Vybrat dobré avokádo je umění. Zelený plod ze stále zeleného stromu

Další fotky

Přestože se avokádo nejčastěji používá v kombinaci se zeleninou, řadíme ho mezi ovoce. Strom, který toto ovoce plodí, se nazývá hruškovec přelahodný. Víte, že je stále zelený?

Vybrat dobré avokádo je trochu umění. Slupka by neměla být promáčklá a nesmí být poškozena. Zralé avokádo má zvenčí tmavě zelnou barvu a je na dotyk měkké. Blátivé plody rozhodně neberte.

Avokádo nikdy neloupejte. Nejdříve jej nožem rozkrojte napůl na výšku, dejte však pozor na pecku uvnitř, která se nepřekrajuje. Dužinu vydlábněte ze slupky lžící. Můžete ji použít vcelku nebo ji nakrájet a rozetřít. Pokud se rozhodnete avokádo naporcovat, ale chcete ho použít až později, pokapejte ho citronovou šťávou, jinak by zhnědlo.

Jaké využití má avokádo v kuchyni? Můžete z něj připravit pomazánku, polévku či upravit tepelně s masem. Výborně chutná i v dezertech a smoothie si bez něj neumíme představit.

Sedmikráska nosí štěstí a je malý zázrak i v kuchyni

Nikdy ho však nenabízejte svým mazlíčkům! Ovoce obsahuje persin, který je jedovatý zejména pro ptáky. Konzumace avokáda by pro ně znamenala smrt. Obdobně to platí i pro psy a kočky. Rozhodně jim nenechávejte vylízat talíř od avokádové pomazánky.

Avokádová pomazánka

Nejjednodušší recept, který můžete připravit třeba nečekané návštěvě.

avokádo, 2 kostky Lučiny, lžička citronové šťávy, stroužek česneku, sůl

Avokádo podélně rozkrojíme a dužinu vydlábneme ze slupky lžící. V misce ji rozetřeme vidličkou s Lučinou, osolíme, zakápneme citronovou šťávou a ochutíme rozetřeným stroužkem česneku. Mažeme na nakrájená kolečka z rohlíků a ozdobíme jádrem vlašského ořechu.

Návrat skoro zapomenuté byliny. Chřest se vrací do českých kuchyní

Avokádová polévka

avokádo, salátová okurka, stroužek česneku, lžička čerstvého zázvoru, 250 ml podmáslí, citron, lžíce olivového oleje, 4 lžíce zakysané smetany, pár lístků čerstvé bazalky

Avokádo rozkrojte na polovinu, vyjměte pecku, dužinu vydlabejte a vložte do mixéru. Okurku oloupejte, rozkrojte podélně a lžičkou odstraňte měkký střed se semínky. Pevnou dužinu nakrájejte na kostky a též vložte do mixéru k avokádu. Přidejte česnek a zázvor nakrájený nadrobno. Zalijte podmáslím, přidejte citronovou šťávu a olivový olej. Rozmixujte na hladký krém a dejte do lednice vychladit. Podávejte se zakysanou smetanou a ozdobte lístky bazalky.

Aby letničky krášlily balkon až do podzimu

Kuřecí salát s avokádem

římský salát, 4 kuřecí prsa bez kůže, avokádo, 2 lžíce olivového oleje, lžíce slunečnicových semínek, 2 větvičky cherry rajčat, citronová šťáva, sůl, pepř

Na dresink: 25 g modrého sýra (např. Niva), 100 g zakysané smetany, 2 lžíce mléka

Slunečnicová semínka nasucho opražte na pánvi a dejte stranou. Kuřecí prsa nakrájejte (každé na 8 dílků). Do pánve vlijte olivový olej a několik minut kuřecí maso restujte, aby zezlátlo.

Cherry rajčata pokapejte olejem, osolte, opepřete a dejte na pár minut do trouby vyhřáté na 180 minut, aby se slupka mírně stáhla. Avokádo přepulte, vypeckujte, oloupejte a nakrájejte na plátky nebo kostičky. Aby nezhnědly, pokapejte je citronovou šťávou.

Chodský koláč. I to je symbol Chodska

Nakonec připravte dresink: modrý sýr nadrobte do misky a smíchejte se zakysanou smetanou a mlékem a opepřete.

Nakonec vše smíchejte – salát, rajčátka, avokádo, kousky kuřecího masa a přelijte dresinkem.

Smoothie zelené bohyně

2 banány nakrájené na kolečka, zralé avokádo nakrájené na kousky (pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědlo), zralé mango, oloupané a nakrájené na kousky, 100 g čerstvého nebo mraženého špenátu, 250 ml mléka (může být i kokosové nebo mandlové), lžička neslazeného mandlového nebo arašídového másla, lžička tekutého medu nebo javorového či agáve sirupu

Na mix semínek: 1 lžíce chia semínek, 1 lžíce lněných semínek, 4 lžíce dýňových semínek, 4 lžíce slunečnicových semínek, 4 lžíce kokosových hoblinek, 4 lžíce mandlových plátků, ¼ lžičky mleté skořice, 2 lžíce tekutého medu nebo javorového či agáve sirupu

Banány rozložte do mělké nádoby vyložené pečicím papírem a nechte je 2 hodiny mrazit. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Semínka, kokos a mandle promíchejte, přidejte skořici a pokapejte medem či sirupem. Důkladně protřepejte, aby se semínka obalila. Přesypte na pečicím papírem vyložený plech a pečte 10 – 15 minut dozlatova a párkrát promíchejte. Nechte vychladnout.
Avokádo, mango, špenát, mléko, máslo, mražený banán a med či sirup rozmixujte do hladké, husté konzistence. Rozdělte do dvou misek a navrch rozložte čerstvé ovoce. Posypte opraženými semínky a hned si pochutnejte.

FOTO: „Zelené zlato“

„Zelené zlato“ - avokádo„Zelené zlato“ - avokado„Zelené zlato“ - avokádo„Zelené zlato“ - avokado„Zelené zlato“ - avokado
Další fotky
„Zelené zlato“ - avokádo„Zelené zlato“ - guacamole avokado„Zelené zlato“ - avokado salat
Dnes, 16:03
Což je vlastně až neuvěřitelné, když uvážíme množství, brutalitu a především zvláštní provedení trestných činů....
Dnes, 14:00
Pamatovat si filmové hlášky je oblíbeným sportem, či koníčkem mnoha lidí. Soutěží mezi sebou, zkoušejí...
Dnes, 11:30
28. června jsme si připomněli 106. výročí zavraždění následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d´Este. Jeho...
Dnes, 10:03
Jednotný konsensus, kde se vlastně nachází geografický střed Evropy, neexistuje. Záleží na použitých metodách výpočtu...
Dnes, 09:03
Nanočástice jsou pouhým okem neviditelné, přesto zásadně proměňují svět kolem nás. Jejich využití se šíří...
Dnes, 08:11
Pevný střed těla je velmi důležitý. Můžeme se díky tomu dobře pohybovat, správně sedět, nepotřebujeme...
Včera, 18:35
Že zdraví člověka začíná a končí ve střech je známá věc, o které snad už...
Včera, 18:00
Do pražských a brněnských letních kin míří šestý ročník filmové přehlídky DAS SOMMERKINO. V průběhu...
Včera, 16:59
Lidé úvěry od stavební spořitelny využívají převážně na rekonstrukce nebo na pořízení nového bydlení. Jejich...
Včera, 16:19
Rostliny se rozmnožují dvojím způsobem. Při tzv. nepohlavním množení, jako je například pomocí cibulek, hlíz,...
Reklama