Je v něm například vysoké množství vitamínu D a ten potřebujeme, abychom byli zdraví. Naše tělo si ho bohužel neumí vyrobit samo. Musíme mu ho tedy dodávat.
Lidé často sahají po nejrůznějších doplňcích stravy. Úžasnou potravinou s tímto vitamínem jsou ale právě mořské ryby, které vitamín D obsahují, s lososem v čele. 200 gramů lososa denně je přesně tolik, aby nám to pokrylo denní dávku, kterou potřebujeme.
Jak si takového lososa ideálně připravit? Často se píše, že nejlepší možností pro přípravu lososa je udělat si steak s koprovým přelivem, ale zrovna kopr lidi všeobecně příliš nemilují. A v podstatě můžete použít i jiné aromatické bylinky, třeba bazalkové pesto.
Na másle
Klasika, losos na másle, k tomu bramborová kaše nebo zeleninový salát. Kdo by odolal. A přitom je to tak prosté.
1 lžička másla
lososový steak
sůl
Na pánev přidáme máslo a na mírné teplotě jej rozpustíme. Poté vložíme rybu, kterou jsme zbavili šupin. Opékáme ji nejprve kůží dolů a po pěti minutách otočíme a pokračujeme dalších pět minut z druhé strany. Posolíme a podáváme s oblíbenou přílohou. Skvělým doplňkem může být bazalka nebo bazalkové pesto.
Tatarák
100 g balení uzeného lososa
100 g čerstvého lososa
kůra a šťáva z půlky citronu a limetky
čerstvě namletý pepř a sůl
snítky kopru, možno nahradit pažitkou nebo jinou čerstvou bylinkou
bageta, celozrnná nebo bílá
Smícháme na velmi drobné kousky pokrájené oba lososy, šťávu z citronu i z limetky, pepř, sůl a bylinku podle našeho výběru. Směs pak natíráme na opečenou bagetku.
Tip: Lososa před konzumací v syrovém stavu nechte 15 minut namočeného ve slané vodě, nebo jej nechte přejít mrazem. Takto se zbavíte choroboplodných zárodků.
lososové odřezky
máslo
tvaroh
sůl
Lososové odřezky, které se nám nehodily na steaky, opečeme na másle. Po zchladnutí je v misce rozmělníme, přidáme tvaroh a osolíme. Můžeme podávat na pečivu nebo do pomazánky namáčíme zeleninu.