• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Na podzim jsou ideální polévky. Zkuste třeba tu z pečeného česneku

    2.10.2020

    Období, kdy se potřebujeme, a ještě budeme potřebovat pěkně zahřát je tady. Podzim přímo vybízí k tomu, abychom si začali připravovat teplé polévky, které jsou velmi zdravé, mají dobré nutriční hodnoty a zároveň nás právě zahřejí lépe než cokoli jiného. Dneska vám přinášíme tipy na ty nelepší polévky, které je fajn vařit na podzim.

    Kdo by si chtěl dát dobrý silný vývar, tak toho zklameme. Právě vývary nejsou pro organismus až tolik vhodné. Jsou těžké a více se hodí v případě, kdy trpíme chudokrevností nebo jsme prostě jenom nastydlí. Naopak nyní je nejlepší čas pro polévky zeleninové, luštěninové či česnekové.

    Dýně

    Co víc patří k podzimu než dýně. Tato nádherná a výborná zelenina právě dozrává a vy si z ní můžete uvařit luxusní polévku, kterou jen obměnou koření můžete připravit na víc způsobů.

    Dýňová polévka

    1 střední dýně
    1 lžíce másla
    1 cibule
    1 litr vody
    smetana
    sůl

    Dýni zbavte semínek, nakrájejte a dejte spolu s pokrájenou cibulí opékat na mírný plamen. Jakmile dýně změkne, přilijte vodu, přiveďte ji k varu a poté vše rozmixujte. Dochuťte solí a přidejte pár lžic smetany, podle chuti. V tuto chvíli již můžete polévku podávat, aby byla příště jiná, tak do ní můžete dát kari, muškátový oříšek nebo kajenský pepř. Pokaždé budete mít zcela originální zahřívací polévku.

    Uvařte si z pampelišek. Jsou z nich skvělé sušenky, polévka, řízky i rizoto

    Luštěninová polévka

    Luštěniny nezatěžují organismus a zároveň mají výborné výživové hodnoty, na podzim tedy budou naprosto skvělé do polévky.

    1 hrst čočky
    1 hrst malých fazolek
    1 hrst hrachu
    1 brambora
    litr vody
    majoránka, sůl, pepř
    česnek
    1 lžíce másla
    1 lžíce ovesných vloček

    Luštěniny přes noc namočte do vody. Druhý den je sceďte. Na másle jemně osmahněte ovesné vločky (ty jsou na zahuštění), poté přidejte luštěniny, zalijte je vodou a vařte do změknutí. Přidejte bramboru (až teď, ať z ní není bláto) nakrájenou na kostičky, povařte a dochuťte solí, pepřem, majoránkou a pokud chcete, tak také česnekem.

    Aktuálně: Virózy útočí, černý česnek táhne do boje. Připravíte si ho i sami

    Krémová česneková

    Česnek je jako přírodní antibiotikum v současné době opravdu vítaným pomocníkem v kuchyni. Proto zkuste místo klasické česnečky, ať máte změnu, krémovou polévku z pečeného česneku.

    1 palice česneku
    3 větší brambory
    litr vody
    2 lžíce smetany
    sůl, pepř

    Palici česneku přepulte a dejte péct na 200 stupňů. Asi za 10 minut (nutno však hlídat) česnek vyjměte. Do hrnce s vodou dejte vařit brambory. Po uvaření je rozmixujte, vymáčkněte k nim česnek – bude krásně krémový, měkký. Přidejte smetanu, sůl a pepř. Polévku lze podávat se slaninovým chipsem a s topinkou.

    Český česnek je ten nej



    Nepřehlédněte