Kapusta. Malý pomocník na cestě za silnější imunitou

Další fotky

Růžičková kapusta je druh košťálové zeleniny, ke kterému se řadí také zelí, brokolice, květák nebo brukev. A stejně jako ostatní zástupci z této skupiny se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů, minerálů, fytoživin a dalších složek posilujících imunitní systém. Snadno se připravuje a stačí znát jen několik snadných kroků, aby se v kuchyni proměnila v opravdovou lahůdku.

Bohatý zdroj živin

I když jsou malé velikostí, skrývají v sobě růžičky této kapusty celou řadu cenných vitaminů a minerálů, které posilují náš imunitní systém a chrání tělo před škodlivými látkami. Mají vysoký obsah vitaminů K, který posiluje strukturu kostí, a také vitaminu C, který je známým antioxidantem. Růžičková kapusta je rovněž bohatým zdrojem vlákniny, která pomáhá s trávením. Díky obsaženým sloučeninám má růžičková kapusta navíc vynikající účinky na čištění organismu a dokáže snižovat dopady nežádoucích chemických látek nebo je dokonce z našeho těla kompletně odstranit. Karoten obsažený v růžičkové kapustě pomáhá udržovat dobrý zrak.

Jeden hrnek růžičkové kapusty obsahuje pouhých 40 kalorií, a tak je tato zelenina vhodnou součástí jídelníčku pro každého, kdo se snaží hubnout. Stejně tak v sobě skrývá malé množství sacharidů (jen 8 gramů), ale zato velké množství vlákniny a bílkovin. Růžičková kapusta neobsahuje žádné nasycené tuky, navíc je bohatým zdrojem omega-3 a 6 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdraví nervového systému.

Buďte řádně (na)kvašeni

Výběr a skladování

Při nákupu růžičkové kapusty byste měli mít na paměti několik věcí. Listy musí být zelené, pevné a bez poškození. Pokud máte možnost, vyberte si kapustu s růžičkami na stonku. Díky tomu vám vydrží déle čerstvá. Růžičkovou kapustu můžete za správných podmínek skladovat v lednici nebo v mrazáku. Vložte ji do průhledného igelitového sáčku, vytlačte z něj co největší množství vzduchu a uložte do lednice. Takto vydrží až 10 dnů. V mrazáku se její životnost prodlouží na 3 týdny. Před uložením do lednice nebo mrazáku kapustu neomývejte, jinak může začít hnít. Stačí ji omýt až těsně před přípravou.

Příprava

Růžičkovou kapustu důkladně omyjte a zbavte veškerých nečistot. Stonek odkrojte a z růžiček otrhejte vnější listy, které jsou poškozené nebo začínají žloutnout. Růžičková kapusta nejlépe chutná dušená v páře nebo pečená v troubě. Při delším vaření dochází k uvolňování sloučenin síry, které kapusta obsahuje. Právě ty způsobují nevábnou vůni. Ideální formou tepelné úpravy je podušení v páře po dobu 5 minut, pak získá nasládlou oříškovou chuť. Chutná též, když ji upečete v troubě jen s troškou oleje, soli a pepře. Milovníci grilování jistě ocení variantu připravenou na roštu. A skvěle chutná samozřejmě syrová, najemno nakrájená v salátech.

Nejbohatší přírodní zdroj mononenasycených kyselin. Olivový olej, recept na dlouhověkost

Kotleta se šťouchanými brambory a kapustičkami

600 g brambor oloupaných a nakrájených na menší kousky, sůl a čerstvě mletý pepř, 250 g kapustiček nakrájených příčně na 5 mm plátky, 50 g másla, lžíce olivového oleje, klínky citronu k podávání

Na ochucené máslo: 100 g změklého másla, 3 lžičky jablečného octa, 3 lžičky dijonské hořčice, lžička tymiánu, půl lžičky čerstvě drceného pepře

Brambory povařte v nepřilnavém rendlíku ve vroucí osolené vodě 5 – 7 minut. Přidejte kapustičky a vařte další 2 – 3 minuty, aby brambory změkly. Sceďte a vraťte do rendlíku, přidejte máslo osolte, opepřete a šťouchadlem na brambory nahrubo rozšťouchejte. Na středním ohni opékejte za občasného protřesení asi 5 – 7 minut, aby směs zkřupavěla a byla osmahnutá.

Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje na středním až silném ohni. Za občasného obrácení opečte kotlety dozlatova tak, aby byly propečené (8 – 10 minut). Ve velkém kamenném či porcelánovém hmoždíři utřete na hladkou pastu máslo ve všemi přísadami. Kotlety podávejte s bramborami a kapustičkami, klínky citronu a máslem.

FOTO: Kapusta. Malý pomocník na cestě za silnější imunitou

Kapusta. Malý pomocník na cestě za silnější imunitou - Růžičková kapustaKapusta. Malý pomocník na cestě za silnější imunitou - Růžičková kapustaKapusta. Malý pomocník na cestě za silnější imunitou - Růžičková kapustaKapusta. Malý pomocník na cestě za silnější imunitou - Růžičková kapustaKapusta. Malý pomocník na cestě za silnější imunitou - Růžičková kapusta
Další fotky
Kapusta. Malý pomocník na cestě za silnější imunitou - Růžičková kapustaKapusta. Malý pomocník na cestě za silnější imunitou - kapusta, zdraví, recepty
Včera, 15:39
Herci Slováckého divadla plánují vstup do distanční školní výuky. Uherskohradišťská scéna připravila akci Herec do...
Včera, 15:35
Koňadru pozná asi každý, ale rozhodně není jediným zástupcem svého rodu, s nímž se můžeme...
Včera, 14:51
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Včera, 14:51
V Jeseníkách dnes spadla lavina. Zasypala jednoho člověka, byl nalezen v bezvědomí. Na místě zasahuje...
Včera, 13:25
Zimní grilování? To rozhodně není sci-fi. Takže nemáte-li ještě plány na víkend, pusťte se do...
Včera, 13:20
V centru Ostravy se dnes ráno srazily dvě tramvaje. Zranilo se při tom osm lidí,...
Včera, 12:00
Uplynul rok, co svět bojuje se zákeřnou pandemií. Přes aplikaci vakcín se ní bude potýkat...
Včera, 11:34
Kapacita zadaných termínů pro očkování proti covidu-19 je po více než hodině vyčerpaná, je ale...
Včera, 11:00
Senioři starší 80 let se od pátečního rána mohou registrovat k očkování proti covidu. Vykazuje...
Včera, 06:03
Letecká policie ve třicátých letech dvacátého století ve většině zemí neexistovala. Fungovala pouze ve Velké...
14.1.2021
V Sendražicích na Královéhradecku hoří skladovací hala, uvnitř jsou různé materiály, včetně plastů a olejů,...
Reklama