mapa regionů
zavřít mapu

Dneska si vyzkoušíme opravdu náročný recept, větrník. Tento zákusek kupujeme v cukrárnách za pár korun. Jeho náročnost je ale opravdu nadstandardní. Základem pro větrník je totiž odpalované těsto, což není vůbec nic snadného.
Mimochodem, věděli jste, že větrník je francouzského původu a podobá se známému dezertu profiteroles, což jsou kuličky z odpalovaného těsta plněné různě ochucenou šlehačkou.
80 g másla
270 ml vody
špetka soli
200 g hladké mouky
260 g vajec – 6 vajec
olej na vymazání plechu
700 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk (nemusí být)
80 g vanilkového pudinkového prášku
80 g moučkového cukru
1 lžíce rumu tuzemáku, vanilkové brandy nebo vaječného likéru na dochucení
300 g smetany ke šlehání (33%), ušlehané
400 g smetany ke šlehání + 100 g na karamel
100 g krupicového cukru
Vodu, máslo a sůl přivedeme k varu, postupně budeme přidávat mouku a míchat a míchat a míchat až se těsto přestane přichycovat ke stěnám hrnce. Tento proces by měl trvat asi pět minut. Poté vše přidáme do mísy a jedno po druhé zašleháme vejce. Ve šlehání pak pokračujeme cca 12 minut až vytvoříme hladké těstíčko. To poté pomocí cukrářského pytlíku začneme stříkat na plech do požadovaného tvaru. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 20 minut, nebo prostě do zlatova. Záleží na velikosti větrníků.
Dále uděláme karamel a to z k tomu určeného cukru. Ten dáme do hrnce a zahříváme až začne hnědnout. Pozor však ať ho nespálíte. Přiléváme smetanu, abychom udělali hustou hmotu jako na karamelky. Dáme zchladnout.
Do mléka pak dáme vyvařit vanilkový lusk a poté připravíme prostě pudink podle víše zmíněných poměrů. Po zchladnutí pudink rozmixujte a přidejte do něho šlehačku.
A dotáhněte tak karamelovou náplň. Ušlehejte šlehačku, můžete raději přidat ztužovač a do té pak dle chuti přimíchejte karamel.
Vychladlými náplněmi pak plňte vychladlé, napůl rozříznuté větrníky. Vrchní čepičku můžete polít cukrovou polevou, ale není to nutné. Ono to bude sladké i tak.