Jak získat vitamín D? Dejte si lososa

Losos je skvělá a zároveň velmi zajímavá ryba. Dokáže totiž žít ve sladké i ve slané vodě. Do sladkovodních řek navíc migruje, aby se v nich rozmnožil. Po cestě přitom zažívá plno nástrah v podobě rybářů nebo hladových medvědů. Lososí maso je navíc neuvěřitelně zdravé.

Je v něm například vysoké množství vitamínu D a ten potřebujeme, abychom byli zdraví. Naše tělo si ho bohužel neumí vyrobit samo. Musíme mu ho tedy dodávat.

Lidé často sahají po nejrůznějších doplňcích stravy. Úžasnou potravinou s tímto vitamínem jsou ale právě mořské ryby, které vitamín D obsahují, s lososem v čele. 200 gramů lososa denně je přesně tolik, aby nám to pokrylo denní dávku, kterou potřebujeme.

Jak si takového lososa ideálně připravit? Často se píše, že nejlepší možností pro přípravu lososa je udělat si steak s koprovým přelivem, ale zrovna kopr lidi všeobecně příliš nemilují. A v podstatě můžete použít i jiné aromatické bylinky, třeba bazalkové pesto.

Sushi zvládnete i doma. Ušetříte a opravdu si pochutnáte

Na másle

Klasika, losos na másle, k tomu bramborová kaše nebo zeleninový salát. Kdo by odolal. A přitom je to tak prosté.

1 lžička másla
lososový steak
sůl

Na pánev přidáme máslo a na mírné teplotě jej rozpustíme. Poté vložíme rybu, kterou jsme zbavili šupin. Opékáme ji nejprve kůží dolů a po pěti minutách otočíme a pokračujeme dalších pět minut z druhé strany. Posolíme a podáváme s oblíbenou přílohou. Skvělým doplňkem může být bazalka nebo bazalkové pesto.

Vitamín C a D je tělu prospěšný. Teď ho budeme potřebovat více než jindy. Jak ho přírodně získat

Tatarák

100 g balení uzeného lososa
100 g čerstvého lososa
kůra a šťáva z půlky citronu a limetky
čerstvě namletý pepř a sůl
snítky kopru, možno nahradit pažitkou nebo jinou čerstvou bylinkou
bageta, celozrnná nebo bílá

Smícháme na velmi drobné kousky pokrájené oba lososy, šťávu z citronu i z limetky, pepř, sůl a bylinku podle našeho výběru. Směs pak natíráme na opečenou bagetku.

Tip: Lososa před konzumací v syrovém stavu nechte 15 minut namočeného ve slané vodě, nebo jej nechte přejít mrazem. Takto se zbavíte choroboplodných zárodků.

lososové odřezky
máslo
tvaroh
sůl

Lososové odřezky, které se nám nehodily na steaky, opečeme na másle. Po zchladnutí je v misce rozmělníme, přidáme tvaroh a osolíme. Můžeme podávat na pečivu nebo do pomazánky namáčíme zeleninu.

Praktické a rychlé jídlo z jednoho hrnce

Ema Karpeles
Dnes, 15:40
Až zazvoní. Takový název nese nový singl třináctileté Emy Karpeles. Jedná se o školní písníčku,...
Dnes, 11:40
Znělcový vrch Ortel se nachází na Českolipsku mezi obcemi Cvikov a Sloup v Čechách v...
Dnes, 10:20
Komerční článek
Za aktivitu v aplikaci získáváte WCR body, které je následně možné zpeněžit, nakoupit za ně v...
Dnes, 10:20
Většina příběhů pražských brownfieldů si je podobných. Byly to původně periférie s industriální minulostí. V...
Dnes, 08:11
Linky podzemní dráhy dnes najdeme takřka v každé světové metropoli, přičemž velikost města ne vždy...
Včera, 15:40
Po dlouhých dvaceti letech se čeští čtenáři opět dočkají nového vydání slavné knihy Tři jízdenky...
Včera, 13:40
Nedaleko lázeňského města Karlovy Vary, přibližně deset kilometrů východně, v nadmořské výšce 717 metrů na...
Včera, 13:38
Statistiky epidemie covidu-19 se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nezlepšují tak, jak si vláda představovala....
Ilustrační foto
Včera, 13:01
Počínaje 1. prosincem zřizuje Husitská diakonie krizovou linku 222 766 030, na kterou může volat...
Včera, 11:41
Viděli jste někdy naživo odpich u vysoké pece? Sršící jikry, oslnivě bílá záře a žhnoucí...
Včera, 10:20
Pražský dopravní podnik, a především designérka Anna Marešová se dočkali nejvyššího ocenění pro speciální vyhlídkovou...
Reklama