Podzim ve znamení oranžové

Další fotky

Sezona dýní je tady. Jsou zdravé, chutné a navíc krásné. Vypěstovat je na zahrádce zvládne i začátečník.

K jídlu i na ozdobu

Na záhonech právě dozrávají dýně. Pokud již mají dřevnatý stonek, výraznou barvu a při poklepání znějí dutě, nastal správný čas ke sklizni. Dobře vyzrálé, nepoškozené dýně se dají dobře skladovat. Ostatní raději rychle zpracujte na kompot a zavařeniny.

Drobné dekorační dýně roztodivných tvarů se nekonzumují, společně se svými chutnějšími kolegyněmi však udělají doma i na zahradě spoustu parády. Dýně se skvěle hodí pro floristiku. Do vydlabané dýně vložte aranžovací hmotu, do ní dejte různé podzimní květiny, větvičky a listy. Během dlabání můžete vytvořit více otvorů na různých místech, nechte se vést svou fantazií.

Víte, že dýně se také dají natírat? Velmi jim sluší odstíny zlaté, které dodají zdánlivě obyčejným dýním punc luxusu. Teplé odstíny žluté se navíc hodí k podzimu. Natírejte je buď celé, nebo vytvářejte jemné vzory pomocí šablon.

Italská inspirace: připravte si těstoviny doma

Nejen zubaté obličeje

Strašidelné dýně sice patří původně k Halloweenu, vyřezávání se ale může stát vaším koníčkem po celý rok. S trochou trpělivosti si můžete ozdobit stůl malými uměleckými dílky (na podzim se dají vyřezat zajímavé svícny), nebo se dokonce zúčastnit řezbářských soutěží. V Českých Budějovicích se každoročně v listopadu koná Dýňový šampionát.

Na vyřezávání hrubých tvarů postačí obyčejné kuchyňské nože. Na jemné řezy jsou potřeba speciálně zahnuté nožíky, očka různých velikostí či dlátka. Pokud si na vyřezávání sami netroufáte, můžete navštívit i specializované kurzy.

Hokaido – favorit mezi dýněmi

Existují desítky druhů dýní, mezi nimiž si drží prim Hokaido. Ta se odpradávna pěstuje na Dálném východě, odkud přišla do Ameriky, původ však hledejme v Anglii. Její obliba vzrůstá i v Česku díky stoupajícímu zájmu o životních styl.

Kuchyňská úprava promění jedovaté václavky v chutnou delikatesu

Na rozdíl od klasických druhů dýní má Hokaido rozmanité využití. Máte-li dýni spojenou pouze s kompoty a džemy, budete možná překvapeni, jaké delikátní, rychlé a levné pokrmy lze z Hokaido připravit.

Polévka Hokaido

¾ až 1 kg dužiny dýně Hokaido, 1 větší pórek, lžíce másla, kostka zeleninového bujonu, česnek, sůl, Vegeta, petrželka nebo pažitka, šálek smetany na vaření

Nakrájený pórek zpěňte na lžíci másla a nechte zesklovatět. Přidejte nakrájenou dužinu dýně Hokaido a zalijte litrem vody, přidejte kostku bujonu a vařte. Když je dýně uvařená, což je asi za 15 minut, rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte smetanu, nechte přejít varem a ochuťte rozetřeným česnekem se solí, trochou Vegety a petrželkou nebo pažitkou. Pokud chcete mít polévku vydatnější, podávejte ji s osmaženou houskou.

Český česnek je ten nej

Kuře Hokaido

4 kuřecí stehýnka, dýně Hokaido, máslo, česnek, cibule, čubrica, Vegeta, sůl

Zapékací mísu vymažte máslem a vyložte cibulí nakrájenou na plátky a rozebranou na kroužky. Přidejte vegetu a podlijte trochou vody. Porce kuřete osolte, potřete z obou stran čubricou s česnekem a položte na cibulku. Nakonec přidejte na plátky nakrájenou dýni Hokaido. Pečte v troubě při 200 stupních hodinu přikryté, další půlhodinu odkryté za občasného potírání máslem. Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory s cibulkou a nezapomeňte ani na zeleninový salát.

Dýňový koláč Delikates

Nejdříve rozpusťte v kastrolku na sporáku celou kostku Hery a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Zatímco bude chladnout, nastrouhejte najemno 3 hrnky dýně Hokaido a vymačkejte z nich vodu. Heru vyšlehejte s 2 hrnky krupicového cukru a 4 vejci. Práci vám usnadní šlehač. Ušlehanou pěnu promíchejte s dýní, lehce protřepejte v míse, přidejte 3 hrnky hladké mouky s kypřicím práškem do perníku, špetku soli, lžičku skořice, citronovou kůru, tlučený hřebíček a strouhněte muškátovým oříškem. Podle chuti přidejte 2 – 3 lžíce kakaa a sekané ořechy nebo kousky čokolády a rozinky. Dobře promíchejte a vylijte na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečte na 180 stupňů asi půl hodiny. Ještě teplý koláč polijte čokoládovou nebo citronovou polevou, ale chutná báječně i bez ní.

Tip: Místo dýně můžete použít cuketu.

FOTO: Dýně

Dýně - dýněDýně - dýněDýně - dýněDýně - dýně dezertDýně - dýně
Další fotky
Dýně - dýněDýně - hokkaido
Dnes, 12:18
Za prodej potravin dvojí kvality bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. V novele zákona...
Dnes, 11:48
Namibská poušť tvoří velkou část pobřeží jihozápadní Afriky. Slovo „Namib“ pochází z námštiny, místního jazyka,...
Dnes, 10:46
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Dnes, 10:46
Celorepubliková síť elektro prodejen Electro World se v ČR rozroste o 21 prodejen K+B Expert....
Dnes, 10:20
Česká módní značka Pietro Filipi chce propustit všechny pracovníky svých 23 obchodů. Firma Pietro Filipi...
Dnes, 06:00
Ačkoliv se to tak nemusí zdát, Erik Pardus alias strážmistr Zahálka z Četnických humoresek byl...
Včera, 18:20
Zaměstnanci těžební společnosti OKD, kteří ke konci února přejdou pod státní podnik Diamo, už absolvovali...
Včera, 15:06
Na konci letošního ledna skončí platnost dálničních známek na rok 2020 a s nimi skončí...
Včera, 13:25
Moravští Chorvaté žili na Břeclavsku od 16. století. Paradoxně, samostatná Československá republika pro ně znamenala...
Včera, 13:00
Děti v Česku s kamarády komunikují častěji přes sociální sítě než osobně. Na internetu či...
Včera, 11:15
„Božena Němcová byla silná osobnost, v dnešní době by byla nadšená z toho, že ženy...
Reklama