• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Jahody zatočí s cholesterolem a zkrotí chutě na sladké. Co dalšího červené ovoce umí?

    13.6.2018
    Soňa Brunnerová

    Máme tu jahodovou sezónu. Proč si tedy nepřipomenout, co toto sladké červené ovoce obsahuje a v čem je dobré pro naše zdraví?

    Jahody jsou skvělé. Nízkokalorické, chutné, šťavnaté a jejich konzumace pomůže předejít různým neduhům.

    VELKÝ PŘEHLED: Nejkrásnější přírodní koupaliště ve středních Čechách. Víme, kde se nacházejí

    Kdy je nejíst

    Jahody obsahují vysokou koncentraci kyseliny salicylové (též acylpyrin), proto jste-li na ni alergičtí, radši jahody nekonzumujte. Pokud se po konzumaci této červené pochoutky na vašem těle objeví kopřivka. Zrníčka jahod mohou podráždit vaše střeva, takže je radši nejezte, trpíte-li střevním onemocněním.

    Třešně jako malý zázrak. Jsou napěchované vitaminy a pomohou při hubnutí

    Vitaminová červená bomba

    Jahody obsahují antioxidanty, které pomáhají ochránit vaše buňky před účinky různých onemocnění. Patří dokonce mezi potraviny s jejich nejvyšší koncentrací. Kyselina jablečná, kterou jahody obsahují, je skvělým přírodním bělidlem zubů. Obsahují řadu vitaminů, minerálních látek a 87 % vody, mají kolem 30 kcal na 100 gramů.

    Kopřiva je královnou bylinek. Pomáhá při chudokrevnosti i vypadávání vlasů. Natrháte si ji?

    Proč se s chutí pustit do jahod?

    Muži by měli jahody jíst zejména díky jejich pozitivnímu účinku na tvorbu testosteronu, který aktivuje jejich spermie. Jsou prevencí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Pomáhají při léčbě srdečních chorob.

    Jsou prevencí proti arterioskleróze, kdy se cholesterol ukládá na stěnách tepen a zužuje je, a dokáží brzdit její další postup. Jahody zvyšují proudění krve v tepnách.

    Výborné jahůdky ze zahrádky? Máme tip, kde si je můžete nasbírat v Praze a středních Čechách

    Díky řadě minerálů jsou pomocníkem pro chudokrevné. A díky vysokému obsahu antioxidantů (antokyaniny) jsou vhodné proti vzniku nádorových onemocnění, a zároveň snižují syntézu cholesterolu v našich játrech. Fungují také jako spalovač tuků, zároveň krotí chutě na sladké.

    FOTO: Jahody

    Jahody - jahodyJahody - jahody (5)Jahody - jahodyJahody - jahody (3)Jahody - jahody (2)


    Nepřehlédněte