„Díky screeningovým programům se nám podařilo seskočit z nelichotivého 1. na 26. místo v úmrtnosti na rakovinu kolorekta ve světě, ale roste nám počet těch, kteří bojují se střevními záněty. Zvyšuje se také množství lidí, trpících celiakií. Je jich dvakrát více než před 20 lety tedy 60 000. Vše má, kromě genetických faktorů, společný jmenovatel – životní styl. Kondice střeva se přímo odráží na zdravotním stavu celého těla,“ uvedl lékař Milan Lukáš. Aktuálně je v České republice asi 55 tisíc lidí s nějakou formou střevního zánětu.
Důvodem růstu výskytu střevních zánětů, mezi něž patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, jsou podle doktora Lukáše důsledky změn životního stylu, stravování a životního prostředí, ve kterém žijeme.
Problém je podle odborníka také v tom, že stále roste spotřeba antibiotik, která střevům neprospívají. Dále i to, že se stravujeme potravinami, které jsou plné nejrůznější chemie. Všechno chceme mít barevné a plné roztodivných chutí, které nejsou přírodní, přirozené a celému organismu, logicky tedy ani střevům, vůbec neprospívají.
Zajímavá je problematika celiakie. Právě i alergie na lepek, nebo jeho nesnášenlivost, je onemocnění, kterého mezi lidmi přibývá. Toto onemocnění se projevuje bolestmi břicha, nadýmáním ale i anemií či neplodností. Jediný lék je opravdu přísná bezlepková dieta. To znamená, že se pacientovi zvyšují výdaje, ale na dietu mu obvykle nikdo nepřispěje.
„Pojišťovny přispívají pouze určitým skupinám celiaků. Nejčastěji dětem a studentům. Je to jediná nemoc, která nemá úhradu jediné možné léčby ze zdravotního pojištění. Pacienti jsou odkázaní sami na sebe, i když za své onemocnění nemohou,“ popsal lékař Pavel Kohout.
Jedná se o tak závažný problém, že k němu dokonce vznikla vlastní pracovní skupina. Za záněty střev může stát celá řada faktorů a skrytých nemocí. Problém je, že takový neléčený nebo špatně léčený zánět může mít další důsledky a může přejít do mnohem závažnějších problémů. Proto je dobré věnovat velkou pozornost tomu, co konzumujeme.
Jako obvykle platí, že by člověk neměl jíst žádné polotovary, je potřeba vyvarovat se příliš kořeněných jídel, nestravovat se pouze po restauracích, nechodit do fast foodů, vyvarovat se smaženému jídlu. Vybírat přírodní suroviny, které nejsou dále průmyslově modifikované. Důležité je především méně solit a vystříhat se mléka a mléčných výrobků, které jsou průmyslově upravené, a které ještě navíc zahleňují. Naopak jsou lépe snášeny kysané mléčné výrobky.