Dorty ke slavnostním příležitostem. Poradíme vám pár triků, jak na to

Další fotky

Slavnostní příležitosti jsou ještě slavnostnější s dortem. Ať už slavíte narozeniny, svátek, maturitu či promoci potomka, nebo výročí svatby. Že si na dort netroufáte? Poradíme vám.

Tipy a triky

Aby korpus nebyl suchý a drobivý, je dobré ho před potřením krémem pokapat. Může to být tuzemák, mandlový likér, griotka, vaječný likér, ale i aromatický čaj, ovocná šťáva nebo rozehřátá a propasírovaná zavařenina. Tekutina by měla chuťově ladit s korpusem a náplní.

Když korpus oříznete do pěkného tvaru, zbudou vám jeho části. Vyhodit je přece škoda. Můžete je zamrazit a později nadrobit do pohárů, doplnit ovocem, šlehačkou či tvarohovým krémem a máte rychlý dezert. Nebo je nadrobte do mísy a spojte s máslem, uválejte, potáhněte je čokoládou a máte báječné vánoční cukroví.

Chystáte-li náročnější dort, upečte korpusy dva dny předem a ve stejnou dobu připravte i krém. Den před oslavou korpusy promažte a nechte pár hodin tuhnout v lednici. Až pak natřete boky a vršek jinak by se dort rozjel. Hodně vysoké dorty na více místech propíchněte špejlemi.

Je lehoučké, voňavé a sladké. Jak vyrobit domácí máslo

Více než marcipán se na potahování dortů hodí fondán. Hlavní je nenechat hmotu vyschnout, pak totiž praská. Když hmotu barvíte, přidávejte barvivo po kapkách.

Základní piškot

9 vajec, 300 g cukru, 200 g hladké mouky, 60 g másla + máslo na formy, lžička vanilkového extraktu, špetka soli

Dvě kulaté formy (22 – 24 cm) nebo dva vysoké plechy vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem a ten rovněž potřete.

Oddělte žloutky a bílky, žloutky dejte s 200 g cukru do mísy a nad vodní lázní šlehejte 3 – 4 minuty. Potom dejte z tepla a šlehejte při nejvyšších obrátkách 3 – 5 minut doběla. Pak přišlehejte vanilku a sůl.

Bílky vyšlehejte, postupně do nich přišlehávejte sníh, až vznikne pevná lesklá hmota. Do ní opatrně zapravte třetinu žloutkové směsi. Pak přidejte zbývající bílky, opatrně vmíchejte, posypte prosátou moukou, a až bude téměř zapracovaná, vlijte rozpuštěné vychladlé máslo.

Nejbohatší přírodní zdroj mononenasycených kyselin. Olivový olej, recept na dlouhověkost

Těsto vlijte do forem a pečte asi 25 minut. Kulaté korpusy krátce po upečení překlopte na mřížku, aby se povrch srovnal, po chvíli je zase obraťte a nechte vychladnout. Prokrojte je, ozdobte krémem šlehačkou nebo ovocem.

Čokoládový dort s polevou

Na těsto: 180 g zakysané smetany, 120 ml vody, 2 lžičky granulí instantní kávy, 60 g kakaa, 225 g másla, 250 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 4 vejce, 290 g hladké mouky, lžička jedlé sody, lžička kypřicího prášku, špetka soli

Na polevu: 300 g čokolády, 240 g smetany ke šlehání, 1,5 lžíce kukuřičného sirupu, 225 g másla

Zahřejte smetanu s vodou a pak v nich rozmíchejte kávu a kakao. Nechte vychladnout a mezitím vyšlehejte změklé máslo s oběma cukry, po jednom zapracujte vejce a vanilku. Pak střídavě přidávejte tekutou směs a mouku smíchanou s ostatními suchými surovinami.

Při 180 stupních Celsia pečte ve třech formách o průměru 15 – 18 cm a to 25 – 30 minut. Nemáte-li tolik forem, těsto zadělávejte a pečte po třetinách. Kdybyste zadělali najednou a pak pekli, těsto by mezitím spadlo.

Na polevu nasekejte čokoládu na vaření a zalijte ji horkou smetanou. Nechte chvíli stát, pak rozmíchejte ještě spolu se sirupem dohladka.

Kvalitní zmrzlina může být vzácností. Připravte si ji sami doma

Až budou mít čokoláda i máslo pokojovou teplotu, po částech máslo do čokolády zašlehejte, až vznikne krémová poleva. Tou promažte korpusy, boky dortu i vršek.

Schwarzwaldský dort

Na těsto: 4 vejce, 80 g cukru, 75 g hladké mouky, 25 g škrobové moučky, 25 g kakaa

Na ozdobu: 1 velká sklenice višňového kompotu, 1 vanilkový cukr, 4 lžičky škrobu, 400 ml smetany, 1 ztužovač šlehačky, 2 – 3 lžíce tuzemáku či griotky, čokoládové hobliny

Z bílků ušlehejte pevný sníh, pak do něj zašlehejte cukr, po jednom žloutky a 2 lžičky vody. Mouku prosejte s kakaem a škrobem na sníh a opatrně zapracujte stěrkou.

Těsto vlijte do vymaštěné 20 cm formy a při 180 stupních pečte asi 30 minut. Nechte vychladnout ve formě, pak vyjměte, a až korpus vychladne, prokrojte ho.

Višně slijte a většinu šťávy dejte do rendlíku. V hrnku smíchejte pár lžic studené šťávy se škrobem a cukrem a pak je vmíchejte do vroucí šťávy. Míchejte, až směs zhoustne, a odstavte ji. Vmíchejte do ní višně a nechte vychladnout.

Kde se vzaly známé dorty. Schwarzwaldský, Esterházy, Dobošův nebo Charlotte

Smetanu vyšlehejte se ztužovačem dotuha. Prokrojený korpus pokapte alkoholem, poklaďte višňovou směsí a potřete trochou šlehačky, přiklopte dalším korpusem a zopakujte. Navrch natřete zbytek šlehačky, ozdobte čerstvými či kompotovanými višněmi a hoblinkami čokolády.

PRIMA tipy

Máslový krém

Vyšlehejte 250 g změklého másla s 380 g moučkového cukru, přidejte 2 lžíce smetany a trochu vanilkové esence.

Pudinkový krém

Z 300 ml mléka, 1 sáčku pudinku a 6 lžic cukru uvařte hustý pudink, který nechte vychladnout potažený fólií. Pak do něj po částech zašlehávejte 250 – 300 g másla. Pokud chcete přišlehat alkohol, dělejte to po lžičkách a nepřehánějte to s množstvím, jinak se krém srazí.

Karamelový krém

Plechovku salka vařte 2 hodiny ve vroucí vodě. Až vychladne, zkaramelizovanou hmotu vyšlehejte s 250 g másla a podle požadované konzistence máslo ještě přidejte. Pravidlem je, že všechny přísady musí mít stejnou, tedy pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil.

Ganache

Nalámanou čokoládu zalijte stejným množstvím horké smetany, čokoládu nechte prohřát a pak vše vymíchejte dohladka. Pro ještě sametovější konzistenci můžete přidat trošku změklého másla.

Čokoládový zázrak. Jak připravit nejlepší mlsání

Ovoce pod sklem

Podle návodu na sáčku připravte želé. Nebojte se ho silně ochutit, želatina vždy ubírá na chuti. Ovoce na dortu jím potírejte, dokud je želé tekuté, teprve pak je můžete po troškách na ovoce lít. Kdybyste ho na ně vylili naráz, ovoce by uplavalo. Pozor, živočišná želatina se nepřátelí s ananasem a kiwi, zatímco agar se s nimi snese a želíruje.

Sypání

Boky i vršek dortů můžete zdobit kokosem, hoblinkami čokolády (čokoládu dejte do mrazáku a po několika hodinách ji nakrouhejte škrabkou), drobky z korpusu, opraženými a nasekanými oříšky, ovocem, snítkami bylinek, kousky sušenek či oplatek či pusinkami. Též můžete povrch přes šablonu, krajku či poházené špejle posypat kakaem nebo tmavý korpus moučkovým cukrem.

FOTO: Dorty ke slavnostním příležitostem

Dorty ke slavnostním příležitostem - birthday-1851191_1920Dorty ke slavnostním příležitostem - coffee-3163596_1920Dorty ke slavnostním příležitostem - chocolate-3317143_1920Dorty ke slavnostním příležitostem - food-3048440_1920Dorty ke slavnostním příležitostem - cake-3163117_1920
Další fotky
Dorty ke slavnostním příležitostem - strawberry-pie-3140025_1920Dorty ke slavnostním příležitostem - bake-1003685_1920Dorty ke slavnostním příležitostem - cake-4167209_1920Dorty ke slavnostním příležitostem - strawberries-3285333_1920Dorty ke slavnostním příležitostem - cake-1227842_1280Dorty ke slavnostním příležitostem - cake-4910417_1920Dorty ke slavnostním příležitostem - cake-1284548_1920
Dopravní nehoda u Žežic
Včera, 17:33
Již desátý rok v řadě vydává Allianz přehled nejrizikovějších úseků na tuzemských silnicích. Upozorňuje na...
Včera, 15:40
Je to kapka v moři. Ale bez těch kapek by ani to moře neexistovalo. Malá,...
Včera, 13:40
Komerční článek
Participativní rozpočet zakořenil v desítkách obcí, občané navrhují projekty, hlasují o nich, komentují je a společně...
Včera, 13:40
Jako básník, který získal Nobelovu cenu, je Pablo Neruda v Chile uctíván dokonce i těmi, kterým se zprotivil...
Včera, 11:40
Slon je souhrnný český a slovenský název pro dva rody chobotnatců. V současnosti známe tři...
Včera, 10:20
Škrábe vás v krku? Nemůžete se zbavit posledních zbytků nachlazení? Místo do lékárny zamiřte na...
Včera, 09:40
Nedoslýchavý penzista Vladimír Švec ze Sušice byl v roce 2018 odsouzen k 27 letům v...
Včera, 08:11
Filmů zabývajících se tématem druhé světové války je v současnosti nepřeberné množství, jedním z prvních...
22.9.2020
Vládě se boj proti onemocnění covid-19 vymkl z rukou. Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček řekl,...
22.9.2020
S končícím létem začínají klesat teploty, a tak je opravdu ideální čas konečně opravdu začít...
22.9.2020
Na začátku příběhu usedlosti Ladronka byla záliba Karla IV. ve vinné révě. Na svazích rostly...
Reklama