Přišel čas cuket, paprik a rajčat. Ideální chvíle uvařit si ratatouille

14.8.2019
Věra

Prověřené staletími

Je to vlastně takové lečo, ovšem bez vajec a klobásy. A přesto si tahle dušená zelenina z Provence vydobyla trvalé místo nejen na francouzském jídelníčku. Recept prý pochází z roku 1780 a jako první jej začali vařit v přístavu Nice. Odtud se pak šířil do sousedních zemí, které si původní recept z lilku, cuket, rajčat a paprik přizpůsobily. Tak například v Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet.

jehněčí, levandule

Pomůže nejen v ložnici, ale i v kuchyni. Levandule jídlům dodá francouzský šmrnc

Hlavní jídlo i příloha

Ratatouille může být podáváno jako příloha například k rybě, ale i hlavní jídlo doplněné pečivem zatepla i zastudena. Používá se i jako náplň do palačinek. Postup přípravy se také liší. Základem, který se však nikdy zásadně nemění, jsou ingredience. Lilek, papriky, cukety a rajčata v poměru 1 : 1 : 1 : 1, trocha cibule, česnek, provensálské bylinky a olivový olej.

Každý druh zvlášť

Nejjednodušší, ale Francouzi nejméně používaný způsob přípravy je všechny ingredience pokrájet, promíchat a upéct v troubě. Čerstvá sezónní zelenina si ale zaslouží trochu více péče. Pokud ale přesto nemáte dost času, alespoň zeleninu pokrájejte na kolečka, vyskládejte úhledně do pekáčku a zapečte. Anebo si s ratatouille můžete opravdu vyhrát a připravit tu pravou zeleninovou delikatesu v provensálském stylu.

Známe 7 skvělých a zdravých receptů z cukety, na rizoto i cuketové medvídky

Francouzi veškerou nakrájenou zeleninu opékají zvlášť. Nejprve na pánvi s olivovým olejem opečou lilek, který se pak zase vyndá a vloží do hrnce, kde se posype provensálským kořením. Následují papriky, se kterými se udělá to samé. Další na řadu přijde cuketa. Nakonec na pánvi opečte cibuli, česnek a rajčata, která před použitím spařte, oloupejte a zbavte semen.  Směs poté putuje k ostatní zelenině do hrnce. Ratatouille osolte, opepřete a společně asi deset minut poduste.



Nepřehlédněte