýr. Část mletého na boloňskou omáčku si dejte stranou, večer můžete rodinu potěšit karbanátkem a k němu stačí přidat už jen krajíc chleba. A co na svačinu? Pokud se včerejší buchty snědly k snídani a po misce ovoce se stále ozývá ono „Já máááám hlaaad!“ nezbývá, než dětem a partnerovi (či partnerce) něco „předhodit“. A jogurt či rohlík se sýrem nebo šunkou se přece jako svačina také počítá!

    Co vařit: návod na sedm „lockdownových“ dní

    Pátek

    Už toho je po týdnu dost, ale před námi víkend! Očekává se v sobotu a neděli i polévka a zákusek? Je hloupé v neděli udělat k obědu toasty? Zkuste po pátečním obědě nabírat síly na dva další dny… Chtělo by se říct volné dny, ale v čem přesně jsou jiné než ty všední? Aha, nemusíte kromě stání u plotny sedět u počítače a pracovat. A tak se v pátek trošku rozšoupněte a oběd si pro tentokrát objednejte. Jen jedna dobrá rada – neptejte se členů rodiny na co mají chuť, protože se vám z toho tak akorát zamotá hlava – jeden bude chtít pizzu, druhý českou klasiku, třetí třeba nějaký pořádný fastfood. A pokud nechcete platit třikrát za dovážku a obědy dostat v různých časech, musíte objednat všechna jídla na jednom místě. Po celotýdenním maratonu – kdo ještě pořád pochybuje, rodiče na home office opravdu nemají placené volno – už všichni v pátek večer meleme z posledního, ale abychom mohli poslat spát rodinu bez večeře, to asi neklapne. Nevyřešil by to čočkový salát? Luštěniny jsou zdravé a tento týden ještě nebyly… stačí uvařit čočku, ulehčete si nákupem předvařené, přidat vajíčko, papriku, tvrdý sýr nebo cokoli dalšího a je hotovo!

    Sobota

    Pokud rodina na polévce a něčem sladkém trvá, nedá se nic dělat. Do víkendových kulinářských kouzel ale neváhejte zapojit děti, školu nemají, no ne? Začneme pečením, aby nám k poobědové kávě dobrota vystydla. Co třeba štrůdl? Práci vám ulehčí, že těsto na něj jednoduše vyndáte z ledničky, listová těsta se navíc dají koupit i mražená. A jablečný zákusek se uplatní určitě i ke svačině. A další bod programu – polévka. Hrášková? Dýňová? Nebo klasický vývar? Tak třeba vývar, pokud jste v pátek neodpadl(a), je lepší si ho uvařit den předem. Před podáváním stačí přecedit, nakrájet maso, zeleninu, přidat knedlíčky (opět by se pro ně našlo místo v mrazáku…) a hrst nudlí.

    Jé! Ale co hlavní jídlo? Tak co to bude? Maso bylo naposledy v úterý, tak co třeba pro změnu vepřové? Panenka je měkoučká, a tak se nebudou ofrňovat ani děti, těm můžete ucpat ústa jejich oblíbenou přílohou – hranolkami! Pokud jste chytili u plotny druhý (nebo kolikátý už) dech, dopřejte místo obligátní tatarky rodince třeba houbový přeliv. Sotva naskládáte a vyskládáte (nechcete zase zaměstnat děti?) ixstou myčku, už je čas večeře. A teď dojde na ty toasty! Šunka, sýr, dětmi milovaný kečup, rychlý zeleninový salát nebo nakládané okurky a je hotovo. 

    Neděle

    Neděle… Zase maso? Projde vám zelenina? Smažené byly včera hranolky, tak co dnes? Plněné papriky! A přebytek rajské zase poputuje do mrazáku! O příloze dejte klidně hlasovat – knedlík nebo rýže? Upřímně – pokud jste už při nákupu nemysleli na šišku hotového knedlíku nebo nejste knedlíkový machr, který kynutý vystřihne levou zadní, udělejte rýži… A ze soboty nám tady zbyl návrh na polévku, takže dýňová? Dezert, který zároveň poslouží jako odpolední svačinka…  Co pro jednou zhřešit a udělat domácí koblihy: byť se to může jevit jako vyšší dívčí, ve skutečnosti to zase tak složité není. A že nebudou kulaté ale třeba trochu do šišata, to vám olizující se rodina jistě ráda odpustí. Plnit můžete marmeládou, pudingem nebo třeba čokoládovým krémem.  Nejdřív se ale pusťte do hlavního chodu a polévky, koblihy je lepší servírovat čerstvé, a protože se smaží velkou rychlostí, nebudete mít při jejich přípravě čas na nic jiného. A co k večeři? Chleba s pomazánkou! Časy, kdy se skočilo v podvečer nebo cestou z výletu do krámu pro chleba nebo pár rohlíků jsou teď pryč, lepší je do obchodu chodit co nejméně. A tak řada z nás objevila nový rozměr tolikrát zmíněného mrazáku – v jednom šupleti našlo domov pečivo. Jasně, tomu čerstvému se nic nevyrovná, ale znáte to… Nouze naučila Dalibora housti… A jaké pomazánky? Tady pusťte fantazii na špacír – vajíčková, tuňáková, česneková, celerová… Prostě co má kdo rád. 



    Nepřehlédněte