Buchty na páře
„Z cukru, tvarohu a másla se udělá takový to mumláníčko,“ pochutnával si slastně Toník Balabán na tradiční verzi ovocných knedlíků v kultovním seriálu Chalupáři. Kdyby se ale tenkrát točilo na Slovensku, tvaroh by byl nejspíš uvnitř knedlíků. Ovocným knedlíkům tam totiž říkají buchty na páře a podle toho je také vaří. Takto připravené jsou potom mnohem nadýchanější.
Na hrnec rozprostřete čistou utěrku a upevněte šňůrkou, poté na něj vyskládejte knedlíky nebo chcete-li buchty, zakryjte dalším větším hrncem a spařte až 10 až 15 minut.
Kapku rumu
Nadýchaných knedlíků ale docílíte i tak, že do těsta při zadělávání přidáte trochu sodovky. Pokud nemáte rádi oslizlé knedlíky, dejte do vody, ve které je budete vařit, trochu jedlé sody. Jestli bojujete s tím, že se připalují ke dnu, pomůže vložit do hrnce ještě talířek. Trocha hladké mouky ve vodě zase zabrání rozvaření. Kvůli vůni můžete přidat k ovocným knedlíkům do vody i trochu vanilky. Kdo má radši výraznější vůni, může do vody na knedlíky nalít trochu rumu.
Prvorepublikové s kostkou cukru
Ovocné knedlíky byly chloubou prvorepublikové kuchyně, ty švestkové prý miloval i prezident Masaryk. Za vrchol prvorepublikové gastronomie se tehdy považovala kuchyně Grandhotelu Šroubek na Praze 1. Pokud si chcete připravit meruňkové knedlíky jako z menu slavné restaurace, zbavte meruňky pecek a místo nich vložte kostky cukru. Do tvarohového těsta tehdy přidávali žemle a na talíři knedlíky zdobili jen tvarohem s rozpuštěným máslem.