Sladké a výborné větrníky. Jak na ně?

Dneska si vyzkoušíme opravdu náročný recept, větrník. Tento zákusek kupujeme v cukrárnách za pár korun. Jeho náročnost je ale opravdu nadstandardní. Základem pro větrník je totiž odpalované těsto, což není vůbec nic snadného.

Mimochodem, věděli jste, že větrník je francouzského původu a podobá se známému dezertu profiteroles, což jsou kuličky z odpalovaného těsta plněné různě ochucenou šlehačkou.

Pečeme i mrazíme okurky, pryč se stereotypy

Na odpalované těsto

80 g másla
270 ml vody
špetka soli
200 g hladké mouky
260 g vajec – 6 vajec
olej na vymazání plechu

Na vanilkový krém

700 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk (nemusí být)
80 g vanilkového pudinkového prášku
80 g moučkového cukru
1 lžíce rumu tuzemáku, vanilkové brandy nebo vaječného likéru na dochucení
300 g smetany ke šlehání (33%), ušlehané

Na karamelovou náplň

400 g smetany ke šlehání + 100 g na karamel
100 g krupicového cukru

Co když vám při pečení vyzbudou vaječné bílky? Víme, co s nimi

Příprava těsta

Vodu, máslo a sůl přivedeme k varu, postupně budeme přidávat mouku a míchat a míchat a míchat až se těsto přestane přichycovat ke stěnám hrnce. Tento proces by měl trvat asi pět minut. Poté vše přidáme do mísy a jedno po druhé zašleháme vejce. Ve šlehání pak pokračujeme cca 12 minut až vytvoříme hladké těstíčko. To poté pomocí cukrářského pytlíku začneme stříkat na plech do požadovaného tvaru. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 20 minut, nebo prostě do zlatova. Záleží na velikosti větrníků.

Dále uděláme karamel a to z k tomu určeného cukru. Ten dáme do hrnce a zahříváme až začne hnědnout. Pozor však ať ho nespálíte. Přiléváme smetanu, abychom udělali hustou hmotu jako na karamelky. Dáme zchladnout.

Do mléka pak dáme vyvařit vanilkový lusk a poté připravíme prostě pudink podle víše zmíněných poměrů. Po zchladnutí pudink rozmixujte a přidejte do něho šlehačku.

Slavné modlitbičky od Erbenů. Chutnaly i prezidentu Masarykovi

A dotáhněte tak karamelovou náplň. Ušlehejte šlehačku, můžete raději přidat ztužovač a do té pak dle chuti přimíchejte karamel.

Vychladlými náplněmi pak plňte vychladlé, napůl rozříznuté větrníky. Vrchní čepičku můžete polít cukrovou polevou, ale není to nutné. Ono to bude sladké i tak.

Dnes, 16:20
Lvíček malý neboli lvíček zlatý je malá opice, jež má na všech prstech kromě palce...
Dnes, 14:02
Wachau je romantické údolí Dunaje v Dolním Rakousku mezi Melkem a Kremží, který je od...
Dnes, 12:47
A to konkrétně v tomto životě 85. Džampal Ngawang Lozang Ješe Tändzin Gjamccho, většinou nazývaný...
Dnes, 10:30
Symbol vzdoru, i tak by se dala nazvat jedna z nejnavštěvovanějších pražských památek Petřínská rozhledna....
Dnes, 09:20
Bodnutí hmyzem znamená pro většinu z nás jen nepříjemné svědění, ale kdo má alergii na...
Včera, 16:37
Lidé rádi používají různé příměry. Některé jsou používané velmi často a ztrácejí tak na významu....
Včera, 14:12
Pluto bylo v srpnu roku 2006, a to na pražské vesmírné konferenci, zařazeno mezi trpasličí...
Včera, 12:32
O podstatě komunistické spravedlnosti se začátkem 50. let u nás přesvědčil americký novinář William Nathan...
Včera, 10:12
Když v roce 1679 francouzský matematik a fyzik Denis Papin vynalezl hrnec, v němž lze...
Včera, 08:04
Původně provizorní nádraží sloužilo cestujícím od 7. července 1947 a přečkalo veliký rozvoj autobusové dopravy...
Reklama