Nádobí, nářadí a různé pomůcky patří k důležitému vybavení kuchyně. O tom, kolik nádobí potřebujeme, rozhoduje způsob života. Jeho počet má odpovídat především množství stravy, kterou denně připravujeme a podáváme. Je samozřejmé, že každá domácnost má jiné kuchyňské vybavení. Při nákupech však vždy dáváme raději přednost kvalitnímu výrobku univerzálního typu před větším množstvím zbytečných předmětů. Oceníme to pak denně, neboť kvalitními pomůckami si ulehčíme práci.
Je proto potřebné seznámit se se všemi druhy materiálů, z kterých se pomůcky pro domácnost vyrábějí, a poznat jejich vlastnosti. V kuchyni se nejvíc používají nádoby kovové, kameninové, hliněné, dřevěné, porcelánové, skleněné a z plastických hmot.
Nádobí a pomůcky z kovu se vyrábějí z čistých kovů nebo jejich slitin. Používá se také litina a ocel. Z litiny se dělají hrnce, kastroly, pekáče, pánve, kotlíky a některé součásti mlýnků. Z ocele se vyrábějí nože, sekáče a vidlice.
Nádobí z hliníku
Je lehké, trvanlivé a velmi rychle se ohřívá. Jeho nevýhodou však je, že se dno po delším používání zdeformuje a pak se v něm připravovaná jídla připalují. Působením lihu a horkého octu hliníkové nádobí černá. Hliníkové nádoby se nejlépe hodí na převařování mléka. Některé druhy hliníkových nádob mají uvnitř teflonovou vrstvu, aby se potraviny nepřipalovaly. Protože se teflonová vrstva kovem poškozuje, používáme k obracení připravovaných jídel pouze dřevěné nářadí. Z kovů s ochrannou vrstvou se vyrábějí pánve na opékání, plechy a formy na pečení. Po umytí hliníkové nádobí ihned utřeme.
Nádobí s povrchovou úpravou z niklu
Má vysoký kovový lesk, je trvanlivé a dobře se čistí. Vyniká kvalitou a je vhodné k přípravě na elektrických sporácích. Kromě kastrolů a konvic na čaj se vyrábějí i poniklované podnosy a tácy.
Nádobí s povrchovou úpravou z chromu
Má podobné vlastnosti jako nádobí poniklované. Úpravou s chromem se vyznačuje ocelové a mosazné nádobí, jako například různé konvice a také příbory.
Ocelové nádobí
Velmi kvalitní je ocelové nádobí s nerezavějící vrstvou. Vyrábějí se tak nádoby na vaření na elektrických spotřebičích, misky, konvice, podnosy a příbory.
Smaltované a emailované nádobí
Základní formu má z ocelového nebo z železného plechu. Nerezaví a dobře se čistí. Toto nádobí je vhodné především k vaření. Protože se glazura lehce poškodí, je třeba se smaltovanými a emailovanými nádobami zacházet opatrně. Nádobí s oprýskanou glazurou doporučujeme vyřadit.
Do příštího pokračování si necháme ostatní druhy nádobí, například z pocínovaného plechu, alpaky, anticorra, ale také nádobí porcelánové, hliněné, kameninové nebo dřevěné.
Zdroj: Vlastní investigace