Bazalka, tymián, rozmarýn a jejich další kamarádi. Co s nimi?

12.9.2021
Marcela Nejedlá

Chladné noci a první mrazíky na sebe ale nenechají dlouho čekat a s jejich příchodem všechna ta voňavá a křehká krása uvadne. Právě teď je tedy nejvyšší čas začít bylinky sklízet a ukládat k použití v zimě. Na sklizení si vezměte raději nůžky než nůž a úrodu ostříhejte nejlépe kolem poledne, kdy je aroma bylinek nejsilnější.

A jak je uchovat? Samozřejmě se nabízí bylinky usušit, tím se ale připravíme o jeden jejich lákavý rozměr, totiž barvu. Lepší je zmrazení, ať už před ním bylinky nasekáte nebo rozmixujete na pyré. Vložte je do malých nádobek, ze kterých budete po troškách odebírat, nebo bylinky nasypte do tvořítek na led, zalijte vodou a nechte zmrznout.

Můžete je také naložit do vinného nebo jablečného octa nebo do oleje, získáte tak navíc aromatizovanou přísadu například do salátů. K naložení použijte tmavé lahve, bylinky zalijte tak, aby byly úplně zakryté a obsah často protřepávejte. Ocet bude aromatizovaný asi po třech týdnech, olej po šesti.

A když budete chtít zkusit něco neobvyklého, zkuste bylinky naložit do soli. Na čtyři díly bylinek použijte jeden díl soli, důkladně promíchejte a napěchujte do sklenic. Při používání buďte opatrní, abyste připravovaný pokrm nepřesolili. Bylinky, které se další použít do nápojů, můžete podobně naložit do cukru.

Největší lahoda je ovšem bylinkové máslo. Recepty na něj se dědí, pokud jste v rodině jako bylinkáři osamělí, najdete základní recept snadno na internetu. Kostičky bylinkového másla pak uchováte v mrazáku.

Zdroj: vlastní zdroj



Nepřehlédněte