Užijte si letní lečo, směs samých zdravých surovin, třeba i na italský způsob

Lečo je poměrně jednoduchý pokrm typický pro maďarskou a středoevropskou kuchyni vůbec. K přípravě leča je potřeba zejména paprika, rajčata a cibule. Dochucuje se pak mletou paprikou a solí.

Existuje však mnoho variant tohoto jídla, můžeme do něj přidávat klobásu, salám či slaninu nebo do téměř již hotového jídla vmíchat vajíčko. A pravé maďarské lečo má být velice pikantní, čehož dosáhneme zejména pálivou, ostrou paprikou.

V Polsku, Česku a na Slovensku je lečo velice oblíbeným letním jídlem z čerstvých sezonních surovin. Zavařování hotového leča je pak skvělou možností, jak si toto jídlo užít i v zimním období, kdy zelenina není až tak dostupná a rozhodně nevyrostla čerstvě pod paprsky letního slunce.

Cibule známá i neznámá. Jak dobře uvařit ty nejlepší cibulové recepty

Leču se podobají mexické fazole, kde je směs papriky, cibule a rajčat vařena s fazolemi. Důležitou ingrediencí jsou pak chilli papričky. Dalším podobným jídlem je peperonata, italská variace se žlutou, zelenou a červenou paprikou, kam se ještě přidává olivový olej a bazalka. Velmi podobný leču je tzv. menemen, turecká míchaná vajíčka s rajčaty, chilli papričkou a petrželkou.

Prázdná lednice

Co si uvařit, když máte pocit, že není nic v lednici. Zkusili jsme vykouzlit recept pomocí mobilního telefonu

Při vlastní přípravě leča je důležité postupovat po jednotlivých krocích, nikoliv naházet veškerou zeleninu na pánev najednou. Jako první by se měla orestovat cibule, následují papriky a naposledy se přidávají rajčata. Důležité je rovněž pokrm solit postupně. Pokud se ještě nakonec rozhodneme přidat vejce, je velmi vhodné nejprve jej rozmíchat v hrníčku, do pokrmu nalít až po odstavení ze zdroje a míchat tak dlouho, dokud se nevytvoří homogenní směs.

Opomíjená, ale zdravá růžičková kapusta. Naučte se ji připravit podle našich receptů

Jako tip přidáváme ještě recept na letní polévku z pečených paprik a rajčat. Červené papriky, nejlépe kapie, upečeme a rozdělíme na menší kousky. Rajčata zbavíme slupek a nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji. Následně k ní přidáme papriky a rajčata, po chvíli zalijeme sklenkou bílého vína a počkáme, dokud se tekutina téměř nevyvaří. V průběhu restování směs postupně osolíme a opepříme. Následně přidáme dostatečné množství vody a ještě přibližně tak dvacet minut povaříme. Nakonec směs rozmixujeme a dochutíme. Můžeme přidat i mléko nebo smetanu.

Polévku podáváme s opečeným bílým chlebem, natvrdo uvařenými kousky vajec, s opečenou slaninou nebo i se šunkou. Tento zeleninový krém lze konzumovat rovněž i za studena.

FOTO: Zeleninové lečo

Zeleninové lečo - lečo zelenina jídloZeleninové lečo - lečo zelenina jídloZeleninové lečo - Maďarské lečo
Dnes, 16:29
Podle všeho jí byl příslušník německého šlechtického rodu Welfů zvaný Heinrich der Löwe čili Jindřich...
Dnes, 14:16
Pláň mírně stoupá až ke vzdálenému obzoru. Nízká tráva různých odstínů zelené barvy a zkroucené...
Dnes, 10:29
Chcete udělat dobrý skutek a vytvořit domov pejskovi z útulku? Určitě máte dobré úmysly. Adopci...
Dnes, 08:11
Současné tradice lidové kultury jako jsou různé obyčeje a svátky sahají až do dávné lidské...
Včera, 16:31
V naší zemi mají léčivé rostliny dlouholetou tradici. Již v dávné době je lidé nejen...
Včera, 14:10
Dej mi své ubohé, unavené, své schoulené masy, toužící volně dýchat. Ten žalostný nadbytek tvých...
Včera, 12:02
I s místenkou. A já se tím vlakem pokusila odjet. Pochopitelně v dobré víře. Absurdní zkušenost s českou...
Včera, 10:30
Železniční neštěstí u Blovic nedaleko Plzně vstoupilo do drážní historie jako nehoda vlaku s pádem...
Včera, 08:12
Letní prázdniny a s nimi i období dovolených jsou v plném proudu. Tisíce rodin v...
4.8.2020
Od Tábora až k nám, cestička jako mlat... Tuto písničku už z rozhlasu na táborském...
Reklama