Jahody jsou skvělé. Nízkokalorické, chutné, šťavnaté a jejich konzumace pomůže předejít různým neduhům.
Kdy je nejíst
Jahody obsahují vysokou koncentraci kyseliny salicylové (též acylpyrin), proto jste-li na ni alergičtí, radši jahody nekonzumujte. Pokud se po konzumaci této červené pochoutky na vašem těle objeví kopřivka. Zrníčka jahod mohou podráždit vaše střeva, takže je radši nejezte, trpíte-li střevním onemocněním.
Vitaminová červená bomba
Jahody obsahují antioxidanty, které pomáhají ochránit vaše buňky před účinky různých onemocnění. Patří dokonce mezi potraviny s jejich nejvyšší koncentrací. Kyselina jablečná, kterou jahody obsahují, je skvělým přírodním bělidlem zubů. Obsahují řadu vitaminů, minerálních látek a 87 % vody, mají kolem 30 kcal na 100 gramů.
Proč se s chutí pustit do jahod?
Muži by měli jahody jíst zejména díky jejich pozitivnímu účinku na tvorbu testosteronu, který aktivuje jejich spermie. Jsou prevencí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Pomáhají při léčbě srdečních chorob.
Jsou prevencí proti arterioskleróze, kdy se cholesterol ukládá na stěnách tepen a zužuje je, a dokáží brzdit její další postup. Jahody zvyšují proudění krve v tepnách.
Díky řadě minerálů jsou pomocníkem pro chudokrevné. A díky vysokému obsahu antioxidantů (antokyaniny) jsou vhodné proti vzniku nádorových onemocnění, a zároveň snižují syntézu cholesterolu v našich játrech. Fungují také jako spalovač tuků, zároveň krotí chutě na sladké.