Vyhazovat jídlo by se nemělo nikdy, ale u toho s láskou dělané doma, to platí dvojnásob. Nevyhazujte zbytek ztvrdlé vánočky a udělejte si z ní ještě lahodný pokrm. Připravte si z ní báječnou žemlovku nebo francouzské tousty. Pokud nejste zrovna fanoušek žemlovky, zkuste ji ještě právě v tomto provedení. Vánočka jí dodá nezaměnitelnou chuť.
Žemlovka
- Zbytky vánočky
- 2 vejce
- Cukr krupice podle chuti
- Balíček vanilkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- Vanička měkkého tvarohu
- 2 jablka
- Mléko dle potřeby
Máslo a strouhanka na vymazání
Nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia. Pekáč pořádně vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Jablka si oloupejte, nastrouhejte a dejte stranou. Poté smíchejte smetanu s cukrem a trochou mléka. Do této tekuté směsi namáčejte nakrájenou vánočku a poté vyskládejte na pekáč. Jakmile budete mít vyskládané jedno patro, udělejte další z tvarohu a jablek. Takto pokračujte, dokud nenaplníte celý pekáč. Pečte zhruba po dobu 30 – 40 minut. Záleží na výkonu vaší trouby.
Francouzské tousty
- Zbytky vánočky
- 1 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- Mléko dle potřeby
- Vanilkový cukr
- Špetka skořice
Kokosový olej / máslo na smažení
Smíchejte si smetanu, vejce, cukr, skořici a případně dolijte trochou mléka. Do této směsi namáčejte plátky vánočky, které poté osmažte na pánvi z obou stran do zlato-hněda. Doporučujeme smažit na kokosovém oleji, protože dodá vašim toustům lahodně jemnou chuť. Pokud ho zrovna nemáte k dispozici, pak smažte na másle. Tousty podávejte ještě teplé s ovocem, oříšky a nejlépe javorovým sirupem.