Štrůdl, linecké košíčky nebo tartaletky. Sladké zázraky zbožňovala nejen Adina Mandlová

21.5.2021
Edit Doležalová

Jen málokdo u nás v Česku odolá skvělému moučníku a dezertu ať již v sladké či slané úpravě.

Mezi ty, které rádi připravujeme pro různé příležitosti, jako jsou svatby, křtiny, vánoce, velikonoce či různé jiné rodinné oslavy, či jen prostě přátelská setkání patří neodmyslitelně například štrůdl a linecké pečivo( cukroví) a nebo linecké plněné košíčky. Máme je prostě v oblibě a zdobí nejeden sváteční stůl. Co ale možná někteří nevědí, je fakt, že rozhodně původní receptura nepochází z Čech. Což samozřejmě není na překážku protože, každý kraj má tu svoji osvědčenou recepturu. Jistě jste tedy vy čtenáři během svých zahraničních cest za poznáním, nebo třeba i jen nákupy navštívily nějakou cukrárnu či pekárnu s takovými lahodami, ale třeba s jiným názvem.

Síla receptů našich babiček. Jak pečovaly o nohy, aby je měly krásné do sandálů?

Pojďme se tedy podívat za historií a původem těchto skvostných dezertů.

Jablečný závin

Jen při vyslovení tohoto názvu a nebo tedy štrůdlu si vybavím tu vůni jablek se skořicí a krásně prostřený stůl kdy je rodina po obědě a je tedy ten nejlepší čas na kávu a lahodný domácí dezert.

Hořické trubičky se pečou v Podkrkonoší přes 200 let. Legenda praví, že jejich recepturu přinesli napoleonští vojáci

Jablečný závin neboli štrúdl, také štrudle či štrúdle , německy řečeno Apfelstrudel), je druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně naší České republiky. Existují však i jiné druhy závinů – například tvarohový, višňový, makový, hruškový a čím dál více jsou v oblibě i slané záviny, například se špenátem, s klobásou, se zelím, cibulový apod.

Původní jablečný závin se skládá obdobně jako i ten, který je k vidění u nás z podlouhlého plátu těsta s náplní z nakrájených nebo hrubě nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek a případně i strouhanky. Někdy se přidávají i vlašské ořechy či nasekané mandle. K ochucení se může použít rum. Před pečením se těsto s náplní zavine jako roláda.

Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.

Klasické těsto na jablečný závin se často nahrazuje těstem listovým.

Podávání

Hotový štrúdl se peče v troubě a většinou je podáván ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem. V dalších zemích je také oblíbené podávat závin s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovým krémem. U nás se tato kombinace vídá také velmi často i v restauracích.

Štrůdl je oblíbeným dezertem Karla Gotta, Marie Rotrové a Hugo Hasse

Pražský koláč je prostě světový. Chutná na všechny způsoby a milovala jej i Brigitte Bardot

Tartaletky

Pokud vás název nabádá k tomu si myslet, že je odvozen od jiného podobného názvu ve francouzštině, máte pravdu, je to tak.

Jedná se o jeden z nejznámějších francouzských dezertů s něžným názvem tartelette aux fraises! Téměř v každé francouzské patisserie (cukrárně/pekárně) najdete košíčky z křehkého těsta s vanilkovým krémem a ovocem na ozdobu, případně jednu z originálnějších variant tartaletky. Je libo čokoláda, slaný karamel nebo smetanový krém? Tartaletka to zvládne všechno.

Jablečný ocet jako zázračný elixír. Výborný je pro každého cukrovkáře a podporuje hubnutí

Tartaletka je zdrobnělinou slova “tarte” neboli dort, značí tedy drobný dezert podobný dortu, který je skvělý ke kávě nebo jen tak k zakousnutí. Tradičně se připravuje se základním cukrářským (žloutkovým) krémem, je však možné jej připravit také s jakýmkoli jiným krémem. Stejně tak je možné tartaletku ozdobit podle vašeho gusta. Největší klasikou jsou tartaletky s jahodami nebo lesními plody, nebojte se ale experimentovat, v tom se meze nekladou a navíc ta barevná kompozice bude jistě i úžasná pro oko….

Tartaletky s lesním ovocem prý doslova zbožňuje skvělý italský u nás žijící a oblíbený kuchař Emanuele Ridi.

Linecké košíčky

Pokud vás zajímá srovnání tartaletek s lineckými košíčky tak u tartaletek se jedná o sušší a křupavější těsto a u lineckých košíčků o vláčnější a jemnější variantu, jelikož toto těsto se jak je u nás známo používá i na linecké pečivo ( cukroví různých tvarů), které se slepuje ve většině případů marmeládou a také se máčí do čokolády, či jen polévá. Pro přípravu těsta se používá máslo, vaječný žloutek, moučkový cukr, vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová šťáva pro dochucení. Zcela základní je recept poměrový 7:14:21. To znamená 7 (nejčastěji dkg) cukru, 14 (dkg) tuku, 21 (dkg) hladké mouky.

Netradiční voňavé recepty proti migréně. Šeřík se dá i jíst! Vyzkoušejte šeříkový dort

Linecké cukroví a linecké rumové košíčky prý milovala Adina Mandlová, skvělé jsou prý od Jiřinky Bohdalové a nesměly chybět na vánoční tabuli našeho úžasného pana prezidenta Václava Havla.

Jen závěrem…receptů je nepřeberné množství, ale kvalita zpracování, kvalitní suroviny a pečení s láskou a pro radost sobě i blízkým jsou hodnoty, které asi těžko někdo změní…



Nepřehlédněte