Silvestrovské oslavy se neobejdou bez pohoštění. Vyzkoušejte naše jednoduché recepty, kterými ohromíte

29.12.2020
Jiřina Pouzarová

V každé rodině fungují jiné tradice, ale hojnost a štědrost mívají všechny slavnostní stoly společné. Přinášíme vám inspiraci na studené i teplé pohoštění, která mohou na vašem silvestrovském stole zabodovat.

Sýrová roláda

200 g sýra (Gouda, Madeland, nedoporučujeme Eidam), nakrájeného na plátky (sýr si nechte nakrájet v lahůdkářství nebo u pultu v supermarketu), 200 g šunky nakrájené na plátky, 200 g sýra Lučina (rodinné balení, případně dvě kostky), 100 g salámu Vysočina nakrájeného na kolečka,

2 kiwi, alobal

Lahodný vaječný likér je vhodný také na Silvestra. Jak si udělat doma ten nejlepší

Salám na drobné kousky a umeleme v mixéru. Poté jej vešleháme do sýra (můžeme přidat lžíci mléka nebo smetany) a získáme pomazánku. Kiwi oloupáme. Plátky sýra poklademe na vále, tak aby se navzájem překrývaly. Na ně poklademe plátky šunky. Plátky šunky potřeme pomazánkou. Oloupaná kiwi nakrájíme na plátky, které poklademe na pomazánku. Roládu opatrně zavineme, zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie a uložíme do ledničky. Druhý den nakrájíme šikmo na plátky a obložíme zeleninou (okurky, cherry rajčata).

Falešná humrová pomazánka

stejné množství mrkve, celeru a tvrdého sýra, šťáva z půlky citronu, stroužek česneku, majonéza, sůl

Silvestr na 5 různých způsobů, v pěti různých zemích s různými tradicemi

Mrkev, celer, a sýr postupně nastrouháme na jemném struhadle a vložíme do mísy, zakapeme citronovou šťávou, osolíme a spojíme majonézou. Říz dodá pomazánce stroužek česneku. Pomazánku necháme několik hodin odležet a poté ji namažeme na plátky veky a zdobíme kolečky okurky a plátkem citronu.

Jednohubky s česnekovou pomazánkou z Lučiny

rodinné balení Lučiny (200 g), 2-3 lžíce smetany, 5 stroužků česneku, sůl, rohlíky, mandarinky

Lučinu našleháme s 2-3 lžícemi smetany a přidáme česnek utřený se solí. Pomazánku namažeme na kolečka nakrájená z rohlíků a ozdobíme měsíčkem mandarinky. Spojíme párátkem.

Hermelínové dortíky

několik hermelínů, na 1 hermelín 200 g Lučiny, máslo cibulka, kari, palice česneku, několik oliv, 100 g Nivy, vlašské ořechy, bazalka, majoránka, petrželka, libeček, cherry rajčata a petrželka na ozdobu

Pivo je tradičním a oblíbeným nápojem. Přinášíme recepty s chutí zlatavého moku

Hermelíny podélně rozřízneme a natřeme různými náplněmi, jejichž základ tvoří osolená Lučina rozmíchaná s lžičkou másla. V jedné mističce smícháme připravenou Lučinu s nadrobno nakrájenou cibulkou a kari, v druhé s namačkaným česnekem a nastrouhanými olivami, do třetí nastrouháme Nivu a nasekáme pár vlašských ořechů, ve čtvrté smícháme Lučinu s bylinkami – bazalkou, majoránkou, petrželkou či libečkem. Pomazánkami natřeme plátky sýra, přitiskneme je k sobě a necháme několik hodin odležet v ledničce. Před podáváním dortíky rozdělíme ostrým nožem na čtvrtky a ty ozdobíme cherry rajčátky a petrželkou.

Broskvový salát

8 půlek kompotovaných broskví, listy hlávkového salátu, 4é g vlašských ořechů, na náplň: 200 g pomazánkového másla, 200 g nivy, 2 sterilované okurky

Pomazánkové máslo smícháme s nivou a přimícháme na kousky nakrájené, případně nastrouhané okurky. Kompot scedíme, půlky broskví naplníme připravenou směsí, rozložíme je na talíř vyložený listy salátu a ozdobíme vlašskými ořechy.

Historie psaná vekou. Čím se lahodné chlebíčky zapsaly do českých dějin?

Šunkové rolky

5 větších plátků šunky, nadýchaná Lučina s ořechy, 3 okurky, pár snítek tymiánu, pepř, párátka

Každý plátkem šunky rozprostřeme na prkénko, namažeme Lučinou a přidáme čerstvě namletý pepř. Okurky podélně rozkrojíme na čtvrtky. Šunku s pomazánkou naplníme vždy dvěma proužky okurek a pár snítkami tymiánu. Šunku s náplní zarolujeme a v půli rozřízneme, aby nám vznikly dvě jednohubky. Rolky propíchneme párátkem, aby se nerozjely.

Tip: Místo okurek můžeme použít zelené olivy bez pecky.

Opilé švestky ve slanině

200 g tenkých plátků prorostlé anglické slaniny, 20 větších měkkých sušených švestek bez pecky, 200 ml slivovice, 20 vyloupaných mandlí, párátka

Slané koláče. Chutný oběd, večeře nebo svačina na výlet i pohoštění na party

Švestky nasypeme do misky, zalijeme je slivovicí a necháme zhruba dvacet minut odležet. Pak každou naplníme mandlí, zabalíme do plátku slaniny a spíchneme párátkem. Kousky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dozlatova.

Teplý čočkový salát

500 g čočky, 3 bobkové listy, ½ lžičky celého nového koření, ½ lžičky celého černého pepře, 1 lžíce krupicového cukru, 2 větší mrkve, 4 sladkokyselé okurky, 1 velká cibule, 100 ml octa, 150 ml vody, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 nožky česnekové klobásky, hrst čerstvé petrželky, sůl

5 receptů, jak propašovat dýni do jídelníčku. Zkuste dýňový řízek, bramborák nebo hamburger

Čočku přebereme a několikrát propláchneme studenou vodou. Pak ji zalijeme čistou vodou a za občasného zamíchání uvaříme doměkka. Mrkev pokrájíme na špalíčky a v osolené vodě uvaříme na skus, cibuli pokrájíme, petrželku nasekáme nadrobno. V rendlíku svaříme ocet, koření, cukr, vodu a sůl. Uvařenou čočku scedíme a promícháme se zeleninou, olejem, podle chuti přidáme teplý nálev a sůl. Salát ozdobíme nasekanou petrželkou a plátky klobásky a ihned podáváme.

Vepřové koleno pečené na pivě

2 vepřová kolena, 500 ml světlého piva, 4 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce grilovacího koření, 1 lžička mleté uzené papriky, sůl

Vepřová kolena důkladně očistíme a omyjeme, dáme je do velkého kastrolu, přidáme lžíci soli a zalijeme vodou tak, aby byla do tří čtvrtin potopená. Pečeme pod pokličkou při teplotě 200 stupňů do poloměkka, během pečení maso pravidelně obracíme. Pak pokličku sundáme a kolena zalijeme směsí piva, hořčice, grilovacího koření a papriky. Teplotu snížíme na 180 stupňů Celsia a dopečeme. Během pečení podléváme maso výpekem.



Nepřehlédněte