Královna zimní kuchyně
Kapusta měla nezastupitelnou roli v jídelníčku našich předků, ale pěstovali ji už staří Egypťané. Je to velmi odolná rostlina, která bez problému přečká i patnáctistupňové mrazy. Zároveň se jedná o jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Listy kapusty obsahují nejenom vitamíny C, B, E a K, ale také spoustu cenných prvků jako draslík, vápník, železo, hořčík a selen.
Kadeřavá kapusta doplní zásoby kyseliny listové a karotenů. Ocení ji ekzematici, ale i lidé, které trápí bolesti žaludku nebo střevní potíže. Jako bonus pomáhá kapusta snižovat cholesterol. Nevýhodou může být snad jen nadýmání, které doprovází konzumaci většiny druhů košťálové zeleniny.
Jak na ni?
Důvodem, proč by kapusta v jídelníčku neměla být opomíjena, nejsou to jenom zázračné účinky na lidský organismus – chutná totiž skvěle. Zapomeňte na ohrané kapustové karbanátky a zkuste si z kapusty připravit třeba salát. Nakrájené vnitřní listy, celer a mrkev povařte v páře – to, aby zelenina zůstala křupavá, přidejte pár listů čerstvé rukoly a dochuťte jednoduchou zálivkou z olivového oleje, medu, soli, pepře a citronové šťávy. Salát podávejte třeba s rybou.
Kapustu můžete použít jako plnohodnotnou náhradnici špenátu, zkuste ji jednoduše orestovat na olivovém oleji s česnekem. Pokud máte chuť na něco vydatnějšího, vyzkoušejte tyto úžasné kapustové noky.
Bramborové noky s kapustou
Pro 4 osoby:
- 500 g bramborových noků
- 1/4 ks kapusty
- 100 g prosciutta
- 3 ks šalotky
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce parmezánu
- sůl
- pepř
- 2 snítky tymiánu
Postup: Nejprve zahřejte olivový olej, na kterém orestujte nadrobno nebo na kolečka pokrájenou šalotku, přidejte prosciutto a opékejte 5 minut. Přidejte kapustu nakrájenou na kostičky a smažte pozvolně čtvrt hodiny. Je hotovo, když kapusta krásně změkne a zesládne. Nakonec nasypte uvařené noky a vše promíchejte, opepřete a okořeňte čerstvým tymiánem. Na talíři dozdobte parmezánem.