Na zahrádce roste skoro jako plevel. Zázrak zvaný máta peprná

11.8.2020
Jiřina Pouzarová

Máta je vlastně takový malý zázrak. Navíc je velmi dostupná a můžete ji pěstovat na zahrádce nebo v květináči za oknem. Nejznámější ze všech druhů máty je máta peprná. Krásně voní a navíc ji můžete spotřebovat úplně celou – nejen proto se stala populární v kuchyni, ale i v medicíně.

Mátě vyhovuje slunce i polostín, vyžaduje výživnou, vlhkou, ale propustnou půdu. Na jaře nebo na podzim lze starší trsy dělit, v létě se množí stonkovými nebo kořenovými řízky ve sklenici vody.

Čerstvé bylinky jsou nejchutnější. Založte si na zahradě bylinkový záhon

Mátu se vyplatí pěstovat v blízkosti s čajovými růžemi, ochráníte je tak před nálety mšic. Můžete ji vysadit k novým včelínům, aby přilákala včely. Listy máty se vyplatí otrhat ještě před rozkvětem, suší se, mrazí nebo vyluhují v oleji či octě. Čerstvé nebo sušené listy můžete dát na chalupě do spíže k potravinám, aby zaháněly myši, sušené listy můžete rovněž použít do bylinkových polštářků a pytlíčků.

Využití máty v medicíně…

Máta může ulevit od břišních bolestí a také pomáhá při bolestech hlavy. Věřte nebo ne, stačí žvýkat pár lístků máty a uleví se vám. Osvěžující čaj z máty pijte při zažívacích potížích, nachlazení a chřipce. Uvolní též vaše tělo i mysl. Studený pomáhá při škytavce a nadýmání.

Voňavá medicína, koření i kosmetika. Levandule je královnou bylinek

Vysoký obsah vitaminu A v mátě pomáhá tělu regulovat nadměrnou produkci potu a mazu. Zároveň také antioxidanty, které jsou v mátě obsaženy, udržují pokožku zdravou, čistou a bez bakterií. Smícháte-li mátu s citronovou šťávou nebo okurkou, získáte skvělou pleťovou masku.

Trpíte-li nepříjemným zápachem z úst, žvýkejte lístky máty nebo si ústa propláchněte mátovým olejem. Zbavíte se všech nečistot, bakterií a zápachu.

Konzumací máty zvyšujete tvorbu slin v ústech, které následně pomáhají trávení. Snědením máty před nebo během jídla pročistíte své tělo a připravíte jej na správné trávení.

Pitný režim nemusí být nudou. Vyzkoušejte netradiční nealkodrinky

… i v kuchyni

Mátu můžete přidat k novým bramborám, do paštik, polévek i nádivek, obohatí ovocné saláty, nápoje i punč. Používá se také k přípravě mátové omáčky, octa, sirupu, na dezerty. Můžete z ní připravit i zmrzlinu.

Domácí mátová zmrzlina

Voňavá osvěžující zmrzlina na závěr menu vám v těle rozproudí dobré trávení i náladu. K její přípravě potřebujete 80 g krupicového cukru, 300 ml mléka, hrst čerstvé máty peprné, 300 ml smetany ke šlehání

Mléko rozmíchejte s cukrem a mátou na mírném žáru, aby směs neprošla varem. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Máte-li rádi sladší zmrzlinu, můžete přidat více cukru. Výsledek nechte vychladnout v ledničce, poté sceďte a přidejte 300 ml smetany ke šlehání. Pokud nemáte doma zmrzlinovač, vložte směs do uzavíratelné nádoby a dejte na několik hodin do mrazáku. Během mražení směs několikrát vyndejte a promíchejte.

Letní dobroty z rybízu červeného či černého. Jak zpracovat velkou úrodu



Nepřehlédněte