• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Neprávem přehlížená kapusta. Zimní vitamínová bomba za pár korun dokáže v kuchyni zázraky

    26.1.2019

    Jakmile se na školním jídelníčku objevila kapusta, spoustu z nás raději oběd oželelo a spokojilo se s rohlíkem, co zbyl od svačiny. A je to škoda. Kapusta je královna zimní zeleniny, dodá potřebné vitamíny, zvýší imunitu a nastartuje organismus. Zkuste jí dát proto ještě jednu šanci. Uvidíte, že tentokrát bude chutnat.

    Královna zimní kuchyně

    Kapusta měla nezastupitelnou roli v jídelníčku našich předků, ale pěstovali ji už staří Egypťané. Je to velmi odolná rostlina, která bez problému přečká i patnáctistupňové mrazy. Zároveň se jedná o jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Listy kapusty obsahují nejenom vitamíny C, B, E a K, ale také spoustu cenných prvků jako draslík, vápník, železo, hořčík a selen.

    Kadeřavá kapusta doplní zásoby kyseliny listové a karotenů. Ocení ji ekzematici, ale i lidé, které trápí bolesti žaludku nebo střevní potíže. Jako bonus pomáhá kapusta snižovat cholesterol. Nevýhodou může být snad jen nadýmání, které doprovází konzumaci většiny druhů košťálové zeleniny.

    Zázračná zelenina plná cenných látek. V zimě nepostradatelná

    Jak na ni?

    Důvodem, proč by kapusta v jídelníčku neměla být opomíjena, nejsou to jenom zázračné účinky na lidský organismus – chutná totiž skvěle. Zapomeňte na ohrané kapustové karbanátky a zkuste si z kapusty připravit třeba salát. Nakrájené vnitřní listy, celer a mrkev povařte v páře – to, aby zelenina zůstala křupavá, přidejte pár listů čerstvé rukoly a dochuťte jednoduchou zálivkou z olivového oleje, medu, soli, pepře a citronové šťávy. Salát podávejte třeba s rybou.

    Hledáte vitaminovou bombu? Zkuste zázračné pickles. Kvašená zelenina je zdravější než syrová

    Kapustu můžete použít jako plnohodnotnou náhradnici špenátu, zkuste ji jednoduše orestovat na olivovém oleji s česnekem. Pokud máte chuť  na něco vydatnějšího, vyzkoušejte tyto úžasné kapustové noky.

    Bramborové noky s kapustou

    Pro 4 osoby:

    • 500 g bramborových noků
    • 1/4 ks kapusty
    • 100 g prosciutta
    • 3 ks šalotky
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 3 lžíce parmezánu
    • sůl
    • pepř
    • 2 snítky tymiánu

    Postup: Nejprve zahřejte olivový olej, na kterém orestujte nadrobno nebo na kolečka pokrájenou šalotku, přidejte prosciutto a opékejte 5 minut.  Přidejte kapustu nakrájenou na kostičky a smažte pozvolně čtvrt hodiny. Je hotovo, když kapusta krásně změkne a zesládne. Nakonec nasypte uvařené noky a vše promíchejte, opepřete a okořeňte čerstvým tymiánem. Na talíři dozdobte parmezánem.

    noky, gnocchi, jídlo, oběd
    Bramborové noky (ilustrační foto)
    (Pixabay)

     



    Nepřehlédněte
    11.6.2025
    Zprávy

    Gretu poslali domů!