Není řízek jako řízek. Který je ten nejlepší?

Řízky patří k nejoblíbenějším pokrmům. Chutnají čerstvě usmažené, ale dají se zabalit i s krajícem chleba na cesty. A co více, řízek můžeme je připravit na sto způsobů.

Vídeňský

Vídeňský řízek neboli Wiener Schnitzel patří ke specialitám rakouské kuchyně. Podle legendy doporučil slavný vojevůdce Josef Václav Radecký z Radče v dopise císaři Františku Josefu I. Pochoutku zvanou „cotoleta alla milanese“, se kterou se seznámil v Benátkách. Pochutnal si na kotletě obalené ve směsi strouhanky a parmezánu. Císařský kuchař ovšem neměl parmezán k dispozici, proto nahradil sýr moukou a vejcem.

4 telecí řízky, 2 vejce, trochu mléka, hladká mouka, strouhanka, přepuštěné máslo na smažení, sůl, čerstvě mletý pepř, citron na podávání

Řízky omyjte osušte a z obou stran lehce naklepejte, osolte a opepřete. Pak plátky masa obalte v hladké mouce, směsi vajec, mléka a špetky soli a nakonec ve strouhance. Smažte zvolna na přepuštěném másle dozlatova. Podávejte s osminkami citronu.

Legendární vojevůdce si zamiloval vídeňský řízek. Vyplnil se osud, který Radeckému vyčetla z ruky cikánka?

PRIMA tip

K vídeňskému řízku servírujte lehký bramborový salát. Jeho základem jsou brambory uvařené ve slupce. Oloupejte je a promíchejte s najemno pokrájenou jarní cibulkou, plátky ředkviček a nasekanou pažitkou. Přilijte trochu teplého hovězího vývaru, pár lžic slunečnicového oleje a bílého vinného octa. Nakonec osolte a opepřete.

Oříškový vídeňák

1 kg telecí kýty, špetka soli, hladká mouka na obalení, 3 vejce, strouhanka, lžička mletých oříšků (vlašské, pistáciové), sádlo na smažení, citron, sekaná petrželka

Z masa nakrájejte plátky silné asi 1 cm a ty ještě překrojte napůl, ale nedokrojte, abyste mohli maso rozložit do tvaru knihy nebo motýla (pravý vídeňák má být přes celý talíř). Pak maso rozklepejte na sílu asi 4 mm a obalte v mouce, namočte v rozšlehaných vejcích a obalte ve strouhance promíchané s mletými oříšky. Maso namačkejte, obalujte je volně, aby se řízky v pánvi mohly „nadechnout“. Osmažte je dozlatova v rozpáleném tuku, přebytečný tuk stáhněte ubrouskem a podávejte je s brambory, které „ukryjte“ pod řízek a také s čtvrtkami citronu k zakápnutí. Ozdobte sekanou petrželkou.

Řízek ve sněhovém těstíčku

4 vepřové nebo krůtí řízky, sůl, čerstvě podrcený zelený pepř, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky škrobové moučky (na 1 bílek 1 lžička, sádlo nebo olej na smažení

Uvařte si z pampelišek. Jsou z nich skvělé sušenky, polévka, řízky i rizoto

Řízky tence naklepejte, osolte, posypte zeleným pepřem a obalte ve lžíci hladké mouky. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků, citronové šťávy a špetky soli ušlehejte vláčný sníh, vmíchejte do něj žloutky, škrobovou moučku, zbylou mouku a půl lžičky drceného pepře. V takto připraveném těstíčku obalte řízky a zvolna je usmažte z obou stran na oleji nebo na sádle. Podávejte s brambory upravenými podle chuti.

Řízek naruby

4 vepřové kotlety, koření podle chuti, 4 vejce, strouhanka, 4 stroužky česneku, 2 velké cibule, 100 g slaniny nakrájené na plátky, sůl, olej nebo sádlo na smažení

Skleněnou zapékací mísu nebo pekáč vymažte olejem nebo sádlem a vyložte plátky anglické slaniny. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, která rozeberte na kroužky a položte na slaninu.

Kotlety naklepejte, osolte, posypte oblíbeným kořením a potřete utřeným česnekem. Obalte je nejdříve ve strouhance a potom ve vejcích (proto se jim také říká řízky naruby). Rychle je opečte v pánvi na oleji a poté poskládejte do pekáče nebo zapékací mísy. Zapečte je v troubě na 180 stupňů asi hodinu. Vhodnou přílohou je lehký bramborový salát nebo bramborová kaše (v tom případě nezapomeňte ani na zeleninový salát).

Bramborový salát snadno a rychle. Boží je i bez salámu!

Zatloukaný řízek

Jeho příprava je trochu pracnější, ale rozhodně stojí za to.

4 plátky vepřové kýty, olej, sádlo, sůl, pepř, sladká paprika případně jiné oblíbené koření 4 stroužky česneku, 2 vajíčka, trochu piva, strouhanka, 50 g slaniny, 1 cibule, 4 kyselé okurky, hořčice, potravinářská fólie

Maso nejdříve ze všech stran marinujte. Plátky vepřové kýty naklepejte, potřete z obou stran olejem a prolisovaným česnekem, osolte, opepřete a posypte paprikou nebo směsí jiného oblíbeného koření. Nechte uležet alespoň dvě hodiny, nejlépe však do druhého dne. Položte na ni plátek kýty, posypte další hrstí strouhanky a přikryjte druhou fólií. Přes fólii pak strouhanku z obou stran paličkou zatlučte do masa. Maso vyjměte z fólie, protáhněte rozšlehanými vejci, do kterých jste přidali trochu piva, a osmažte na pánvi z obou stran. Maso vyjměte, potřete hořčicí, položte na něj plátek slaniny a poklaďte plátky cibule a plátky kyselé okurky. Takto upravené plátky kýty vložte do pekáče, zalijte výpekem z pánve a pečte 45 minut na 180 stupňů. Podávejte s lehkým bramborovým salátem nebo s bramborovou kaší. Pak jídlo doplňte i zeleninovým salátem.

Dnes, 17:10
Azurová voda linoucí se kolem velkých balvanů, do kterých často také naráží a tím vznikají...
Dnes, 15:21
Milá č. 18, slavný román amerického spisovatele Leona Urise, vychází opět v češtině. Podmanivý příběh...
Dnes, 14:57
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Dnes, 14:57
Na severu a severovýchodě Česka hrozí ve středu odpoledne místy silné bouřky, ojediněle s krupobitím....
Dnes, 14:39
Možná jste to zaznamenali také. S volným časem v době koronavirové si člověk hledá rozptýlení...
Dnes, 14:35
S přicházejícím teplým a slunečným počasím nastává opět sezóna grilování. Ta je ale kromě příjemných...
Dnes, 14:30
Bojové sporty, motorismus a mnoho dalšího. Na české sportovní televizi SPORT 5 můžete sledovat pořady...
Dnes, 14:26
Miliony lidí už mají první dávku očkování za sebou a další před sebou. A jako...
Dnes, 11:31
Dnes si lze pochutnávat na stovkách druhů pochutin na dřívku. Jak už to ale tak...
Dnes, 10:58
Letos v březnu zemřelo v Česku podle předběžných údajů zhruba 16 600 obyvatel. Je to...
Dnes, 10:55
Ceny opět rostou, za co všechno si připlatíme?
Reklama