Sladké a výborné větrníky. Jak na ně?

Dneska si vyzkoušíme opravdu náročný recept, větrník. Tento zákusek kupujeme v cukrárnách za pár korun. Jeho náročnost je ale opravdu nadstandardní. Základem pro větrník je totiž odpalované těsto, což není vůbec nic snadného.

Mimochodem, věděli jste, že větrník je francouzského původu a podobá se známému dezertu profiteroles, což jsou kuličky z odpalovaného těsta plněné různě ochucenou šlehačkou.

Pečeme i mrazíme okurky, pryč se stereotypy

Na odpalované těsto

80 g másla
270 ml vody
špetka soli
200 g hladké mouky
260 g vajec – 6 vajec
olej na vymazání plechu

Na vanilkový krém

700 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk (nemusí být)
80 g vanilkového pudinkového prášku
80 g moučkového cukru
1 lžíce rumu tuzemáku, vanilkové brandy nebo vaječného likéru na dochucení
300 g smetany ke šlehání (33%), ušlehané

Na karamelovou náplň

400 g smetany ke šlehání + 100 g na karamel
100 g krupicového cukru

Co když vám při pečení vyzbudou vaječné bílky? Víme, co s nimi

Příprava těsta

Vodu, máslo a sůl přivedeme k varu, postupně budeme přidávat mouku a míchat a míchat a míchat až se těsto přestane přichycovat ke stěnám hrnce. Tento proces by měl trvat asi pět minut. Poté vše přidáme do mísy a jedno po druhé zašleháme vejce. Ve šlehání pak pokračujeme cca 12 minut až vytvoříme hladké těstíčko. To poté pomocí cukrářského pytlíku začneme stříkat na plech do požadovaného tvaru. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 20 minut, nebo prostě do zlatova. Záleží na velikosti větrníků.

Dále uděláme karamel a to z k tomu určeného cukru. Ten dáme do hrnce a zahříváme až začne hnědnout. Pozor však ať ho nespálíte. Přiléváme smetanu, abychom udělali hustou hmotu jako na karamelky. Dáme zchladnout.

Do mléka pak dáme vyvařit vanilkový lusk a poté připravíme prostě pudink podle víše zmíněných poměrů. Po zchladnutí pudink rozmixujte a přidejte do něho šlehačku.

Slavné modlitbičky od Erbenů. Chutnaly i prezidentu Masarykovi

A dotáhněte tak karamelovou náplň. Ušlehejte šlehačku, můžete raději přidat ztužovač a do té pak dle chuti přimíchejte karamel.

Vychladlými náplněmi pak plňte vychladlé, napůl rozříznuté větrníky. Vrchní čepičku můžete polít cukrovou polevou, ale není to nutné. Ono to bude sladké i tak.

Dnes, 13:25
Bílá zima byla letos krásná a dostatečně jsme se ji nabažili my i naše děti....
Dnes, 11:15
Pokud se jmenujete Horymír, máte smůlu. Ten, kdo se řídí striktně kalendářem, může svůj svátek...
Dnes, 04:00
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Dnes, 04:00
Když se řeknou názvy filmů Dívka v modrém, Hostinec U kamenného stolu, Jan Žižka, Sokolovo,...
Dnes, 04:00
3D vizualizaci výstavy To nejlepší z architektury šedesátých a sedmdesátých let v České republice připravila...
Dnes, 04:00
V celé zemi bude dohlížet na dodržování vládních omezení pohybu obyvatel 26 tisíc policistů. Měli...
Včera, 15:35
Zřícenina hradu Kostomlaty pod Milešovkou leží na vysokém horském hřebenu Březiny vybíhajícím ze severozápadních svahů...
Včera, 15:30
Musím se vám přiznat, že jsem teď od Vánoc docela hřešil. Co se týče alkoholu....
Včera, 13:25
Děláme to automaticky. Syrové brambory uvaříme ve vodě a tu pak vylijeme do odpadu. To...
Včera, 11:15
Kdo by neznal úžasnou pohádku Sůl nad zlato s legendárním Janem Werichem v roli uštěpačného...
Včera, 04:00
Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od 1. března povinné i na pracovištích. Ochranné prostředky...
Reklama