12℃
Dnes je 20. listopad , svátek má Nikola

V pátek obědváme dřív a mizíme na víkend. Jak to máme od pondělí do čtvrtka?

Zejména na Moravě není vůbec výjimečné, že lidé na obědy chodí v pracovní dny už kolem jedenácté hodiny dopoledne a po zaplacení se vrací před dvanáctou zpátky do práce.

Přeborníky v brzkém obědvání jsou lidé na Vysočině a severní Moravě, kteří jako jediní z restaurací odcházejí naobědvaní už v půl dvanácté. Před polednem ukončují pobyt v restauraci ještě lidé v Olomouckém a Jihomoravském kraji, z českých krajů do této skupiny patří pouze Pardubicko.

Naopak nejdéle chodí na obědy lidé v hlavním městě. V běžný všední den platí Pražané za oběd pět minut po půl jedné, tedy o více než hodinu později, než je zvykem na severu Moravy a Vysočině. Pozdější oběd je běžný ještě na severozápadě Čech, na Plzeňsku, Karlovarsku a v Ústeckém kraji.

Stravování Čechů se výrazně změnilo. Obědváme, jíme lehčí jídla a spěcháme

Údaje vyplývají z plateb za jídlo prostřednictvím nejrozšířenější tuzemské stravenkové karty Ticket Restaurant Card. Tu používá k platbám za obědy více než sto padesát tisíc tuzemských zaměstnanců a Edenred každý měsíc eviduje 1,3 milionu transakcí v restauracích všech regionů. „Díky elektronickým platbám víme, v kolik hodin lidé za jídlo platí,“ uvádí Daniela Pedret, manažerka firemních vztahů ve společnosti Edenred. Do statistiky se přitom započetly jen transakce v klasických restauracích, kde se za jídlo platí až po jeho konzumaci a nikoli fastfoody, kde se platí předem.

Stará dobrá čtyřka. Malý průvodce restauracemi za socialismu

Z dat ze společnosti Edenred vyplývá ještě jedna zajímavost. V pátek totiž lidé chodí na oběd výrazně dříve než v ostatní všední dny. „Mezi jednotlivými dny v týdnu jsou drobné odchylky v řádu jednotek minut, ale v pátek, to chodíme skoro v celé České republice na oběd zhruba o dvacet minut dříve než v ostatní pracovní dny. Podle všeho to souvisí s tím, že v řadě úřadů, ale i soukromých firem, končí zaměstnanci v práci kvůli nastávajícímu víkendu o něco časněji, a i oběd chtějí mít proto rychleji za sebou,“ říká Daniela Pedret.

Vůbec největší rozdíl mezi časem pátečních obědů a zbytkem týdne je opět v hlavním městě, poslední pracovní den Pražané obědvají o více než půlhodinu dříve, než od pondělí do čtvrtka.

 

Před 19 minutami
Rady, tipy a vychytávky z dob minulých jsou hojně vyhledávané i dnes. Sice se dříve (oproti...
Před 1 hodinou
Při procházkách po romantických uličkách ve Starém městě procházíme kolem gotických staveb, renesančních paláců i...
Před 3 hodinami
Obyvatelé Ženevy si mohli vybrat. Buď přijmout Kalvínovu věrouku i se všemi omezeními, anebo raději...
Včera, 17:30
V listopadu 1945, jen pár měsíců po válce, otevřel americký žalobce Henry Jackson pětihodinovou obžalobou...
Včera, 16:00
Přitom Ladislav Mikeš Pařízek (19. 11. 1907 – 28. 3. 1988) býval ještě počátkem 60. let naší...
Včera, 14:00
Dýně přímo volají po nápaditém zpracování, stejně tak jablka i hrušky. Slibují výjimečný gurmánský zážitek....
Včera, 12:54
Opět na křižovatce? Tak nazval Spolek českých právníků VŠEHRD setkání na půdě Právnické fakulty Univerzity...
Včera, 11:30
Jeho celé jméno znělo Lawrence Harvey Zeiger (nar. 19. 11. 1933) a svou slavnou talk show...
Včera, 10:44
Hlavní město vyčlení dalších 133 svých bytů pro služební účely. V současné době jich má...
cvičení, klik, kondice
Včera, 10:00
Jak se hodit rychle do kondice? Vykašlete se na fitka, alespoň z počátku a zkuste posilování...
Reklama