Ať už se pes stravuje jakkoliv, můžete mu vždycky přilepšit doma vyrobenými pamlsky. Jejich příprava není nic složitého. Důležité je vyhýbat se nevhodným potravinám, používat čerstvé a nezpracované suroviny a zařadit je tak, aby byla strava pestrá a vyhovovala všem psím potřebám.
I pes potřebuje vyváženou stravu
Základ psího stravování by měly tvořit bílkoviny, tuky, stejně jako esenciální aminokyseliny, a také sacharidy. Obiloviny mohou podle některých doporučení tvořit až třetinu stravy, další třetinu by pak měla zabrat čerstvá, případně lehce ve vodě nebo na páře povařená zelenina, která obsahuje i pro pejsky velmi důležité vitaminy a minerály.
Jiná doporučení zase říkají, že by zelenina a obiloviny měly tvořit celkem čtvrtinu jídelníčku a polovinu až tři čtvrtiny by měly zabírat bílkoviny. Ty by měly být živočišného původu, protože maso, ryby a vejce psi dokážou lépe strávit, naopak mléko jim někdy dělá problém. Konkrétní složení stravy vždy záleží na konkrétním psovi. Základem je vyvážená strava, po které pes prospívá a zároveň netloustne.
Sem tam přilepšete dobrotou
Masožravcům instinkt říká, aby snědli, co je. Kvůli tomu psi nikdy nemají dost a zvlášť po příliš rychle spořádaném jídle může hrozit nebezpečná torze žaludku. Část krmných dávek můžete pejskovi podat ve formě pamlsku při výcviku nebo na procházce. Pamlsky mohou být kaloricky bohaté, ale plnohodnotnou stravu nenahradí. Pokud psům vaříte nebo je krmíte syrovou stravou, představuje denní dávka 2 – 3 % hmotnosti psa (u středního a většího plemene), u menších plemen 3 – 4 % hmotnosti, dávka granulí pak představuje 1 – 2 % hmotnosti. Zhruba 10 – 20 % z toho můžete nahradit pamlskem. Váhu pamlsků a jejich složení odečtěte z denní krmné dávky, nebo psovi zvyšte tělesnou aktivitu, aby netloustl.
Psí menu
Kuřecí špízky
1 červená paprika, 1 žlutá a zelená mini cuketa, po 100 g kuřecích srdíček a žaludků
Papriku nakrájejte na proužky, cuketu na 5 mm plátky. Srdíčka napíchejte střídavě s žaludky a zeleninou na jehlici nebo špejle namočené ve vodě a grilujte z obou stran dohněda nebo pečte 15 minut v troubě při 180 stupních Celsia.
Tip: Před podáváním maso a zeleninu ze špejle sundejte. Pejsek by mohl špejli spolknout nebo rozkousat.
Hamburger s jatýrky
Hamburger nabízí maso se zeleninou a pečivem, kterého by sice psi neměli sníst moc, ale jednou za čas jim bulka neublíží.
Bulky: 50 ml vlažné vody, 7 g čerstvého droždí, 50 g kukuřičné mouky, 50 g hladké mouky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, lžička lněných semínek, hladká mouka na pomoučení
Burger: 100 g kuřecích jater, 100 g mletého hovězího masa, ½ snítky majoránky nebo rozmarýnu, strouhanka na spojení
Obloha: ¼ okurky, 1 žlutá nebo červená paprika, 1 mrkev, pár snítek rukoly
Z vody a droždí nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte obě mouky, zalijte je kváskem a olejem, přidejte polovinu vejce a vypracujte hladké nelepivé těsto. Zakryté nechte hodinu kynout.
Játra pokrájejte nadrobno nebo je rozemelte a promíchejte s hovězím masem a nasekanými bylinkami. Podle potřeby zahustěte strouhankou, tvarujte ze směsi karbanátky o průměru 5 cm a uložte je do lednice. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, posypte drcenými semínky, prohněťte, rozdělte na dvě poloviny a z každé vytvarujte bochánek. Nechte asi 10 minut kynout a poté upečte při 200 stupních Celsia asi 15 minut. Karbanátky pečte v troubě zhruba 10 minut z každé strany.
Okurku a papriku nakrájejte na plátky, mrkev oloupejte a nastrouhejte škrabkou pruhy. Bulku prořízněte, dovnitř položte maso, rukolu a plátky okurky, papriky a mrkve.
Ovocný dort
Víte, že i pejskovi můžete připravit dezert? Ovoce zalité v želé nádherně vypadá a ještě lépe chutná. Použijte libovolný druh, jen se vyhněte slazeným kompotům.
300 g ovoce, 40 g želatiny v prášku, 500 ml nesoleného masového vývaru, 250 ml džusu
Ovoce poskládejte do formy. Želé připravte z džusu a vývaru podle návodu na obalu a ovoce ve formě jím zalijte. Pokud chcete dort žlutý, promíchejte želé s pomerančovým džusem, toužíte-li po červené barvě, použijte džus brusinkový.