Přišel čas cuket, paprik a rajčat. Ideální chvíle uvařit si ratatouille

ratatouille

Sezóna voňavých rajčat, křupavých paprik a jemných cuket právě vrcholí a v obchodech jsou teď k dostání i za přijatelné ceny. Barevná trikolora bude slušet nejenom salátům, zkuste si připravit ratatouille, zeleninové ragú na které Francouzi nedají dopustit.

Prověřené staletími

Je to vlastně takové lečo, ovšem bez vajec a klobásy. A přesto si tahle dušená zelenina z Provence vydobyla trvalé místo nejen na francouzském jídelníčku. Recept prý pochází z roku 1780 a jako první jej začali vařit v přístavu Nice. Odtud se pak šířil do sousedních zemí, které si původní recept z lilku, cuket, rajčat a paprik přizpůsobily. Tak například v Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet.

jehněčí, levandule

Pomůže nejen v ložnici, ale i v kuchyni. Levandule jídlům dodá francouzský šmrnc

Hlavní jídlo i příloha

Ratatouille může být podáváno jako příloha například k rybě, ale i hlavní jídlo doplněné pečivem zatepla i zastudena. Používá se i jako náplň do palačinek. Postup přípravy se také liší. Základem, který se však nikdy zásadně nemění, jsou ingredience. Lilek, papriky, cukety a rajčata v poměru 1 : 1 : 1 : 1, trocha cibule, česnek, provensálské bylinky a olivový olej.

Každý druh zvlášť

Nejjednodušší, ale Francouzi nejméně používaný způsob přípravy je všechny ingredience pokrájet, promíchat a upéct v troubě. Čerstvá sezónní zelenina si ale zaslouží trochu více péče. Pokud ale přesto nemáte dost času, alespoň zeleninu pokrájejte na kolečka, vyskládejte úhledně do pekáčku a zapečte. Anebo si s ratatouille můžete opravdu vyhrát a připravit tu pravou zeleninovou delikatesu v provensálském stylu.

Známe 7 skvělých a zdravých receptů z cukety, na rizoto i cuketové medvídky

Francouzi veškerou nakrájenou zeleninu opékají zvlášť. Nejprve na pánvi s olivovým olejem opečou lilek, který se pak zase vyndá a vloží do hrnce, kde se posype provensálským kořením. Následují papriky, se kterými se udělá to samé. Další na řadu přijde cuketa. Nakonec na pánvi opečte cibuli, česnek a rajčata, která před použitím spařte, oloupejte a zbavte semen.  Směs poté putuje k ostatní zelenině do hrnce. Ratatouille osolte, opepřete a společně asi deset minut poduste.

Dnes, 08:12
První biograf na světě byl doslova tahákem na zvědavce, 28. prosince 1895 došlo dokonce k...
Dnes, 08:11
Trest smrti oběšením byl od středověku obvyklým trest za krádeže. Díky tomu, že krádeže byly...
Včera, 00:28
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Včera, 00:28
Velkou tragédií málem skončil seskok padákem třicetiletého Lotyšana. V kritický moment se mu zamotala lana...
Včera, 16:22
Případ připomínající legendární vraždu Otýlie Vranské z 1. republiky otřásl na přelomu tisíciletí doslova celou...
Včera, 14:21
Prázdninoví návštěvníci Prahy se mohli stát v ulicích metropole svědky natáčení nejdražšího filmu Netflixu The...
Včera, 08:11
Začaly letní olympijské hry v japonském Tokiu. Bohužel, hned začátek byl nejen pro českou výpravu...
23.7.2021
Brazilec se rozhodl, že bude vypadat jako skřet. S úpravami těla dosud neskončil.
23.7.2021
Sýrový toast na steroidech - tak popisuje svůj výtvor šéfkuchař Joe Calderone z newyorského podniku...
23.7.2021
Vystudoval technické učiliště, obor konstrukce mostů, byl vězněn na Sibiři, trpěl epilepsií a propadl vášnivému...
22.7.2021
Odsouzený lobbista Roman Janoušek nastoupil minulý čtvrtek do pankrácké věznice. Jeho nástupu do výkonu trestu...
Reklama