• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • 3 typy čočky. Víte čím se liší a jaká jsou její pozitiva?

    28.3.2019

    Luštěniny, to je potravina, kterou celkem hodně lidí vůbec nekonzumuje pro její nadýmavé účinky. Přesto bychom jeden luštěninový pokrm měli zařazovat do našich jídelníčků alespoň jednou týdně. Čočka nám totiž dokonale vyčistí tělo, je to vláknina, kterou potřebujeme. Má tři typy a my si je teď trochu představíme.

    Hnědá a tmavě zelená

    Tento druh čočky nejspíš zná každý z nás, přicházeli jsme a přicházíme s ní do kontaktu dokonce nejspíš nejčastěji ze všech odrůd této luštěniny. Kdo by neznal čočku na kyselo s vejcem nebo s párkem? Její výhodou je třeba to, že obsahuje velmi málo tuku. Zároveň je v ní kyselina listová a železo. To jsou látky, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Je vhodná pro starší lidi, kteří jsou zvyklí čočku připravovat. Před vařením se vždy musí namočit. Vodu, do které jste jí vkládali, s luštěninou nevařte, právě látky, které se do ní vyplavily vás nejspíše budou nadýmat!

    Antidepresivní čočka jako zabiják nachlazení. Uzdraví a zahřeje

    Červená čočka

    Červená čočka, to je učiněný zázrak. Jedná se totiž o obrovský zdroj mnoha důležitých prvků jako: železo, selen, fosfor, zinek a vitamín B6. Škroby z čočky se díky vláknině navíc vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je věc, která zaručí také stabilní hladinu cukru v krvi, čočka je tedy vhodná pro diabetiky a lidi „v dietě“. K tomu všemu ji mohou i miminka, protože nenadýmá.

    Ilustrační foto MŠ Semínko

    Děti nejsou zvyklé na luštěniny ani hovězí. Proč školní jídelny vyhazují tolik jídla?

    Černá čočka

    Černá čočka, nebo taky čočka beluga má vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje dokonce dvojnásobek bílkovin oproti zprofanovanému a prosazovanému tofu. V černém pigmentu je také dostatek antioxidantů, které ve velkém množství obsahují už jenom bobuloviny jako borůvky nebo maliny. Nechybějí v něm ani vitamíny skupiny B, železo a hořčík. Před přípravou ji nemusíme namáčet.

    Čočku v kterékoli její podobě je důležité zařazovat do jídelníčku. Proti nadýmání pomáhá koření a častější konzumace. Takže nezapomeňte – luštěniny je dobré jíst minimálně jednou týdně.

     



    Nepřehlédněte
    23.3.2025
    LifestyleZdraví

    MUDr(C) Poradna doktorky Skulínkové