Vařte chytře. Známe 7 babských triků, které pomohou v kuchyni

Další fotky

Nadýchané těsto, křupavá a barevná zelenina i po uvaření nebo krémová bramborová kaše? Posbírali jsme od zkušených hospodyněk, kuchařek/kuchařů a babiček několik cenných rad, které vám usnadní práci v kuchyni.

Zelenina barevná, křehká a správně uvařená

Čerstvá zelenina si udrží barvu, pokud ji povaříte nebo spaříte v horké vodě, vytáhnete a ochladíte ledovou. Nejkřehčí bude zelenina po krátkém vaření, neztratí tolik vitaminů a minerálních látek a zůstane jí i výraznější chuť. Pokud bojujete s na povrchu rozvařeným a uvnitř tvrdým květákem nebo brokolicí, nařízněte před vařením košťál.

Jídlo přesolené, nebo moc pálivé? Víme, jak zachránit nejčastější přešlapy v kuchyni

Jak na křupavé pečené brambory a krémovou kaši?

Uvařte si brambory den předem. Teprve druhý den je dejte do trouby. Škrob se spojí a brambory se lépe pečou, nebudou tolik sát, takže vám bude stačit i méně tuku. Nejlepší bramborovu kaši ušleháte naopak hned po dovaření brambor. Nejprve přidejte máslo, pak ohřáté mléko nebo smetanu.

Kmín do pytle k bramborám? Známe 5 triků, kterými prodloužíte životnost potravin

Stop slzení očí a přilepeným slupkám!

Cibuli nebo česnek lépe oloupete, když je předem na pár minut namočíte do vlažné vody.

Jak nastrouhat čerstvý sýr?

Čerstvý sýr se špatně strouhá. Pomůže, když ho na chvíli dáte do mrazáku nebo struhadlo lehce potřete olejem. Pokud vám naopak sýr vyschne, namočte ho například od podmáslí.

Fenomén jménem superpotraviny. Kolik z nich najdete u sebe doma?

Zlatý nebo čirý vývar

Při vaření vývaru se maso a zelenina vkládá do studené vody. Šťáva z masa se tak vyvaří přímo do vody. Chcete-li zlatavý vývar, přidejte jednu cibuli i se slupkou. Pro docílení čirého naopak zkuste mrkev a vaječné skořápky, které jej vyčistí.

Kokos, mandle, mák nebo konopí? Domácí rostlinné nemléko za pár minut

Nadýchaný sníh z bílků

Nejlépe ho docílíte, pokud vejce vyndáte z lednice dříve a budou mít při šlehání pokojovou teplotu. Když navíc přidáte špetku soli, šlehání půjde úplě samo.

Česká jídla mohou být zdravá. Jak udělat svíčkovou, po které nepřiberete?

Ty nejlepší buchty a koláče

Aby byly nadýchané, přidejte do těsta těsně před pečením 1-3 lžíce horké vody. Troubu pak při pečení minimálně 20 minut neotvírejte. Do drobenky přidejte lžíci medu – bude pak křupavější. Do kynutého těsta se zase skvěle hodí jogurt. Pro lepší barvu těsto potřete bílkem se lžičkou medu.

FOTO: Tipy a triky v kuchyni

Tipy a triky v kuchyni - vařeníTipy a triky v kuchyni - zeleninaTipy a triky v kuchyni - česnekTipy a triky v kuchyni - kašeTipy a triky v kuchyni - cibule
Další fotky
Tipy a triky v kuchyni - koláčTipy a triky v kuchyni - polévka

 

 

 

Dnes, 16:02
O co jde? Vlastně by se to dalo nazvat evoluční strategií. Samec, a to i...
Dnes, 14:19
Zámek s krásným názvem Pátek se nachází ve stejnojmenné obci na pravém břehu Ohře mezi...
Dnes, 11:30
Letos více než v jiných letech bude většina lidí trávit dovolenou na chatě či na...
Dnes, 10:02
Posilování středu těla je asi nikdy nekončící práce. Potřebujeme ho mít pevný, abychom v případě...
Dnes, 08:08
Před 266 lety byl vydán panovnický reskript, nařizující správcům farností i vrchnostenským úředníkům provést soupis...
Včera, 17:30
Osmák degu je malý hlodavec původem z Jižní Ameriky, a to konkrétně z Chile, kde...
Včera, 15:15
Rusové, luxus, drahota a filmový festival, to až donedávna symbolizovalo naše nejznámější lázně – Karlovy...
Včera, 12:42
Hubený muž sedí v křesle s vysokým lenochem. Zřejmě se dnes už nikam nechystá, o...
Včera, 10:00
Med je nejen sladidlem, ale má i léčivé účinky. Doprovází člověka odjakživa a v pradávných...
Včera, 08:05
A není tomu zase tak dávno, žili tam ještě v 19. století. Ovšem, zatímco ve...
Reklama