Ovoce i zelenina jsou pro naše zdraví velmi důležité. Měli bychom denně sníst alespoň pět porcí. Je potřeba ale vybírat kvalitní, zbytečně nezamořené chemikáliemi. Což bohužel na první pohled v obchodě nepoznáme. A právě proto provádíme podobné nezávislé testy. Pesticidy jsou zákeřné, protože nám neublíží okamžitě, neotráví nás hned. Takže zůstáváme v klidu. Zdravotní problémy ale nastávají při jejich dlouhodobé konzumaci. A hlavně různých druhů pesticidů.
Ty se do našeho organismu dostávají společně s různými potravinami, nápoji, s kontaminovanou vodou. Potravinářští inspektoři je loni u nás našli v šesti z deseti kontrolovaných potravin. Jedno procento potravin pak přesáhlo povolené limity. A v tom je zakopaný pes. Limity totiž existují jen pro každý pesticid zvlášť. Ne pro jejich součet. Přitom je dobře znám takzvaný koktejlový efekt. A tak by se stanovování limitů pesticidů mohlo v Evropské unii brzy změnit.
Až na jednu výjimku zbytky pesticidů obsahovalo všechno testované ovoce. Úplně největší koktejl jich měla překvapivě jablka prodávaná na farmářských trzích. Jablka Šampion z Podřipska prodávaná na Kubánském náměstí v Praze ve stánku Iveta Vyštejnová, Podřipská zelenina, Předonín obsahovala čtrnáct druhů pesticidů a k tomu stopy dalších šesti. Kilogram za třicet pět korun. Naopak zcela bez škodlivých pesticidů byla BIO jablka z Itálie prodávaná v Kauflandu. Kilo ale vyjde na devadesát dvě koruny.
Další testovaná jablka původem z České republiky, Polska a Slovenska prodávaná v supermarketech či na farmářském trhu pak obsahovala tři až devět druhů pesticidů. Tři, tedy nejméně mezi testovanými z konvenční produkce, byly v červených jablkách původem z Polska prodávaných v Makru. Kilo za třicet dva korun.
A jak dopadlo hroznové víno? Testované hrozny původem z Indie, Chile a Jihoafrické republiky obsahovaly koktejly zbytků pěti až třinácti druhů pesticidů, naštěstí ale v některých případech přírodních. Použití pesticidů je v tomto případě pochopitelné. Mimo jiné kvůli dlouhému transportu ze zahraničí. Nejvíce pesticidů obsahovalo hroznové víno z Penny. Nejméně pak z Lidlu a Kauflandu.
Vzhledem k tomu, že od sklizně jablek už uběhla dlouhá doba, žádná neobsahovala vysoký obsah vitamínu C. Stejně tak hroznové víno. Antioxidantů pak oba druhy ovoce obsahovaly o poznání více. Právě prospěšné přírodní látky v ovoci dokáží vyrovnat i negativní vliv pesticidů. Kromě vitamínů je velmi důležitá především vláknina, která dokáže vykompenzovat i případné škodlivé látky. Naváže je na sebe a my je společně s ní vyloučíme. Něco podobného se nám při pojídání uzenin, rohlíků, chipsů a hranolek určitě nestane. Tak jezme ovoce i zeleninu. Samozřejmě pokud máme tu možnost, je nejlepší si je vypěstovat sami a zbytečně je neošetřovat chemikáliemi. Nebo si najít zemědělce, který to s chemií nepřehání. Jde totiž o naše zdraví a nic cennějšího nikdo z nás nemá.
Mějte se hezky a za 14 dní se těším napočtenou. Váš Honza Tuna