V pátek obědváme dřív a mizíme na víkend. Jak to máme od pondělí do čtvrtka?

6.6.2019
Táňa Pikartová

Přeborníky v brzkém obědvání jsou lidé na Vysočině a severní Moravě, kteří jako jediní z restaurací odcházejí naobědvaní už v půl dvanácté. Před polednem ukončují pobyt v restauraci ještě lidé v Olomouckém a Jihomoravském kraji, z českých krajů do této skupiny patří pouze Pardubicko.

Naopak nejdéle chodí na obědy lidé v hlavním městě. V běžný všední den platí Pražané za oběd pět minut po půl jedné, tedy o více než hodinu později, než je zvykem na severu Moravy a Vysočině. Pozdější oběd je běžný ještě na severozápadě Čech, na Plzeňsku, Karlovarsku a v Ústeckém kraji.

Stravování Čechů se výrazně změnilo. Obědváme, jíme lehčí jídla a spěcháme

Údaje vyplývají z plateb za jídlo prostřednictvím nejrozšířenější tuzemské stravenkové karty Ticket Restaurant Card. Tu používá k platbám za obědy více než sto padesát tisíc tuzemských zaměstnanců a Edenred každý měsíc eviduje 1,3 milionu transakcí v restauracích všech regionů. „Díky elektronickým platbám víme, v kolik hodin lidé za jídlo platí,“ uvádí Daniela Pedret, manažerka firemních vztahů ve společnosti Edenred. Do statistiky se přitom započetly jen transakce v klasických restauracích, kde se za jídlo platí až po jeho konzumaci a nikoli fastfoody, kde se platí předem.

Stará dobrá čtyřka. Malý průvodce restauracemi za socialismu

Z dat ze společnosti Edenred vyplývá ještě jedna zajímavost. V pátek totiž lidé chodí na oběd výrazně dříve než v ostatní všední dny. „Mezi jednotlivými dny v týdnu jsou drobné odchylky v řádu jednotek minut, ale v pátek, to chodíme skoro v celé České republice na oběd zhruba o dvacet minut dříve než v ostatní pracovní dny. Podle všeho to souvisí s tím, že v řadě úřadů, ale i soukromých firem, končí zaměstnanci v práci kvůli nastávajícímu víkendu o něco časněji, a i oběd chtějí mít proto rychleji za sebou,“ říká Daniela Pedret.

Vůbec největší rozdíl mezi časem pátečních obědů a zbytkem týdne je opět v hlavním městě, poslední pracovní den Pražané obědvají o více než půlhodinu dříve, než od pondělí do čtvrtka.

 



Nepřehlédněte