Sladké a výborné větrníky. Jak na ně?

Dneska si vyzkoušíme opravdu náročný recept, větrník. Tento zákusek kupujeme v cukrárnách za pár korun. Jeho náročnost je ale opravdu nadstandardní. Základem pro větrník je totiž odpalované těsto, což není vůbec nic snadného.

Mimochodem, věděli jste, že větrník je francouzského původu a podobá se známému dezertu profiteroles, což jsou kuličky z odpalovaného těsta plněné různě ochucenou šlehačkou.

Pečeme i mrazíme okurky, pryč se stereotypy

Na odpalované těsto

80 g másla
270 ml vody
špetka soli
200 g hladké mouky
260 g vajec – 6 vajec
olej na vymazání plechu

Na vanilkový krém

700 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk (nemusí být)
80 g vanilkového pudinkového prášku
80 g moučkového cukru
1 lžíce rumu tuzemáku, vanilkové brandy nebo vaječného likéru na dochucení
300 g smetany ke šlehání (33%), ušlehané

Na karamelovou náplň

400 g smetany ke šlehání + 100 g na karamel
100 g krupicového cukru

Co když vám při pečení vyzbudou vaječné bílky? Víme, co s nimi

Příprava těsta

Vodu, máslo a sůl přivedeme k varu, postupně budeme přidávat mouku a míchat a míchat a míchat až se těsto přestane přichycovat ke stěnám hrnce. Tento proces by měl trvat asi pět minut. Poté vše přidáme do mísy a jedno po druhé zašleháme vejce. Ve šlehání pak pokračujeme cca 12 minut až vytvoříme hladké těstíčko. To poté pomocí cukrářského pytlíku začneme stříkat na plech do požadovaného tvaru. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 20 minut, nebo prostě do zlatova. Záleží na velikosti větrníků.

Dále uděláme karamel a to z k tomu určeného cukru. Ten dáme do hrnce a zahříváme až začne hnědnout. Pozor však ať ho nespálíte. Přiléváme smetanu, abychom udělali hustou hmotu jako na karamelky. Dáme zchladnout.

Do mléka pak dáme vyvařit vanilkový lusk a poté připravíme prostě pudink podle víše zmíněných poměrů. Po zchladnutí pudink rozmixujte a přidejte do něho šlehačku.

Slavné modlitbičky od Erbenů. Chutnaly i prezidentu Masarykovi

A dotáhněte tak karamelovou náplň. Ušlehejte šlehačku, můžete raději přidat ztužovač a do té pak dle chuti přimíchejte karamel.

Vychladlými náplněmi pak plňte vychladlé, napůl rozříznuté větrníky. Vrchní čepičku můžete polít cukrovou polevou, ale není to nutné. Ono to bude sladké i tak.

Dnes, 09:05
Dnes uplynulo přesně 325 od chvíle, kdy byl na plzeňském popravišti oběšen vůdce chodské rebelie...
Ema Karpeles
Včera, 15:40
Až zazvoní. Takový název nese nový singl třináctileté Emy Karpeles. Jedná se o školní písníčku,...
Včera, 11:40
Komerční článek
Za aktivitu v aplikaci získáváte WCR body, které je následně možné zpeněžit, nakoupit za ně v...
Včera, 11:40
Znělcový vrch Ortel se nachází na Českolipsku mezi obcemi Cvikov a Sloup v Čechách v...
Včera, 10:20
Většina příběhů pražských brownfieldů si je podobných. Byly to původně periférie s industriální minulostí. V...
Včera, 08:11
Linky podzemní dráhy dnes najdeme takřka v každé světové metropoli, přičemž velikost města ne vždy...
26.11.2020
Po dlouhých dvaceti letech se čeští čtenáři opět dočkají nového vydání slavné knihy Tři jízdenky...
26.11.2020
Nedaleko lázeňského města Karlovy Vary, přibližně deset kilometrů východně, v nadmořské výšce 717 metrů na...
26.11.2020
Statistiky epidemie covidu-19 se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nezlepšují tak, jak si vláda představovala....
Ilustrační foto
26.11.2020
Počínaje 1. prosincem zřizuje Husitská diakonie krizovou linku 222 766 030, na kterou může volat...
26.11.2020
Viděli jste někdy naživo odpich u vysoké pece? Sršící jikry, oslnivě bílá záře a žhnoucí...
Reklama