• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Léto voní ovocnými knedlíky. Vyšperkujte svůj recept na jídlo, které si podmanilo národ

    9.8.2019

    Sypané strouhaným tvarohem, mákem nebo perníkem, plněné ovocem všech barev a chutí, dozdobené šlehačkou nebo jen tak přelité rozpuštěným máslem. Z bramborového, tvarohového nebo kynutého těsta … milují je všichni, včetně českého premiéra. Každý je ale vaří trochu jinak. Léto už se přehouplo do své druhé půlky a osvědčený recept na „blbouny“ možná zevšedněl. Následující tipy je ale zase spolehlivě vrátí na první místo mezi prázdninovými pokrmy.

    Buchty na páře

    „Z cukru, tvarohu a másla se udělá takový to mumláníčko,“ pochutnával si slastně Toník Balabán na tradiční verzi ovocných knedlíků v kultovním seriálu Chalupáři. Kdyby se ale tenkrát točilo na Slovensku, tvaroh by byl nejspíš uvnitř knedlíků. Ovocným knedlíkům tam totiž říkají buchty na páře a podle toho je také vaří. Takto připravené jsou potom mnohem nadýchanější.

    Na hrnec rozprostřete čistou utěrku a upevněte šňůrkou, poté na něj vyskládejte knedlíky nebo chcete-li buchty, zakryjte dalším větším hrncem a spařte až 10 až 15 minut.

    Jsme národem buchtomilů? A které máme nejraději? Makové, povidlové či tvarohové?

    Kapku rumu

    Nadýchaných knedlíků ale docílíte i tak, že do těsta při zadělávání přidáte trochu sodovky. Pokud nemáte rádi oslizlé knedlíky, dejte do vody, ve které je budete vařit, trochu jedlé sody. Jestli bojujete s tím, že se připalují ke dnu, pomůže vložit do hrnce ještě talířek. Trocha hladké mouky ve vodě zase zabrání rozvaření. Kvůli vůni můžete přidat k ovocným knedlíkům do vody i trochu vanilky. Kdo má radši výraznější vůni, může do vody na knedlíky nalít trochu rumu.

    Neklepejte na melouny! Existují lepší způsoby, jak poznat jejich zralost

    Prvorepublikové s kostkou cukru

    Ovocné knedlíky byly chloubou prvorepublikové kuchyně, ty švestkové prý miloval i prezident Masaryk. Za vrchol prvorepublikové gastronomie se tehdy považovala kuchyně Grandhotelu Šroubek na Praze 1. Pokud si chcete připravit meruňkové knedlíky jako z menu slavné restaurace, zbavte meruňky pecek a místo nich vložte kostky cukru. Do tvarohového těsta tehdy přidávali žemle a na talíři knedlíky zdobili jen tvarohem s rozpuštěným máslem.



    Nepřehlédněte