• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Vychytávky první republiky – recepty z desetiminutové kuchyně se hodí i dnes!

    11.8.2018
    Další fotky

    Nechce se vám vařit? Deset minut v kuchyni byste ale vydržet mohli. Stejně jako (některé) kuchařinky za první republiky.

    Dýně

    Kupte si ½ kg dýně. Oloupejte ji hezky silně, nešetřete na tom. Dýni pokrájejte na kousky asi centimetr silné. Na pánvi rozpusťte máslo a vhoďte na ně dýni, jež rychle měkne. Podávejte dobře osolenou a opepřenou. Nebo nesolte, nýbrž ocukrujte. Pak ji ovšem podávejte až na konci oběda.

    Užijte si malinové léto! Maliny probouzí vášeň, pomohou od stresu a je z nich skvělá pleťová maska

    Červená řepa

    Červená řepa je zelenina velmi příjemná. Není to o ní ještě dosti známo. V některých obchodech ji dostanete již uvařenou. Připravuje se z ní salát (v našich lahůdkářstvích je k dostání již hotový salát). Nedostanete-li ji uvařenou, udělejte to sami. Operte ji a uvařte do měkka. Oloupejte. Můžete pak z ní připravit různé příkrmy.

    Magicky černé ostružiny jako elixír zdraví. Udělejte z nich dezert nebo ostružinové mojito

    Haše z červené řepa se smetanou

    Oloupejte a operte ¼ kg vařené řepy. Osušte ji a jemně rozsekejte. Rozpalte na pánvi máslo. Ohřejte v něm řepu a osolte. Přidejte kávovou lžičku octa. Barva řepy se ihned změní v nádherně žlutou. Přidejte 60 g husté smetany. Promíchejte. Vařte 2 minuty. Podávejte jako přílohu k vepřové kotletě.

    Červená řepa už dávno není výsadou školních kuchyní. Udělejte si léčivý likér nebo pleťovou masku

    Rajská jablíčka po provensálsku

    Rozřízněte jablíčka uprostřed. Rozpalte na pánvi olej. Přidejte 2 malé cibulky a jednu větší cibuli, drobně pokrájené. Pak položte rajčata na pánev plochou stranou. Nechte 5 minut na ostrém ohni. Obraťte rajčata. Vidličkou propíchejte jejich slupku na různých místech. Ještě 5 minut prudce opékejte. Osolte. Opepřete. Posypte sekanou petrželkou a podávejte.

    FOTO: Desetiminutová kuchyně první republiky

    Desetiminutová kuchyně první republiky - Desetiminutová kuchyně první republiky 3Desetiminutová kuchyně první republiky - Desetiminutová kuchyně první republiky 4Desetiminutová kuchyně první republiky - Desetiminutová kuchyně první republiky 2Desetiminutová kuchyně první republiky - Desetiminutová kuchyně první republiky 1Desetiminutová kuchyně první republiky - Desetiminutová kuchyně první republiky 6
    Další fotky
    Desetiminutová kuchyně první republiky - Desetiminutová kuchyně první republiky 7Desetiminutová kuchyně první republiky - Desetiminutová kuchyně první republiky 5Desetiminutová kuchyně první republiky - Desetiminutová kuchyně první republiky 8

    Meruňky v krému

    Půlky udušených meruněk pokapeme rumem a zalijeme žloutkovým krémem. Podáváme studené. Můžeme poházeti malinami.

     



    Nepřehlédněte
    23.3.2025
    LifestyleZdraví

    MUDr(C) Poradna doktorky Skulínkové