Viniční trať se nachází v Litoměřické vinařské podoblasti. Réva zde roste na vulkanických půdách, na jihovýchodním svahu. Samotný kopec je chráněné území, evropsky významná lokalita s výskytem motýlů přástevníka kostivalového a dalších vzácných a ohrožených druhů bezobratlých. Vinařství zde nyní obnovuje vinice s nejzachovalejší partií odrůdy Svatovavřineckého, vysázené již v roce 1966.
Lubomír Bílík začal svou vinařskou kariéru v devadesátých letech obchodováním s vínem a sommelierstvím. V roce 2004 se posunul k vinohradnictví a vinařství, když začal obnovovat vinohradnickou tradici na největší pražské vinici, Salabce v Tróji. Na vinohradu pod „Pšaňákem“ je od roku 2011. V době, kdy vinohrad objevil, byl asi z devadesáti procent zpustlý.
Bilík a společníci koupili deset hektarů půdy, z nichž už hektar a půl osázeli, příští rok by tu už mělo zrát první, takříkajíc panenské víno (réva rodí až v šestém roce). Pěstují Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Chardonnay, Sylvánské, Solaris, Merlot, Sauvignon, Tramín, Rulandské šedé a letos došlo na keře Cabernetu Sauvignon a Syrahu. Vedle toho pan Bílík zpracovává hrozny odrůd Rulandské modré, Dornfelder a Modrý Portugal z vinice pana Matouška v Blahoticích u Slaného. V současné době vinařství produkuje 200 hektolitrů vína. Vrcholný plán je 1000 hektolitrů.
4 otázky pro Lubomíra Bilíka
Jaké bude letošní víno?
Výborné – a červené bude špičkové.
Kdy budete sklízet a kolik lidí je na sklizeň potřeba?
Sklízet budeme tak za dva tři týdny a budeme na to dva.
Vaše vinařství se tradičně účastní různých vinobraní, minulý víkend jste byli v Kačině, co vás čeká tento víkend?
V pátek a v sobotu budeme na vinobraní v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad a v Litoměřicích a od pátku do neděle také v Mělníce.
Včera jsem pil dva burčáky, první z Žernosek v zelenině na malostranském tržišti stál 79 korun za litr, druhý v bubenečské kavárně Kabinet, která nakupuje v Úněticích, stál 200 korun za litr. Kolik vlastně stojí výroba burčáku?
Tak 50 až 60 korun. Takže pokud jste ho pil v nějakém lepším podniku, je 200 korun normální cena. Ostatně, burčák ze Salabky se prodává za tři stovky…
Trojská Salabka
S panem Bilíkem se známe právě z doby, kdy působil na Salabce a dodával víno do nedalekého občerstvení u Trojského koně.
První zmínku o Salabce najdeme v archivech Jiřského kláštera na Pražském hradě. Víno pro naše krále se zde tehdy pěstovalo po generace. Od 18. století nese malý pozemek, na kterém se nyní rozléhá naše vinice, jméno po svém majiteli, Janu Kašparu Salabovi.
Novodobá historie současné podoby vinice Salabka započala v letech 1953-55.
I na Salabce se škaredě podepsal nový politický režim.
Zničený vinohrad pomohl zachránit před 15 lety profesor Vilém Kraus st. (1924 Praze – 2103 v Lednici), významný odborník v oblasti vinařství a vinohradnictví, který podstatnou část svého života působil na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě, věnoval se vinařskému výzkumu a šlechtění nových odrůd révy vinné (Neronet a Rubinet) a je autorem nebo spoluautorem řady odborných publikací a článků.
Na základě jeho doporučení byl na Salabce zachován starý klon Ryzlinku Rýnského. Později tu vysázeli především odrůdy Rulandské modré, Müller Thurgau a Scheurebe, později také Pinot Blanc, Hibernal, Neronet a Tintet.
Celkem 10 000 sazenic vinné révy bylo dovezeno z Francie stejně jako v době Karla IV.
Vinice Salabka se rozkládá na ploše přibližně 4,5 hektaru a produkuje zhruba 18 000 lahví vína ročně. Také zásluhou inženýra Bilíka.
A kam o víkendu na vinobraní?
S vinobraními se roztrhl pytel.
Jedno se odehraje 15. a 16. září na druhé největší pražské vinici, vinici svaté Kláry při botanické zahradě (vstupné 200 korun).
Jiné – s poněkud příznivějším vstupným 99 korun – bude na Vypichu v Břevnově a další jsme už zmínili, to se odehraje na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde je vstup zdarma, v pátek a v sobotu.
Zbývá ještě doplnit 13. ročník vinobraní na Pražském hradě – program v Královské zahradě je zdarma, ochutnávky vína v Míčovně za poplatek.