mapa regionů
zavřít mapu

Lečo je poměrně jednoduchý pokrm typický pro maďarskou a středoevropskou kuchyni vůbec. K přípravě leča je potřeba zejména paprika, rajčata a cibule. Dochucuje se pak mletou paprikou a solí.
Existuje však mnoho variant tohoto jídla, můžeme do něj přidávat klobásu, salám či slaninu nebo do téměř již hotového jídla vmíchat vajíčko. A pravé maďarské lečo má být velice pikantní, čehož dosáhneme zejména pálivou, ostrou paprikou.
V Polsku, Česku a na Slovensku je lečo velice oblíbeným letním jídlem z čerstvých sezonních surovin. Zavařování hotového leča je pak skvělou možností, jak si toto jídlo užít i v zimním období, kdy zelenina není až tak dostupná a rozhodně nevyrostla čerstvě pod paprsky letního slunce.
Leču se podobají mexické fazole, kde je směs papriky, cibule a rajčat vařena s fazolemi. Důležitou ingrediencí jsou pak chilli papričky. Dalším podobným jídlem je peperonata, italská variace se žlutou, zelenou a červenou paprikou, kam se ještě přidává olivový olej a bazalka. Velmi podobný leču je tzv. menemen, turecká míchaná vajíčka s rajčaty, chilli papričkou a petrželkou.
Při vlastní přípravě leča je důležité postupovat po jednotlivých krocích, nikoliv naházet veškerou zeleninu na pánev najednou. Jako první by se měla orestovat cibule, následují papriky a naposledy se přidávají rajčata. Důležité je rovněž pokrm solit postupně. Pokud se ještě nakonec rozhodneme přidat vejce, je velmi vhodné nejprve jej rozmíchat v hrníčku, do pokrmu nalít až po odstavení ze zdroje a míchat tak dlouho, dokud se nevytvoří homogenní směs.
Jako tip přidáváme ještě recept na letní polévku z pečených paprik a rajčat. Červené papriky, nejlépe kapie, upečeme a rozdělíme na menší kousky. Rajčata zbavíme slupek a nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji. Následně k ní přidáme papriky a rajčata, po chvíli zalijeme sklenkou bílého vína a počkáme, dokud se tekutina téměř nevyvaří. V průběhu restování směs postupně osolíme a opepříme. Následně přidáme dostatečné množství vody a ještě přibližně tak dvacet minut povaříme. Nakonec směs rozmixujeme a dochutíme. Můžeme přidat i mléko nebo smetanu.
Polévku podáváme s opečeným bílým chlebem, natvrdo uvařenými kousky vajec, s opečenou slaninou nebo i se šunkou. Tento zeleninový krém lze konzumovat rovněž i za studena.