mapa regionů
zavřít mapu

Je zima. Sychravá a chladná. Při odchodu z vyhřátého domova se balíme do teplých kabátů. Přes chundelaté čepice a šály nám pomalu není vidět do obličeje a bez rukavic by nám zkřehly prsty. Ohřát se však můžeme i vydatnou polévkou. Nabízíme
Zahřejí vlastně všechny polévky podávané teplé. Přihlédneme-li z pohledu tradiční čínské medicíny k charakteru jednotlivých potravin, které jsou v nich obsažené, seznáme, že téměř všechny druhy luštěnin mají charakter teplý, podobně jako maso teplokrevných živočichů. Zahřívací schopnosti má také cibulová a kořenová zelenina, vejce a řada dalších surovin. Už jen z několika málo zde uvedených lze uvařit nejednu báječnou polévku pro posílení těla a ducha v chladných dnech.
Jako se u nás dělá oukrop, tedy česnečka s krupkami a bramborami, v okolí Bolzana připravují podobnou polévku. Základem bývá zpravidla vývar, ve kterém se spolu s kroupami vařilo uzené maso nebo kosti a kůže ze špeku.
100 g špeku nebo slaniny, 150 g syrových brambor, 250 g vařených krupek, 100 g cibule, 40 g česneku, 60 g sádla, sůl, pepř, na dohotovení 4 žloutky, 40 g parmazánu, sušené oregano
Na sádle osmahněte na kostičky nakrájený špek, cibuli a nakonec přihoďte i nasekaný česnek. Vše zalijte vodou nebo vývarem, přidejte nastrouhané syrové brambory, krátce povařte a pak do polévky vložte předem uvařené kroupy. Osolte ji, opepřete, okořeňte oreganem, a vše už nechte jen prohřát. Do každé porce vložte syrový žloutek a polévku posypejte jemně nastrouhaným parmazánem.
Cibulová polévka zahuštěná chlebem či houskou a podávaná se ztraceným vejcem a navrch rozpečeným sýrem na bagetě patří mezi nejtradičnější a nejoblíbenější pokrmy v zimním čase.
Pro 4 porce potřebujete 250 g šalotky, 50 g másla, 200 ml bílého vína, 1 l silného vývaru z masa, 50 g strouhanky, 400 g bílého pečiva – bagety, 120 g tvrdého sýra, 4 vejce, čerstvě mletý pepř a petrželovou nať.
Na másle osmahněte na hrubší kousky nakrájenou šalotku nebo cibuli. Až změkne, přidejte nasekanou petrželku a vše zalijte vínem. Krátce ho odvařte a polévku dolijte vývarem. Cibuli vařte už jen dvě nebo tři minuty. Poté vmíchejte storuhanku, která polévku lehce zahustí. Do mističky vyklepněte syrová vejce a opatrně je postupně vložte do vřelé polévky a nechte je už bez varu ztužit. Zatím pod grilem rozpečte bagetu s nastrouhaným sýrem. Do talířů rozdělte ztracená vejce, zalijte je polévkou, porce posypte čerstvě namletým pepřem a na každou položte sýrovou bagetku.
Tato receptura vychází ze starodávné rodinné, ručně psané kuchařky. I když základ tvoří zelenina, není problém do ní přidat kousky masa či uzenin.
200 g brambor, 150 g červené řepy, 150 g kořenové zeleniny, 80 g cibule, 80 g čočky, 200 g kysaného zelí, 60 g sádla, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, celý pepř, bobkový list, jalovec, rozmarýn, 150 g kysané smetany
Čočku namočte den předem. Zvlášť dejte vařit červenou řepu, a když je měkká, olupejte ji a nakrájejte na malé kostky. Do hrnce dejte na sádle opékat nakrájenou kořenovou zeleninu, pak přidejte nakrájenou cibuli a nakonec oloupané brambory nakrájené na kostky. Vše zalijte vodou, osolte, přidejte koření, namočenou čočku a polévku zvolna vařte. Když je vše měkké, přidejte do ní jemně nasekané kysané zelí a červenou řepu. Vše krátce povařte na mírném ohni a výrazně hustou polévku podávejte s kysanou smetanou.
1 l zeleninového nebo masového vývaru, 50 g česneku, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 120 ml sladké smetany, 4 žloutky
Na másle nejdříve osmahněte mouku, přidejte k ní nasekaný či prolisovaný česnek a vše zalijte chladným vývarem. Za stálého míchání polévku přiveďte k varu a vařte ji asi 20 minut. Nakonec ji zjemněte smetanou, zašlehejte do ní žloutky a dál už ji nevařte. Nic nepokazíte, když do polévky přidáte strouhaný sýr nebo křupavé kostičky opečeného chleba.
Je to vlastně obdoba našich oblíbených přesnídávkových polévek.
4 housky, 2 vejce, 250 ml mléka, 1 cibule, 2 vařené brambory, lžíce mouky, 200 g Blaťáckého zlata (obdoba místního sýra), zelená petrželka, olej, sůl, pepř
Housky a sýr nakrájejte na kostičky. Přelijte mlékem s rozšlehanými vejci. Jemně nakrájenou cibulku osmažte, brambory nastrouhejte, přidejte trošku mouky, osolte, opepřete a vše dobře promíchejte. Z těsta vytvořte ploché „karbanátky“, které usmažte v rozpáleném tuku z obou stran. Horký knedlík vložte do šálku silného hovězího vývaru a posypte zelenou petrželkou.
Základem této tradiční polévky je silný masový vývar. Na Kavkaze je to nejčastěji vývar ze skopového nebo kozího masa, ale můžete použít i hovězí. Do scezeného vývaru se zavařuje rýže, aby polévku zahustila, a na závěr do ní přijdou ořechy, sušené ovoce a koření, v němž dominuje mletý nebo drcený koriandr a římský kmín. Gruzínci často doplňují polévku nakyslou omáčkou tkemali, připravenou ze slivoní a výrazného koření, a charčo na závěr zjemňují smetanou
Pro 4 porce potřebujete 200 g hovězího masa (přední bez kosti), 160 g hovězích kostí, 60 g rýže, 20 g másla, 1 malá mrkev, 40 g rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, 80 g cibule, 20 g celeru, petrželová nať, 4é g vypeckovaných sušených švestek, 1,4 l vody, celý pepř, sůl
Kosti v hrnci zalijte mírně osolenou vodou, přidejte pepř a vařte je na mírném plameni. Po hodině varu přidejte hovězí maso a uvařte je doměkka. Mezitím na másle osmahněte nejprve mrkev a celer nakrájené na drobné kostky, pak cibuli nakrájenou na kolečka a nasekaný česnek, krátce je osmahněte, přidejte rajčatový protlak, švestky, rýži, vše zalijte scezeným vývarem a rýži uvařte doměkka. Polévku dle potřeby osolte, ještě chvilku povařte a podávejte. Do talířů s polévkou pak rozdělte vařené hovězí maso a porce ozdobte nakrájenou petrželkou.
Je to v podstatě variace naší kulajdy, jen s tím rozdílem, že se do husté smetanové polévky nakonec vloží větší kusy syrového lososa a zvolna se v ní povaří.
500 g lososa bez kůře. 500 g brambor, 120 g kořenové zeleniny, 70 g pórku, 70 g cibule, 150 ml smetany, 60 g másla, 30 g hladké mouky, kopr, sůl, cukr, ocet, případně silný rybí vývar
Na másle osmahněte drobně nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí, poté vše zasypte hladkou moukou, promíchejte, zalijte studenou vodou nebo vývarem, přidejte drobně nakrájené brambory, kolečka pórku, vše osolte a zvolna vařte za stálého promíchávání, až zelenina změkne. Poté polévku zjemněte smetanou, doplňte kousky lososa, lehce oslaďte a okyselte a dovařte ji pár minut na mírném ohni. Před podáváním přidejte nasekaný kopr nebo petrželku.