Rozkvetl černý bez. Z keře z příkopů připravíte skvělou limonádu i smažený dezert

12.6.2019
Věra

Černý bez sice roste téměř u každé cesty, ale je lepší ho sbírat co nejdále od nich. Na bez se vypravte nejlépe kolem poledne za slunného počasí, ať jsou květy pořádně rozvité. Po sběru neotálejte, protože bezové květy by ztratily svoji kvalitu. Pokud budete mít květů opravdu hodně, předzásobte se i na zimu, takový bezový čaj pomůže při nachlazení lépe než kdejaký preparát z lékárny.

Uvařte si z pampelišek. Jsou z nich skvělé sušenky, polévka, řízky i rizoto

Před heřmánkem smekni a před bezem klekni

Škála léčivých účinků bezu je opravdu široká. Svědčí o tom i známé pořekadlo „před heřmánkem smekni a před bezem klekni.“ Při bolestech zubů se užívá šťáva z plodů, která působí i při migrénách a nervových chorobách jako je zánět trojklaného nervu. Čaj ze sušených květů je zase močopudný, pročistí organismus a rozpustí hleny při nachlazení, navíc snižuje horečku a tlumí kašel.

Věděli jste, že:

  • v bezovém keři podle pověr sídlí čarodějnice a duchové, kteří jej chrání. Poraněné dřevo proto krvácí rudě,
  • polibek bezového keře zase zajistí šťastnou budoucnost nenarozenému dítěti,
  • křížek z bezového dřeva se dával do rakve zemřelým na poslední cestu.

Šeřík do jogurtu, sedmikrásky v polévce. Květiny, co rostou za domem, udělají na talíři parádu

Bezová limonáda

Bezové květy ale nejlépe využijete v kuchyni. Připravte z nich sirup plný vitamínů, který podle nálady zalijte perlivou vodou nebo ledově vychlazeným čajem. Asi 40 květů velmi opatrně opláchněte vodou, dejte pozor, abyste z nich nesmyli všechen pyl. Poté uvařte zhruba tři litry vody, nechte zchladnut a přisypte 80 gramů kyseliny citronové. Do vody ponořte květy a asi 3 citrony pokrájené na kolečka. Poté nechte louhovat v chladnější temné místnosti 24 hodin. Přeceďte přes jemnou tkaninu a na litr tekutiny nasypte kilogram krystalového cukru a dobře promíchejte.  Ve sterilních láhvích vydrží sirup i rok.

FOTO: Černý bez v kuchyni

Černý bez v kuchyni - černý bez, sirup, limonáda, pití, limetkaČerný bez v kuchyni - sirup, černý bez, bezinkyČerný bez v kuchyni - černý bez, kosmatice, plackyČerný bez v kuchyni - sirup, šťáva, černý bezČerný bez v kuchyni - černý bez, květina, bylina
Další fotky
Černý bez v kuchyni - černý bez, bylina

Kosmatice ze starých kuchařek

A pokud sladkého ještě nemáte dost, vyzkoušejte kosmatici, což je vlastně taková bezová palačinka, která se dá ale uvařit i naslano. Jedná se o velmi starý oblíbený recept našich předků, kteří si na bezových květech uměli pochutnat. Z půl litru mléka, špetky soli, 4 vajec a zhruba čtvrt kila hladké mouky připravte těstíčko podobné palačinkovému, do kterého namáčejte květy bezu. Pokládejte je do rozpáleného oleje na pánvi a po vložení ustřihněte stonek co nejblíže u květů. Vznikne tak řízek, který hravě obrátíte na druhou stranu. Podávat jej můžete s brambory nebo kaší. A když do těsta přidáte trochu medu a poté kosmatice obalíte ve skořici s cukrem, provoní vám báječně celou kuchyni.

 



Nepřehlédněte