Kvalitní burčák poznáte zrakem

12.8.2020
Jiřina Pouzarová

Podívejte se na něj

Burčák je zdrojem vitaminů a látek, které vám pročistí organismus, povzbudí mikroflóru ve střevech a ještě po něm zůstanete vcelku střízliví. Za socialismu nebylo možné nápoj sehnat, pokud vám ho neprodal soukromý vinař, který si ho vyráběl pro vlastní potřebu. Jak však poznat pravý burčák od toho ředěného?

Dobrý burčák od toho nepodařeného poznáte už zrakem. Dobrý burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého.
Burčák by měl mít okrovou barvu, ale může mít i mírně nahnědlé tóny. Neměl by být ale příliš kalný, neboť větší množství kalu se v burčáku objevuje až v pozdějších fázích kvašení, kdy už bývá většina cukru prokvašená, burčák je alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný.

Pitný režim nemusí být nudou. Vyzkoušejte netradiční nealkodrinky

Burčák od poctivého vinaře bývá už v počátku dobře cítit po odrůdě, z které byl vyroben. Určitě v jeho vůni nemá místo hniloba ani zatuchlina, které svědčí o chybách v procesu výroby. Pokud je burčák mírně cítit po droždí, vůně pochází z kvasinek, k burčáku přirozeně patří a v chuti a kvalitě mu to neubírá.

Sedm procent alkoholu

Vinař může burčák teoreticky vyrobit již za čtyři dny po sklizni hroznů, většinou to ale bývá deset dní. Pokud si koupíte burčák, který je ještě spíše mošt, můžete ho pít dva až tři dny, než se dostane do fáze intenzivního kvašení. Jestliže se již burčák ve fázi intenzivního kvašení nachází, je třeba ho vypít okamžitě. Burčák mívá mezi jedním až sedmi procenty alkoholu, nejlepší je vypít ho ve fázi, kdy má odhadem tři až čtyři procenta. To však laik jen těžko odhaduje.

Pivo je tradičním a oblíbeným nápojem. Přinášíme recepty s chutí zlatavého moku

Burčák by měl být uchováván v chladu. Ideální je ho umístit pootevřený do lednice. I v tomto případě ale platí, že vypít se musí co nejdříve. V lednici vydrží burčák den, maximálně dva.

Že něco není v pořádku, může naznačit také cena. Litr burčáku lze vyrobit zhruba ze dvou kilogramů vinné révy. Letošní burčák by se měl prodávat zhruba za 70 – 80 korun za litr. Nižší cena by v zákazníkovi měla vzbudit podezření.

Buďte řádně (na)kvašeni



Nepřehlédněte