Vegetariánské „maso“ klame spotřebitele. Potravinářská komora chce zakázat některé názvy

1.7.2022
Redakce

Potravinářská komora ČR apeluje na vládu, aby přijala i v ČR nařízení francouzské vlády, která vyhláškou o ochraně názvů některých potravin zakázala používání označení potravin jako „vegetariánský steak“ nebo „vegetariánská klobása“. Přijetí takového nařízení v ČR by podle potravinářů přispělo k ochraně zájmů a zdraví spotřebitelů.

„Nadále nebude možné používat terminologii tradičně spojovanou s masem či rybami pro produkty, které nemají původ v živočišné říši,“ stojí ve francouzském úředním věstníku.

Podle komory je v souvislosti s rostlinnými alternativami živočišných produktů v českém veřejném prostoru řada klamavých sdělení. „Současný rozvoj trhu s alternativami tradičních potravin začíná významně ovlivňovat vnímání potravin živočišného původu jako nezdravé, neetické a ohrožující životní prostředí,“ uvedla mluvčí komory Helena Kavanová.

Výrobci alternativ masných výrobků využívají podle komory toho, že jejich výrobky jsou často svými senzorickými vlastnostmi podobné výrobkům z živočišné výroby a vzbuzují dojem, že mají srovnatelnou výživovou hodnotu nebo menší uhlíkovou stopu, což ale v řadě případů není pravda, tvrdí komora.

„Imitace živočišných výrobků svými názvy mohou zákazníka evokovat, že mají stejné smyslové a nutriční vlastnosti jako skutečné živočišné výrobky. Tímto dochází ke klamání a poškozování spotřebitele. Celý sektor není nijak regulovaný a vzhledem ke skutečnosti, že se ve většině případů jedná o vysoce zpracované potraviny, jsou mezi jednotlivými produkty i významné rozdíly v kvalitě,“ stojí v prohlášení komory.

Upozorňuje také na to, že v EU je povolené označovat rostlinné produkty názvy tradičně užívanými pro maso s výjimkou produktů z živočišného mléka. Rostlinné produkty se tedy nemohou označovat jako jogurt nebo sýr.

Komora uvádí, že není odpůrcem alternativních směrů ve výživě a podporuje posun potravinářství k udržitelnějším praktikám. Zároveň ale žádá, aby takový posun byl založen na objektivních vědeckých důkazech a pravdivém informování spotřebitelů.

Zdroj: ČTK



Nepřehlédněte