Rybízu je všude plno. Udělejte si marmeládu nebo skvělý likér

13.7.2020
Zaz

Rybíz je ovocný keř, jehož plody jsou malé bobule. Červený a bílý rybíz pak má tyto bobule uspořádané do malých trsů. V případě černého rybízu jde spíše o jednotlivé kuličky. Na každý pád je to ovoce plné vitamínů, které je vhodné uchovat na zimu v co nejhojnějším množství.

5 receptů, jak propašovat dýni do jídelníčku. Zkuste dýňový řízek, bramborák nebo hamburger

Rybíz sázíme na podzim a už na jaře bychom měli mít první plody. Jedná se o poměrně nenáročné keře, kterým prospěje sluníčko a trocha odpoledního stínu. Rostliny je lepší neobsekávat a nechat je zarostlé vyšší trávou. Ke kořenům tak stáhneme vláhu a plody budou větší a šťavnatější. Ty pak můžeme upotřebit některým z následujících způsobů.

Marmeláda

Celý červený rybíz (lze i černý, nebo namíchat) i se stopkami vaříme cca 25 minut. Pak hmotu propasírujeme. Poté si vezmeme nádobku s odměrkou a odměříme si jeden litr šťávy. Do toho přidáme 1 kg krystalového cukru a vaříme na slabý výkon do rozpuštění, přidáme 1 pektogel, povaříme pět minut. Sléváme do lahviček, uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Bulgur

Bulgur lze využít v mnoha receptech. Je velmi chutný a zdraví prospěšný

Brusinky?

Rybíz lze upravit také jako variaci na brusinky. Na to se hodí červený nebo bílý rybíz. Vzniklou dobrotu poté můžeme používat třeba ke grilovanému hermelínu. Bude to výborné.

Jeden kilogram rybízu vaříme s cca čtvrt kilogramem cukru. Vyvaříme maximum šťávy a poté plníme do skleniček. Pokud má někdo rád hustší směs, může přidat pektogel, ale není zcela zapotřebí. Plníme do skleniček, víčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Rybízový likér

Rybízem naplníme litrovou lahev do tří čtvrtin. Poté zalijeme vodkou a přidáme cca 250 gramů cukru. Zazátkujeme a vložíme do spíže. Necháme odpočívat cca měsíc. Poté scedíme, bobule uložíme, lze je použít třeba do pečení a likér popíjíme.

Nejlepší dipy ke grilovanému masu. Máme pro vás recept



Nepřehlédněte