• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Zůstal vám zbytek staré vánočky? Udělejte z ní žemlovku nebo francouzské tousty

    Další fotky

    Vánočka neodmyslitelně patří k Vánocům a mnoho lidí na ní dodnes nedá dopustit. Jenže během svátků máme k dispozici tolik dobrot, že se mnohdy nestačí včas sníst. Poradíme vám, co se zbylou vánočkou.

    Vyhazovat jídlo by se nemělo nikdy, ale u toho s láskou dělané doma, to platí dvojnásob. Nevyhazujte zbytek ztvrdlé vánočky a udělejte si z ní ještě lahodný pokrm. Připravte si z ní báječnou žemlovku nebo francouzské tousty. Pokud nejste zrovna fanoušek žemlovky, zkuste ji ještě právě v tomto provedení. Vánočka jí dodá nezaměnitelnou chuť.

    Vánočka je tradičním symbolem českých Vánoc, znáte její historii?

    Žemlovka

    • Zbytky vánočky
    • 2 vejce
    • Cukr krupice podle chuti
    • Balíček vanilkového cukru
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • Vanička měkkého tvarohu
    • 2 jablka
    • Mléko dle potřeby

    Máslo a strouhanka na vymazání

    Božská snídaně do postele jako ze slaďáku! Okoukejte pokrmy z filmového plátna

    Nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia. Pekáč pořádně vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Jablka si oloupejte, nastrouhejte a dejte stranou. Poté smíchejte smetanu s cukrem a trochou mléka. Do této tekuté směsi namáčejte nakrájenou vánočku a poté vyskládejte na pekáč. Jakmile budete mít vyskládané jedno patro, udělejte další z tvarohu a jablek. Takto pokračujte, dokud nenaplníte celý pekáč. Pečte zhruba po dobu 30 – 40 minut. Záleží na výkonu vaší trouby.

    Co když vám při pečení vyzbudou vaječné bílky? Víme, co s nimi

    Francouzské tousty

    • Zbytky vánočky
    • 1 vejce
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • Mléko dle potřeby
    • Vanilkový cukr
    • Špetka skořice

    Kokosový olej / máslo na smažení

    Nebezpečnou plíseň na oknech poznáte podle orosení. Co všechno může způsobit?

    Smíchejte si smetanu, vejce, cukr, skořici a případně dolijte trochou mléka. Do této směsi namáčejte plátky vánočky, které poté osmažte na pánvi z obou stran do zlato-hněda. Doporučujeme smažit na kokosovém oleji, protože dodá vašim toustům lahodně jemnou chuť. Pokud ho zrovna nemáte k dispozici, pak smažte na másle. Tousty podávejte ještě teplé s ovocem, oříšky a nejlépe javorovým sirupem.

    FOTO: Recepty z vánočky

    Recepty z vánočky - vánočkaRecepty z vánočky - vánočkaRecepty z vánočky - žemlovka, sladké jídlo, pečeníRecepty z vánočky - snídaně, tousty, sladké jídloRecepty z vánočky -
    Další fotky
    Recepty z vánočky - jablka, podzim, sklizeň, zahradaRecepty z vánočky - Velká vánočka se na závěr štědrovečerní večeře rozkrájela. Někde z ní o Štědrém večeru dávali po krajíčku dobytku, aby byl zdravý a neškodily mu zlé síly. – klatovsky.denik.cz


    Nepřehlédněte