Koření, zelenina, lék i repelent. Opomíjený fenykl má všestranné využití

24.2.2020
Věra

Zázračný fenyklový čaj

Fenykl se k nám dostal ze Středomoří s příchodem benediktinských mnichů a rychle zdomácněl. Fenyklový čaj už léčil bolavá břicha mnoha generacím, a i dnes bývá zmiňován jako první pomoc od miminkových kolik. Snadno si poradí s bolestmi žaludku i střev nebo zácpou. Staří Řekové a Římané, kteří jeho účinky objevili jako první, jej užívali i k léčbě nachlazení, proti kašli a zahlenění.

olivy

Sedm oliv denně omladí a posílí srdce. Pozor ale na ty černé

Likéry i repelenty

Semena fenyklu díky své specifické vůni našla ale i řadu dalších využití. Jsou součástí mnoha tradičních receptů na likéry, vyrábějí se z něj ale i domácí repelenty. A samozřejmě nasládlá a lehce štiplavá chuť fenyklových semen v kuchyni dodává šmrnc rybím polévkám, omáčkám, ale i konzervované zelenině. Fenykl se postará o to, že se chleba nebo perníčky rozvoní po celém domě.

Zatímco semena fenyklu se těší celkem velké oblibě, čerstvý fenykl u nás moc tradiční zeleninou není. Přitom jeho využití je celkem široké, může se dusit, plnit, zapékat nebo se syrový jednoduše přidá do salátu. Čerstvý fenykl má lehce lékořicovou chuť, která je výraznější za syrova. Z tepelně upraveného fenyklu se stává takřka univerzální potravina, kterou jižní národy s oblibou přidávají do těstovin, omáček, rizota. Používá se i jako příloha k masu, kdy se rychle podusí nebo se z něj udělá pyré, případně se pod masem rovnou peče.

avokádo

Boj o avokádo: oslavovaná superpotravina, ale i ekologická pohroma se zločinným pozadím

Inspirace Francií a Itálií

Netradiční chuť dostane i vývar, pokud se do něj přidá pár horních listů fenyklu. Ty hezčí, blíže srdíčku, zapečte se sýrem a bešamelem nebo je naplňte například mletým masem a upečte. V těstovinách ho zase skvěle doplní lesní houby, smetana, rajčata a pro Italy nezbytný parmezán.

Čerstvé hlízy navíc obsahují i většinu toho, co najdeme v semenech. Fenykl obsahuje poměrně velké množství C a B vitamínu, draslík, vápník, hořčík a železo. Kromě detoxikačních účinků se skvěle hodí i při hubnoucích kúrách. Fenyklová šťáva pomáhá při menstruačních bolestech a podporuje tvorbu krve.

Celer, základ české kuchyně a zázračný zdroj vitaminů a stopových prvků

 



Nepřehlédněte