Kdo by si chtěl dát dobrý silný vývar, tak toho zklameme. Právě vývary nejsou pro organismus až tolik vhodné. Jsou těžké a více se hodí v případě, kdy trpíme chudokrevností nebo jsme prostě jenom nastydlí. Naopak nyní je nejlepší čas pro polévky zeleninové, luštěninové či česnekové.
Dýně
Co víc patří k podzimu než dýně. Tato nádherná a výborná zelenina právě dozrává a vy si z ní můžete uvařit luxusní polévku, kterou jen obměnou koření můžete připravit na víc způsobů.
Dýňová polévka
1 střední dýně
1 lžíce másla
1 cibule
1 litr vody
smetana
sůl
Dýni zbavte semínek, nakrájejte a dejte spolu s pokrájenou cibulí opékat na mírný plamen. Jakmile dýně změkne, přilijte vodu, přiveďte ji k varu a poté vše rozmixujte. Dochuťte solí a přidejte pár lžic smetany, podle chuti. V tuto chvíli již můžete polévku podávat, aby byla příště jiná, tak do ní můžete dát kari, muškátový oříšek nebo kajenský pepř. Pokaždé budete mít zcela originální zahřívací polévku.
Luštěninová polévka
Luštěniny nezatěžují organismus a zároveň mají výborné výživové hodnoty, na podzim tedy budou naprosto skvělé do polévky.
1 hrst čočky
1 hrst malých fazolek
1 hrst hrachu
1 brambora
litr vody
majoránka, sůl, pepř
česnek
1 lžíce másla
1 lžíce ovesných vloček
Luštěniny přes noc namočte do vody. Druhý den je sceďte. Na másle jemně osmahněte ovesné vločky (ty jsou na zahuštění), poté přidejte luštěniny, zalijte je vodou a vařte do změknutí. Přidejte bramboru (až teď, ať z ní není bláto) nakrájenou na kostičky, povařte a dochuťte solí, pepřem, majoránkou a pokud chcete, tak také česnekem.
Krémová česneková
Česnek je jako přírodní antibiotikum v současné době opravdu vítaným pomocníkem v kuchyni. Proto zkuste místo klasické česnečky, ať máte změnu, krémovou polévku z pečeného česneku.
1 palice česneku
3 větší brambory
litr vody
2 lžíce smetany
sůl, pepř
Palici česneku přepulte a dejte péct na 200 stupňů. Asi za 10 minut (nutno však hlídat) česnek vyjměte. Do hrnce s vodou dejte vařit brambory. Po uvaření je rozmixujte, vymáčkněte k nim česnek – bude krásně krémový, měkký. Přidejte smetanu, sůl a pepř. Polévku lze podávat se slaninovým chipsem a s topinkou.