Dýně
Kupte si ½ kg dýně. Oloupejte ji hezky silně, nešetřete na tom. Dýni pokrájejte na kousky asi centimetr silné. Na pánvi rozpusťte máslo a vhoďte na ně dýni, jež rychle měkne. Podávejte dobře osolenou a opepřenou. Nebo nesolte, nýbrž ocukrujte. Pak ji ovšem podávejte až na konci oběda.
Červená řepa
Červená řepa je zelenina velmi příjemná. Není to o ní ještě dosti známo. V některých obchodech ji dostanete již uvařenou. Připravuje se z ní salát (v našich lahůdkářstvích je k dostání již hotový salát). Nedostanete-li ji uvařenou, udělejte to sami. Operte ji a uvařte do měkka. Oloupejte. Můžete pak z ní připravit různé příkrmy.
Haše z červené řepa se smetanou
Oloupejte a operte ¼ kg vařené řepy. Osušte ji a jemně rozsekejte. Rozpalte na pánvi máslo. Ohřejte v něm řepu a osolte. Přidejte kávovou lžičku octa. Barva řepy se ihned změní v nádherně žlutou. Přidejte 60 g husté smetany. Promíchejte. Vařte 2 minuty. Podávejte jako přílohu k vepřové kotletě.
Rajská jablíčka po provensálsku
Rozřízněte jablíčka uprostřed. Rozpalte na pánvi olej. Přidejte 2 malé cibulky a jednu větší cibuli, drobně pokrájené. Pak položte rajčata na pánev plochou stranou. Nechte 5 minut na ostrém ohni. Obraťte rajčata. Vidličkou propíchejte jejich slupku na různých místech. Ještě 5 minut prudce opékejte. Osolte. Opepřete. Posypte sekanou petrželkou a podávejte.
Meruňky v krému
Půlky udušených meruněk pokapeme rumem a zalijeme žloutkovým krémem. Podáváme studené. Můžeme poházeti malinami.