Nadýchané, zlatavé a hříšně dobré. Klíčem k masopustním koblihám je správné smažení

Další fotky

Zlatavé koblížky se světlým prstencem po obvodu, lehce nakyslou marmeládou uvnitř a poprášené štědrou vrstvou moučkového cukru. Lehké jako pírko a voňavé tak, že jejich vzdálené příbuzné v supermarketech blednou závistí. Přesně takové budou tradiční koblihy, když si je usmažíte doma. Navíc nyní je k tomu ideální doba: tři dny před Popeleční středou, která letos vychází na 26. února, totiž vyvrcholí po celé zemi masopustní veselí. 

Masopustní klasika

Jitrnice, jelítka, klobásy, uzené, škvarky, slivovice a jako sladká tečka? Samozřejmě koblihy. Zlatý hřeb masopustního veselí už si sám připravuje jen málokdo. Přitom doma usmažené kobližky stojí zlomek ceny těch kupovaných a co do křupavosti a vláčnosti je hravě trumfnou. Ke skutečnému nebi na jazyku jste nikdy neměli blíže.

Co se skrývá pod maskou? Hluboké mystické kořeny populárního masopustu

Krok za krokem

Asi nikoho nepřekvapí, že jediné správné těsto na přípravu masopustních koblih je to kynuté a jediná přípustná metoda je smažení. Nejprve je tedy nutné si připravit kvásek. Kostku (40 g) droždí rozdrobte do čtvrt litru vlažného mléka a přidejte dvě lžíce cukru. Než vzejde kvásek, vyšlehejte v míse 50 gramů cukru, tři lžíce rumu, tři žloutky a nezapomeňte na špetku soli. Poté postupně přisypávejte půl kila hladké mouky smíchané s kváskem a zadělejte těsto. Bude to nějakou dobu trvat, protože těsto musí být hladké, vláčné a nemělo by se lepit na stěny mísy. Na teplém místě nechte asi hodinku přikryté pod čistou utěrkou kynout.

Divoké a hlučné průvody maškar. Víte, jaké byly původní masopustní zvyky a tradice?

Následně vyválejte asi 2 cm vysokou placku a vykrajujte kolečka, stačí třeba skleničkou. Ideální průměr je kolem šesti centimetrů. Na každé kolečko naneste oblíbený džem a přiklopte čistým kolečkem. Kraje přitiskněte k sobě a nechte koblížky ještě asi 20 minut kynout pod utěrkou. Plnit je ale můžete i po usmažení. Koblížek z boku propíchnete a vstříknete marmeládu cukrářským sáčkem.

Koblížku smažený

Koblihy musí v hrnci plavat a nedotýkat se dna, jinak se na nich nevytvoří kroužek. K ruce tedy vezměte ten nejširší a nejnižší z hrnců. Olejem nešetřete, měly by ho tam být alespoň tři centimetry. Další důležitý bod je teplota oleje. Ta by měla být opravdu vysoká, jinak koblížky nevyskočí.

FOTO: Koblihy nejen masopustní

Koblihy nejen masopustní - koblihaKoblihy nejen masopustní - koblihaKoblihy nejen masopustní - koblihaKoblihy nejen masopustní - donut, koblihaKoblihy nejen masopustní - kobliha, donut
Další fotky
Koblihy nejen masopustní - koblihaKoblihy nejen masopustní - kobliha

Bublinky okolo koblih vás přesvědčí o tom, že nastal správný čas. Koblihy pokládejte do oleje vždy v jedné vrstvě a zprudka smažte minutu nebo dvě, můžete je na chvíli i přikrýt poklicí. Když na spodní straně budou zlatavě hnědé, je nejlepší doba je otočit a dosmažit i na druhé straně. Po vyjmutí z oleje je ještě nechte okapat na ubrousku. Poté už jen stačí pořádně posypat moučkovým cukrem.

olivy

Sedm oliv denně omladí a posílí srdce. Pozor ale na ty černé

avokádo

Boj o avokádo: oslavovaná superpotravina, ale i ekologická pohroma se zločinným pozadím

 

Včera, 16:00
Perun, Veles, Radegast a další slovanští bohové jsou všeobecně známí. Ovšem o jednom z bohů,...
Včera, 12:41
Obracejí se na nás výroba, logistika, maloobchod nebo call centra s extrémní poptávkou po brigádnících. Nové...
Včera, 11:09
Podle zpěvačky Jitky Zelenkové je důležitá nejen pozitivní mysl, ale taky umět se vyrovnat s křivdami....
Včera, 10:31
Byly to tehdy slavné vánoce roku 800. Deváté století bylo za dveřmi a do křesťanského...
magistrát, ústí nad labem, ústeký kraj, úřad
Včera, 09:15
Města vyšla vstříc podnikatelům a živnostníkům. V městských prostorech v Ústí nad Labem nebudou muset...
4.4.2020
Moskevská nemocnice v městské části Chovrin měla být výstavní nemocnicí ruské metropole. Stala se však...
3.4.2020
Nevládní organizace Člověk v tísni dnes vyhlásila sbírku SOS Česko na pomoc nejohroženějším skupinám, které...
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adolf_Liebscher_-_%C4%8Cechov%C3%A9_na_Baltu.jpg
3.4.2020
Bylo by to fajn, mít stroj času a pohrát si s historií. Tento nápad se...
2.4.2020
Kněz Archimedes Neto z farnosti Nossa Senhora do Perpétuo Socorro, která se nachází ve městě...
pečivo
2.4.2020
Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla.
Reklama