Opilé dezerty. Kapka alkoholu dodá dezertu chuťový rozměr

Kapka alkoholu dodá dezertu slavnostní ráz i další chuťový rozměr. Dezerty pro dospělé strávníky ovoněné a ochucené kapkou ušlechtilého destilátu či likéru jsou výbornou tečkou každého menu.

Trifle

Tento dezert, typický pro britskou kuchyni, je složen z ovoce, tenké vrstvy piškotů namočených v sherry či jiném podobném víně a v pudinku.

Pro 8 porcí budete potřebovat: 8 dlouhých cukrářských piškotů, jahodový, malinový nebo ostružinový džem, 250 ml bílého sherry, 1 balíček mraženého lesního ovoce (v létě použijeme ovoce čerstvé), strouhaná kůra z ½ pomeranče, lžíci krupicového cukru

Na krém: 500 ml smetany ke šlehání, 1 vejce, 4 žloutky, 25 g krupicového cukru, ½ lžičky vanilkového aromatu

Nevíte, co s padanými jablky? Nabízíme pár tipů na chutné moučníky

Na vrchní vrstvu: 250 ml smetany ke šlehání, 25 pistácií

Smetanu dejte hřát do hrnce. Ve větší míse prošlehejte žloutky, vejce a cukr. Když smetana přichází k varu, odstavte ji a pomalu za stálého šlehání ji přilévejte do žloutkové směsi. Vše vraťte do hrnce a na mírném plameni míchejte, až hmota zhoustne. Směs nesmí přejít do varu, aby se vejce a žloutky nesrazily. Krém dejte do studené mísy, zašlehejte do něj vanilkové aroma, povrch pokryjte potravinářskou fólií (aby se neutvořil škraloup) a nechte vychladit. Piškoty podélně rozřízněte a poloviny spojte džemem. Rozložte je úhledně na dno mísy, zalijte sherry a nechte vsáknout. Na piškoty navrstvěte povolené lesní ovoce, posypte je nastrouhanou citronovou kůrou a cukrem a zalijte krémem. Povrch uhlaďte, pokryjte potravinářskou fólií a tento základ dejte vychladit do lednice nejméně na jeden a půl dne. Z ledničky jej vyndejte asi hodinu před podáváním. Pak z něj sloupněte fólii a potřete jej šlehačkou připravenou ze smetany. Nakonec trifle ozdobte sekanými pistáciemi. Strávníci si pak dobrotu nabírají velkou lžící podle vlastní chuti.

Opilý Isidor

Jedovatá rebarbora je královnou sladkých dezertů. Jak na ni

Jak tento moučník přišel ke svému jménu, se už nedozvíme. Nadýchaný korpus potřený ořechovou náplní, krémem a čokoládovou polevou, den uležený a nakrájený na malé kostičky chutná výborně.

Na 12 porcí budete potřebovat: 225 g másla + máslo na vymazání plechu, 225 g krupicového cukru, 6 vajec, 1,5 lžíce kakaa, 180 g mletých vlašských ořechů, 120 g hrubé mouky + mouku na vysypání plechu, kypřicí prášek do pečiva, rybízový nebo jiný pikantní džem, 1. náplň: 200 g mletých vlašských ořechů, 150 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 150-200 ml tuzemáku, 2. náplň: 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 400 ml mléka, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, poleva: 200 g tmavé čokolády, 70 g másla

Dýně, hrušky, jablka a ořechy. Základ pro skvělé francouzské koláče Tarte Tatin

Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, postupně do ní zašlehejte všechny žloutky, poté kakao, ořechy a mouku prosátou s kypřicím práškem. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Vzniklé těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a upečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia (15-20 minut). Nechte je zcela vychladnout a potřete džemem. Promíchejte přísady na první náplň a odložte ji. Ze surovin na druhou náplň (kromě másla) uvařte hustý pudink, nechte jej vychladnout a teprve pak do něj zašlehejte změklé máslo. Na těsto potřené pikantním džemem rozetřete první náplň, pak druhou náplň a dezert dejte vychladit. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem, tuto polevu nalijte na dezert a dejte jej na 2-3 hodiny do chladničky (nejlépe chutná po 24 hodinách). Odpočatého Isidora nakrájejte na kostičky a podávejte.

Malinový sorbet s proseccem

Pozorovat, jak se kopeček zmrzliny rozpouští v bublinkách, má určitě něco do sebe. Pro malinový sorbet nemusíte ani do obchodu, můžete si jej vyrobit sami doma

Zbavte se přezrálých banánů ekologicky, upečte lahodný banana bread

Na 900 ml zmrzliny budete potřebovat 125 g krupicového cukru, 1 lžíci glukózového sirupu, lžičku citronové šťávy + další na dochucení malin, 850 g malin (v zimě použijeme mražené), 25 ml kvalitního alkoholu (malinovice, třešňovice či vodka)

Cukr nasypte do 125 ml vody a na středním plameni ji vařte, dokud se cukr nerozpustí. Sirup povařte ještě asi 5 minut, aby zhoustl třeba na objem 200 ml. Ke konci vaření v roztoku rozpusťte glukózový sirup, roztok odstavte a vmíchejte do něj lžičku citronové šťávy. Sirup a maliny rozmixujte, (mražené nerozmrazujte, rozmixujte je přímo v horkém sirupu). Rozmixované pyré propasírujte přes jemné sítko, vmíchejte do něj alkohol a podle chuti několik kapek citronové šťávy, a ve vhodné nádobě vše zamrazte v mrazáku. Před podáváním nechte sorbet asi 10 minut povolit při pokojové teplotě. Poté z něj vykrajujte kopečky, které rozdělte do vychlazených sklenic ozdobených citronem, zalijte je proseccem a ihned podávejte.

Ovoce s vinnou pěnou

Šťavnaté ovoce, nadýchaná, lehce opojná žloutková pěna a křupavý perník, toť kompozice vskutku mistrovská.

Čokoládové cupcakes – božský dezert, který rozdráždí vaše chuťové buňky

1 hrst ostružin (v zimě mražených), 1 velké jablko, 4 švestky, 1 velká hruška, 1 granátové jablko, 4-8 tenkých plátků perníku na strouhání, moučkový cukr

Pěna: 4 žloutky, strouhaná kůra z ½ citronu, šťáva z ½ mandarinky, 100 ml vína, 100 g moučkového cukru, 250 smetany ke šlehání, špetka mletého kardamomu

Perníkové plátky propečte dokřupava na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia asi 5 minut a nechte je vychladnout. V nerezové míse smíchejte žloutky s citronovou kůrou, mandarinkovou šťávou, vínem, moučkovým cukrem a kardamomem. Směs pak ve vodní lázni vyšlehejte metlou do husté pěny. Když zchladne, zlehka do ní vmíchejte ušlehanou smetanu a vše nechte zchladnout. Ovoce nakrájené na kousky a část zrnek vydlabaných z granátového jablka dejte do skleniček, hojně je pokryjte pěknou, ozdobte zbylými granátovými zrnky perníkem a pocukrujte moučkovým cukrem. Směs ovoce lze samozřejmě volit podle roční doby a vaší chuti a fantazie.

Včera, 15:35
Je to svět, který by si právem zasloužil samostatný obor studia. Astronomie, geologie, chemie, biologie....
Včera, 13:41
Pomeranče jsou jedny z nejoblíbenějších citrusových plodů. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. Jejich pravidelná konzumace...
Včera, 13:30
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Sčítání lidu 2021
Včera, 13:30
Po deseti letech bude probíhat další sčítání, které organizuje, Český statistický úřad a uskuteční se...
Včera, 12:18
Za prodej potravin dvojí kvality bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. V novele zákona...
Včera, 11:48
Namibská poušť tvoří velkou část pobřeží jihozápadní Afriky. Slovo „Namib“ pochází z námštiny, místního jazyka,...
Včera, 10:46
Celorepubliková síť elektro prodejen Electro World se v ČR rozroste o 21 prodejen K+B Expert....
Včera, 10:20
Česká módní značka Pietro Filipi chce propustit všechny pracovníky svých 23 obchodů. Firma Pietro Filipi...
Včera, 06:00
Ačkoliv se to tak nemusí zdát, Erik Pardus alias strážmistr Zahálka z Četnických humoresek byl...
19.1.2021
Zaměstnanci těžební společnosti OKD, kteří ke konci února přejdou pod státní podnik Diamo, už absolvovali...
19.1.2021
Na konci letošního ledna skončí platnost dálničních známek na rok 2020 a s nimi skončí...
Reklama